Haberler

Vatikan: Eşcinsel Eğilimler Saygıyla Kabul Edilmeli

Güncelleme:

Katolik aleminin ruhani merkezi Vatikan'da Papa Franciscus'un çağrısıyla olağanüstü toplanan Rahipler Meclisi (Sinod), iki haftalık çalışmasını tamamlarken, Kilise için tabu olan eş cinseller ve boşandıktan sonra tekrar evlenenler konularında fikir ayrılığı yaşadığı ortaya çıktı.

Dünyanın hemen her bölgesinden gelen 191 rahip, 16 uzman ve aralarında Müslüman eşi de olan evli çiftlerin bulunduğu 250'ye yakın kişiden oluşan Sinod, iki hafta önce Papa Franciscus'un çağrısı üzerine olağanüstü toplanarak "ailevi konular" ile Kilise'nin eşcinsel ve boşananlara yönelik bakışını değerlendirdiği toplantılar serisini tamamladı.

TABULAR KONUŞULDU

Katolik Kilisesi nezdinde tabu niteliğinde olan konuları irdeleyen en yüksek mertebeden en düşüğe kadar 200'ü aşkın din adamı, danışman ve çiftlerden oluşan Sinod, bugün nihai değerlendirme raporunu oylamadan geçirdi. Kilisede yeni reformların temelini oluşturacak kararların çıkabileceği gözüyle bakılan Sinod'da, din adamlarının, muhafazakarlar ve reformistler olarak ikiye bölündüğü konulardan olan eşcinsellik ve boşanmışların durumu üzerindeki fikir ayrılığının sürdüğü ve bu konuda zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı belirtildi.

"EŞCİNSELLERE KUCAK AÇILMASI GEREKİYOR"

Final raporunda 470 değişiklik öngören din adamları tarafından tek tek oylanan 62 madde içinden, eşcinseller ve boşanıp yeniden evlenenler ve bunların Kilise'ye yeniden dönüşüyle ilgili maddeler, oylamada yüksek kabul oyu almasına karşın, 3'te 2 çoğunluğu sağlayamadığı için kabul edilmedi. Raporda, erkekler ve kadınların saygı ve duyarlılıkla eşcinsel eğilimleri kabul etmeleri gerektiği ifade edilmekle yetinildi. Evliliğin kesinlikle Tanrı'nın belirttiği haliyle bir kadın ve bir erkek arasında olacağı çizgisinden geri adım atılmadığı ancak eşcinsellere kucak açılması üzerinde durulduğu ifade edildi.

PAPA'DAN DEĞİŞİME DEVAM SİNYALİ

Final raporunun açıklanmasının ardından Sinod genel kurulunda konuşan Papa Franciscus, Sinod'un anlamına yakışır şekilde Sinod üyelerinin beraber yürüdüğünü, dürüstçe, cesaretle ve kardeşlik içinde güzel bir şekilde çalıştığını söyledi.

Papa, "Sevgili kardeşlerim, biz şimdi burada aileleri çevreleyen, onları boğan, cesaretlerini kıran pek çok konuya cevap vermek için ruhsal muhakeme yaptık. Ailelerin karşılaştığı birçok zorluğa rağmen bunlara pratik çözümler bulma, bu fikirleri olgunlaştırma yolunda bir yıl var" diyerek Kilise'nin kapılarını herkese açması gerektiği mesajını verdi.

Papa Franciscus'un Katolik Kilisesi'nde nabız yoklayan geçen yılki anketinin ardından bu yıl yaptığı ve açıkça Kilise gündemine getirdiği tabu olan konularda Sinod ile eğilimi daha net gördüğü ancak bu konudaki esas kararların ailevi konularda olağanüstü toplanan bu Sinod'un bir sene sonra yapacağı toplantıların karar verici olacağı belirtildi.

İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa, Sinod'un eşcinseller ve yeniden evlenenler üzerinde mutabakata varamamış olmasını manşete taşıdı.

ROMA EŞCİNSEL EVLİLİKLERİ KAYIT ALTINA ALDI

Vatikan, eşcinsellere açılımı tartışıp net bir karar alamazken komşusu Roma kentinin belediyesi eşcinsel evlilikler kayıt altına alındı

Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino, daha önce Bologna Belediyesi'nin yaptığı gibi eşcinsel evliliğe izin veren ülkelerde nikahlarını kıydıran ve onları İtalya'da kayıt altına almak isteyen 16 çiftin bu isteğini gerçeğe dönüştürdü.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı merkez sağdaki Yeni Demokrasi partisi lideri ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano, İtalyan yasalarının aynı cinsiyetten iki kişinin evliliğine izin vermediğini ifade etti.

Roma Valiliği de Marino'dan bugünkü kararını iptal etmesini isterken, İtalya Episkoposlar Konferansı (CEI) da Marino'nun bu uygulamasını aile için risk olarak değerlendirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Vatikan İtalya Roma Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title