Haberler

Vatbo Başkanı Toprak: Çiftçinin Borcu Yeniden Yapılandırılsın

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Selman Toprak, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar tarımsal destekleme ödemelerinin yapılmaması kararını eleştirdi. Toprak, "Böyle bir yöntem Türkiye'ye ve ekonomimize zarar verir. Üretimi durdurma noktasına getirir. Bu işin çözümü borcun tekrar yapılandırılmasıdır" diye konuştu.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te yapılması gereken tarımsal destekleme bedeli ödenmeyecek. Bu karar da 30 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan VATBO Başkanı Selman Toprak, bu kararın çiftçiyi kötü etkileyeceğini söyledi. Toprak, çeşitli krizler ve kuraklığın yaşandığına dikkat çekerek, "Bizim milletimizin böyle bir hassasiyeti var. Borcunu sonuna kadar öder. Krizler yaşanıyor, kuraklık yaşanıyor, bir de elektrik ücretlerinin fazla olmasından dolayı dönemsel olarak sıkıntılar yaşanıyor. Ama bu sorun böylemi çözülmesi gerekir? Tabii ki hayır. Bu doğru bir yöntem değildir. Oturup daha yapıcı daha çözülecek bir şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de KDV'nin yüzde 18, Avrupa'da ise sıfır uygulandığını da söyleyen Toprak, çiftçileri destekleme açısından elektrikte KDV oranının kaldırılabilmesi gerektiğini belirtti. Bunun daha yapıcı olduğunu ifade eden Toprak, "Çiftçilerin desteklerine baktığımızda bugün elektrik kesildiyse yarın vergide kesilecek, SSK'da kesilecek. Çiftçilerimiz daha bir ödeme almadan, yatırım yapmadan, borç ödeyecek ve üretim yapamayacak. Bu noktada büyük sıkıntılar olabilir. Çünkü çiftçimiz aldığı destekle ürününü ekip, ürününü geliştiriyor, piyasaya getirip satıp ondan sonra elde ettiği gelirden borcunu ödüyor. Geçmiş dönemden bu yana çiftçilerimiz elektrik ve vergi borçlarını ödediler. Geç oldu zamansız oldu, ama millet olarak biz devlete olan bütün borçları kuruşuna kadar ödendiğinden eminiz" diye konuştu. Elektriği kaçak kullananların ayrı tutulması gerektiğini de belirten Toprak, şunları kaydetti:

"Kaçak kullanmaya katiyen karşıyız. Ama kaçak kullanmayıp da borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizinde desteğini birden kesmek yerine zaman verilmesi gerekir. Böyle bir yöntem Türkiye'ye ve ekonomimize zarar verir. Üretimi durdurma noktasına getirir. Bu işin çözümü borcun tekrar yapılandırılmasıdır. Evet büyük bir borç gözüküyor. Ama bu noktaya neden geldik. Çiftçilerimiz bu borcu neden ödeyemiyor? Birde ona bakmamız lazım. Bu noktada 'Biz ne yapabiliriz' denmeli. Önce insanların kar etmesinin önünün açılması geriyor. Önceki yıllarda böyle büyük çaplı bir sorun yoktu. Ama şimdi gelir olmadığı zaman elektrik nasıl ödensin? Çiftçilerimiz daha fazla mağdur edilmeden önlem alınması gerekiyor." - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title