Haberler

'Vatileaks Davası' İtalya Başladı

Vatikan'da, Mehmet Ali Ağca'nın Papa 2'nci Jean Paul'e düzenlediği suikasta ilişkin davadan sonra en önemli olma özelliğini taşıyan belge çalmaya yönelik dava bugün görülmeye başlandı.'Vatileaks' olarak da bilinen davada, yıllarca Papa 16'ncı...

Vatikan'da, Mehmet Ali Ağca'nın Papa 2'nci Jean Paul'e düzenlediği suikasta ilişkin davadan sonra en önemli olma özelliğini taşıyan belge çalmaya yönelik dava bugün görülmeye başlandı. 'Vatileaks' olarak da bilinen davada, yıllarca Papa 16'ncı Benediktus'un özel hizmetinde görev almasına karşın ona ait belgeleri çalan Paolo Gabriele ve suç ortağı hesap veriyor. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benediktus'a ait özel belge ve mektupları çalarak, basına sızdırdığı gerekçesiyle 23 Mayıs'ta tutuklanan ancak, 21 Temmuz'da ev hapsine alınan baş uşak Paolo Gabriele, bunların yanı sıra Papa'ya ait 100 bin Euro'luk bir çek ve bazı değerli eşyaları çalmakla da suçlanıyor. 'Ağırlaştırılmış hırsızlık' suçlamasıyla karşı karşıya kalan Gabriele'ye yataklık eden Vatikan Devlet Sekreterliği'nde bilgisayar programcısı Claudio Sciarpelletti de yargıç karşısına çıkarıldı.

DURUŞMAYA SADECE 8 GAZETECİ ALINDI

Yüksek duvarlarla örülü Vatikan topraklarında bulunan Vatikan Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davayı 3 yargıç yürütüyor. Sadece 8 gazetecinin girmesine izin verilen duruşmada, görüntü ya da ses alımına ve fotoğraf çekilmesine izin verilmedi. Sadece Vatikan resmi televizyonu CTV kameramanları ve fotoğrafçılarının girişine izin verildi. Böylece söz konusu tarihi duruşmadaki görüntüleri tüm dünyaya sadece Vatikan satabilecek. Duruşma salonuna giremeyen çok sayıda gazeteci ve televizyon muhabiri ise, gelişmeleri Aziz Petrus Meydanı ve Vatikan Basın Odası'ndan takip etti.

BELGE SIZDIRMA AYRI HIRSIZLIK AYRI

İlk duruşmada karar çıkması beklenmezken, Paolo Gabriele'nin 6 ay ile 4 yıl arası hapsi isteniyor. Gabriele, kovuşturma aşamasında belgeleri çaldığını itiraf ederek, Papa'dan af dilemişti. Bunun yanı sıra, 'Özel' belgelerin dışarıya sızdırılmasıyla ilgili soruşturmanın ayrıca sürdüğü ifade edildi. Paolo Gabriele çaldığı özel belgeleri, gazeteci Gianluigi Nuzzi'ye vermiş, Nuzzi de 'La Sua Santita (Hazretleri)' adlı kitabında bunlardan elde ettiği bilgileri yayınlamıştı.

(FOTOĞRAFLI )

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Mehmet Ali Ağca Vatikan İtalya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title