Haberler

Vestel, Karayel ve Bora'yı TSK'ya Teslim Etmeye Hazırlanıyor

Zorlu Grubu, ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel'in Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilmeden önceki son halini ilk kez görücüye çıkardı.

Zorlu Grubu, ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel'in Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilmeden önceki son halini ilk kez görücüye çıkardı.

Vestel Savunma, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'na (IDEF'2013) savunma sektöründeki şirketleri Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi (AYESAŞ) ile katıldı.

Fuarda, 2009 yılında test uçuşlarını başarıyla tamamlayan ilk yerli taktik insansız hava aracı (İHA) Karayel'in Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilmeden önceki son halini ilk kez fuarda sergiledi. Görücüye çıkan uçaklar arasında Karayel'le birlikte geliştirilen eğitim uçağı Bora da yer aldı.

Önümüzdeki aylarda TSK' ya teslim edilecek Karayel'in mühimmat değil, gözlem uçağı olduğunu belirten Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül,

"Önümüzdeki yıllarda gözlem amaçlı insansız hava araçlarının sivil havacılıktaki kullanımları hızla artacak. Bu gelişmelerin Vestel Savunma'nın ihracatına da olumlu yansımasını bekliyoruz" dedi.

Vestel olarak savunma sanayine bugüne kadar 25 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Yüngül, merakla beklenen tamamen yerli tasarım ve üretim eseri Karayel'i, söz verdikleri gibi bu yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını kaydetti.

Karayel'in TSK tarafından gözlem amaçlı kullanılacağını aktaran Yüngül, Türkiye'nin bu alanda ABD ve İsrail ile birlikte ilk 3 ülke arasına gireceğini belirterek, sivil havacılıkta insansız hava araçlarının (İHA) özellikle kurtarma ve haritacılık faaliyetleri gibi amaçlarla kullanılmaya başlanmasıyla savunma pazarında büyüme yaşanacağını ifade etti.

2014 yılında Türkiye'nin bu alanda söz sahibi olacağını savunan Yüngül, bu alanda yazılım ihtiyacına ihtiyaç duyulduğunu ve Vestel ve Türkiye olarak bu alanda gelişmeler yaşandığını anlattı.

Vestel Savunma ve AYESAŞ Genel Müdürü Aziz Sipahi de İHA'ların sivil havacılıktaki kullanımlarının 10-12 yıl içinde askeri kullanımın önüne geçeceğini belirterek, İHA'ların öncelikle sivil hava sahasında uçuşlarına ilişkin düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Karayel'in öncelikle TSK'nın ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirildiğini belirten Sipahi, "Bora, aviyonik testler ve pilotaj eğitimlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış bir insansız hava aracı... TSK'nın bizden böyle bir talebi olmamasına rağmen bu aracımızı da eğitim uçuşları için TSK'nın kullanımına tahsis edeceğiz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Zorlu Grubu Türkiye Vestel Tsk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title