Haberler

Vergi Teşviği Futbolculara Yaradı! Toplam 259 Milyon Lira İndirim Yapıldı

Güncelleme:

Hükümetin vergi teşviği futbolculara yaradı. Yüzde 99'u futbolculardan oluşan sporculara, 2017'de 259 milyon liralık vergi indirimi yapıldı.

Devletin vergi muafiyeti, istisnası, indirimleri ve daha düşük oranlı vergi oranı uygulaması artık dünyada da Türkiye'de de vergi harcaması olarak adlandırılıyor. Devletler bunu yaparken birtakım ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşmayı hedefliyor. Örneğin Türkiye'nin Doğu'da kurumlar vergisini yüzde 2'ye kadar indiren indirimli vergi uygulamasında amaç o bölgelere yatırım yapılmasını özendirmek. Türkiye ayrıca yasalar ile esnaf gibi çeşitli meslek gruplarına ve bazı kazançlara sosyal amaçlı indirim ve istisnalar sağlıyor.

TOPLAM VERGİNİN YÜZDE 13'ÜNÜ OLUŞTURUYOR

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü hazırladığı rapor ile Türkiye'nin 2017'de tam 71 milyar liralık vergiden vazgeçtiğini ortaya koyuyor. Bu tutar toplam 536 milyar lira olan vergi gelirlerinin yüzde 13'üne denk geliyor. Vazgeçilen tutar ağırlıklı olarak gelir vergisinden oluşuyor. Maliye 2017'de tam 34.7 milyar liralık gelir vergisini almaktan vazgeçmiş. Kalemlere bakıldığında birçoğunun çok haklı nedenlerle vazgeçilen vergiler olduğu görülüyor. başta çalışanlara verilen Asgari Geçim İndirimi'nin 23.8 milyar liraya ulaştığını yani devletin bu kadar tutarı çalışanlara geri dağıttığını düşünürsek vazgeçilen vergiler hakkındaki düşüncemiz de olumluya dönüyor.

YÜZDE 15 VERGİ ÖDÜYORLAR

Ancak raporda göze batan birkaç rakam de yok değil. Her şeyden önce milyon dolar ücret alan futbolcuların yüzde 99'unu oluşturduğu sporculara yapılan ücret ödemelerinde vazgeçilen verginin geçen yıl 259 milyon lira olduğu görülüyor. Çünkü futbolcuların gelir vergisi diğer çalışanlarda olduğu gibi yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e gitmiyor. 2019 sonuna kadar uzatılan düzenleme ile Süper Lig'de oynayan futbolcular için sadece yüzde 15. 2016-2020 arasında vazgeçilen ve vazgeçilecek olan verginin ise 1.5 milyar liraya kadar ulaşacağı hesaplanmış.

GENÇ GİRİŞİMCİYE SADECE 11.3 MİLYON TL

Futbolculara yapılan indirim büyük önem verilen işletmelerdeki Ar-Ge çalışanlarına yapılan desteğin (525 milyon lira) yarısından daha yüksek. Bazı önemli rakamlar var ki onlarla karşılaştırılmayacak kadar yüksek. Bu karşılaştırmalarda her ne kadar Türk insanının Ar-Ge ve girişimle ilgilenmemesinin payı varsa da yine de rakamlar ilginç. Örneğin KDV'de Ar-Ge yazılım istisnası sadece 331 binde, yatırım teşvik belgeli yatırımlarda istisna sadece 16 milyon liraya kadar. Genç girişimcilere yapılan gelir vergisi istisnasının 11.3 milyon lirada kalması ve yatırımlarda kullanılan yatırım indirimi tutarının da 39 milyon lira ile sınırlı olması da futbolculara yapılan vergi indiriminin büyüklüğünü ortaya koyuyor.

TOPLAM 71 MİLYARLIK VERGİ ALINMADI

Bazı kazançlardan yapılan indirimler var ki onlar da ikili anlaşmalar ve Türk müteşebbislerin yurtdışında iş yapabilmesi için olmazsa olmaz niteliğinde. Örneğin 322 milyon lira yurtdışı iştirak kazançları, 1.1 milyar lira yurtdışı inşaat işleri gelirlerinden vergi alınmamış. Daha da önemlisi bölgesel yatırımların desteklenmesi ve stratejik yatırımların da Türkiye'ye yapılması için Kurumlar Vergisi oranını yüzde 2'ye kadar indiren indirimli kurumlar vergisi desteği ile tam 2017'de 5,1 milyar liralık vergiden de vazgeçilmiş durumda. Bu tutar 2016'da sadece 2.3 milyar liraymış. Yani tam iki kat artmış.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Habertürk Türkiye Spor Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

sss:

halktan toplayacagınıza o vergılerı luks içinde yasayanlardan alın o bar bu bar geziyorlar ne katkılar ı var bu ülkeye

11
0
yanıtYanıtla
Akademisyen:

Memurdan tam vergi alip futbolculardan almamak cok da adaletli degil ! Umarim duzelir bir an evvel !

9
0
yanıtYanıtla
MAN ADASI:

ZATEN BU ÜLKEDE ZENGİNLER VERGİ VERMİYOR Kİ İŞÇİ EMEKLİ MEMUR MAAŞLI ÇALIŞAN DAHA MAAŞI ALMADAN VERGİSİNİ ÖDÜYOR...KAHROLSUN ZENGİNLER..

8
0
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Spor kulüplerini ki ondada işlerine geleni Gs basta holding leri velhasıl yüksek gelir sahiplerini affet sana sahip çıkan garibana vergi koy !! Adinida adalet koy...Adaletiniz batsin..

6
0
yanıtYanıtla
kartal:

Az kazanıyorlar ya vergi indirimi yapılıyor. Gerçekten yazıklar olsun.

5
0
yanıtYanıtla
Yıldıray:

biz işçiyiz neden bizim vergimiz 15 ten - 35 gidiyor adamlar milyon dolar kazanıp vergileri affediliyor bu adaletmi ?

4
0
yanıtYanıtla
UYUYUN:

HAYATINIZ BU FAKİR MİLLETİ UYUTMAKLA GEÇİYOR OLAN YİNE GARİBANA OLUYOR ESKİDEN 100 TLYE HERŞEYE ALIRDIN ŞİMDİ İKİ SAKIZ PARASI OLMUŞ UYUMAYIN UYUMAYINNNN İŞÇİNİN GARİBANIN YANINDA OLUN

3
0
yanıtYanıtla
mahmuttas:

ulan zengin olan vergi ödemiyo bu nasıl adalet?????? fakir olan en cok vergiyi ödüyo. zengine vergi afları var zaten. Allah belanızı versin ne diyim :D

3
0
yanıtYanıtla
VERGİSİNE:

Kayıtlı iş yaptım, devlet bir sürü vergi aldı, yanımda çalışan işçi kazandı, tedarikçilerim kazandı. En sonunda ben iflas ettim. Benim neyime kayıtlı iş ya bu ülkenin 6 kayıtsız çalışırken. .

2
0
yanıtYanıtla
pazarcı:

vergiyi garipler öder. vergi nedir yauuv.

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title