Haberler

Vefatından 10 Yıl Sonra Ali Kemal Belviranlı Konseri

TYB Konya Şubesi, vefa programlarına bir yenisini daha ekliyor. Klasik Türk ve Tasavvuf Musikisi'nde önemli eserler ortaya koyan, insan-ı kamil, hafız,  Dr. Ali Kemal Belviranlı, vefatının 10. sene-i devriyesinde kendi bestesi olan ilahilerle anılacak.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi vefatının 10. sene-i devriyesinde Dr. Ali Kemal Belviranlı'yı onun bestesi olan ilahilerle anacak. 11 Ekim Cuma akşamı saat 20.00'de Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek programda rahmetli Belviranlı'yı yeğeni ve Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcı Ömer Faruk Belviranlı anlatacak.

Ardından "Eserleri ile Dr. Ali Kemal Belviranlı" konseri gerçekleşcek. TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, Konya'nın, kültür ve sanatın membaı olduğunu kaydederek, "10 yıl önce aramızdan ayrılan Klasik Türk ve Tasavvuf Müsikisi'nde önemli eserler ortaya koyan, insan-ı kamil, hafız,  Dr. Ali Kemal Belviranlı'yı onun bestesi ilahilerle anıyoruz. TYB olarak bir yandan yaşayan kültür ve sanat adamlarımıza vefa gösterirken, diğer yandan da aramızdan ayrılan değerlerimizi anarak, onların hizmetlerini yaşatma çabasına katkıda bulunuyoruz. 11 Ekim Cuma akşamı saat 20.00'de Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek programımıza rahmetlinin bütün muhibbanlarını ve musıkişinas insanlarımızı bekliyoruz" dedi.

Ali Kemal Belviranlı kimdir?

1923'te Konya'da doğan Ali Kemal Belviranlı, hafızlığını Esad Erbili el-Halidi halifelerinden babası Kaşıkçızade İsmail Hakkı Efendi ve Kadiri Şeyhi Ali Efendi'den tamamladığında 11 yaşındaydı.

İslami ilimlerin yanında Arapça ve Farsça tahsil etti. 1933'te Kapu Camii'nde başhafız Ali Ulvi Kurucu ve Nuri Pişkin ile birlikte mukabele okudu.

1944'te Konya Lisesi'ni başarıyla bitiren Ali Kemal Belviranlı, aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1949'da mezun oldu. İngiltere'de dahiliye alanında uzmanlık eğitimi alan Belviranlı dahiliye uzmanı tıp doktoru olarak uzun yıllar Konya'da mesleğini icra etti. İstanbul'da bulunduğu yıllarda musiki, edebiyat, hat, kıraat ve edebiyat alanlarında kendisini geliştirdi.

Daha öğrencilik yıllarından itibaren Osmanlı bakiyesi büyük şahsiyetlerle tanışmıştı. Gümüşhanevi Dergahı olarak bilinen silsilenin büyükleri Hasib Serezi, Abdülaziz Bekkine ve Mehmed Zahid Kotku, meşayihden bir süre şahsi tıbbi hizmetinde de bulunduğu Mahmud Sami Ramazanoğlu, Ali Öztaylan, Alasonyalı Hacı Cemal Öğüt ; Ladikli Ahmed Ağa ve son yıllarında büyük bir muhabbetle bağlandığı Muhammed Nazım Kıbrısi el-Haqqani ; ulemadan Hacıveyiszade Mustafa Efendi; Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Haki, Hasan Basri Çantay, A. Şeref Güzelyazıcı, Ahmed Tahir, Hüsrev Efendi ve Ömer Kirazoğlu gibi meclislerine devam ettiği ve sohbet ettiği şahsiyetlerin önde gelenleridir.

Hamid Aytaç ve Halim Özyazıcı hat sanatıyla irtibatını kuran üstadlardır.

1951-53 yılları arasında 24 sayılık bir hacme ulaşan "İslam'ın Nuru" mecmuasını çıkardı. Dergi, teknik kalitesi ve muhtevasıyla da göz alan, gönül çelen bir yayın organıydı.

17 Ağustos 1999 depremine kadar uzunca bir süre Yalova'da yaşayan ve son eseri Beyanu'l-Hakk kitabını hazırlayan Ali Kemal Belviranlı deprem sonrasında baba toprağı Konya'ya dönmüştü.

14 Eylül 2003'te son yıllarda yakalandığı rahatsızlığı nedeniyle yattığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. Konya Hacıfettah kabristanındaki istirahatgahında sırlandı.

Zengin bir kütüphanesi ve hat koleksiyonu olan Ali Kemal Belviranlı Osmanlı bakiyyesi zarif bir sufi ve bir insan-ı kamil olarak yaşadı. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Ali Kemal Türkiye Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title