Haberler

Verici Takılan Leyleklere Uydudan Takip

"Kızılırmak Deltası'nda üreyen leyleklerin göç yollarının araştırılması" projesi ile Samsun'da 56 bin hektar genişliğindeki deltada bulunan bu kuşların hareketi uydu üzerinden izlenecek.

"Kızılırmak Deltası'nda üreyen leyleklerin göç yollarının araştırılması" projesi ile Samsun'da 56 bin hektar genişliğindeki deltada bulunan bu kuşların hareketi uydu üzerinden izlenecek.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11. Bölge Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliğinin (SAMKUŞ) iş birliği ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylekler için proje başlatıldı.

Proje kapsamında, Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçelerinde yer alan 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek popülasyonunun hareketleri uydu üzerinden takip edilecek.

Proje yürütücüsü OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezinde görevli Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, proje kapsamında, 32 genç leyleğe uydu vericisi takılacağını, böylece bu kuşların göç ve davranışlarının takip edileceğini bildirdi.

Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'de leylek popülasyonunu en fazla bulunduğu yer olma özelliği taşıdığını belirten Yavuz, "Deltada, 900 çift leyleğin barındığı yuva var. Bu yuvalarda yaşayan 32 leyleğe uydu bağlantılı verici takmaya başladık. Ayrıca leyleklerin ayaklarına dürbünle bakıldığında üzerindeki rakamların okunabileceği mavi plastik halka takıyoruz. Türkiye'de leyleklerle ilgili ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor. İlk defa leylekler uydu vericisi ile takip edilecek. Geniş kapsamlı bir çalışma olacak." dedi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi olarak yaklaşık 16 yıldır kuş halkalama çalışması yaptıklarını dile getiren Yavuz, 15 yılda 100 binden fazla kuşa halka takılarak bilimsel çalışma yürütüldüğünü anımsattı.

- Leylekler anlık takip edlecek

Yavuz, leyleklerle ilgili yürütülen çalışmanın Türkiye için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Leyleklerin hangi göç rotasına sahip olduğu, nerede konakladığı ve nerede kışladığı gibi bilgilere ulaşmayı hedefliyoruz. Uydu aracılığı ile izlenecek leyleklerin günlük konumları ile ilgili çeşitli bilgiler elde etmeyi, döndüklerinde yine aynı yuvaları mı kullanacakları, hangi ülkelerde konaklayacakları, havada ne kadar süreli kalacakları gibi bilgileri öğrenmiş olacağız."

Projenin 4 yıl süreceğini bildiren Yavuz, bu süre sonunda elde edilen bilgilerin kitap haline getirileceğini sözlerine ekledi.

- Kızılırmak Deltası

Yaklaşık 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor.

Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de kayıt altına alınmış 478 kuş türü belirlendi, bunların 350'si burada görüldüğü, 140'ının da ürediği tespit edildi.

Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15'i de Kızılırmak Deltası'nda görülüp kayıt altına alındı.

Kızılırmak Deltası'nı dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden biri, yılın her ayı farklı kuşların görülebilmesi.

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kızılırmak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title