Haberler

Vatandaşın Ucuz Et Yemesi Hayal Oldu, Üretici KDV İnmeden Yeme Zam Yapmış

Güncelleme:

Hükümetin yemde KDV oranını yüzde 8'den 1'e indirme kararı önceki gün yürürlüğe girdi. Ancak yem sanayicileri KDV inmeden fiyatlara yüzde 10 zam yapmış.

Hükümet'in yem ve gübrede KDV oranlarını indirme kararı önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bazı yem üreticilerinin bunu fırsat bilip zam yaptığını kaydederek uyardı. Bu açıklamanın ardından da 'besicler' ile ' yem sanayicileri' karşı karşıya geldi. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, yemde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini öngören düzenlemeden önce yeme yüzde 10 dolayında zam yapıldığını belirterek, KDV'deki düşüşün hiçbir zaman kendilerine yansımadığını söyledi. Tunç, "KDV indirimi daha uygulamaya geçmeden zam yaptılar. Fiyatlarda yüzde 8 indirim beklerken, yüzde 10'a yakın zam geldi. Bu indirimi de hemen iç ettiler. Bu indirim, yem sanayicisini destekledi. Üretici desteklenmek isteniyorsa, doğrudan desteklenmeli" ifadesini kullandı.

YEMİN ÇUVALUNA YÜZDE 10 ZAM

Tunç, yemin 50 kiloluk çuvallarla satıldığını ve çuval fiyatının da zamla 45 TL civarına çıktığını ifade etti.

'KİLOSUNU 22 LİRAYA MAL EDİYORUZ'

Tunç, yemin, girdilerin yüzde 40'ını oluşturduğunu belirterek, "Bu da et maliyetimizi artırıyor. Keşke toptan etin kilosunu 15 TL'ye mal etseydik. Ancak maliyetimiz, 22 TL'yi buluyor. Tavan fiyat da 23.3 TL açıklandı. 45-50 TL'lik fiyatlar bizim dışımızda. Bir hayvanın aylık maliyeti 300 TL'yi buluyor. Günlük masraf da 10 TL" dedi.

YEM SANAYİCİLERİ SAVUNMADA

'Zammın nedeni kepek fiyatları'
Yem Sanayicileri Başkanı Ülkü Karakuş da Bakan Çelik'le görüşerek durumu açıkladıklarını belirterek, "Biz geçen yıl hiç fiyat artışı yapmamıştık. KDV indirimini de besicilere yansıttık. 10 gündür kepek fiyatları yüzde 50 arttı. Küspe fiyatları arttı. Bu da yem maliyetini artırdı. Bu nedenle yüzde 5 civarında zam var. Sektör adına yapılan eleştiriler haksızlıktır. Ucuz hammadde bulsaydık, ucuz satardık" dedi. Karakuş, kepek fiyatındaki artışın nedenlerini de anlatırken, "Kepek, Rusya'dan geliyor. Nehir güzergâhındaki buzlanmadan dolayı gemi hareketleri minimuma indi. Aynı zamanda yem girdileri olan DDGS ve melas gibi ürünlerde KDV hâlâ yüzde 18. Bu nedenle herkes kepeğe yöneldi. Bu da kepek fiyatını tırmandırdı" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Faruk Çelik Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (24)

alican:

Köylü kazanmıyor kazandırıyor...devlet yem işine el atmalı

6
0
yanıtYanıtla
çok az:

Etin kilosu en az 100 TL olmalı

2
2
yanıtYanıtla
akp diyorki:

asfalt yesinler

0
4
yanıtYanıtla
ayşe:

ucuz olan bifaloları getirinet istiyorumnot . emekli

1
2
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Valla çok memnun oldum. Daha da artar umarım. Hayvanlar daha az katlediliyor bu sayede

1
1
yanıtYanıtla
VATANSEVER:

kafayı yemiş bir hayvansever daya.

yanıt0
yanıt0
ay:

Bir hayvan bile besleyemeyen millet et yememeye mahkumdur.

0
2
yanıtYanıtla
Bilgisizsin:

Amerikalılar hayvan beslemiyor , 20 -10 dönümlük arazili evlerde oturup bir tane sebze dikeni, meyve ağacı ekeni bile görmedim . Ama et orada çok ucuz.

yanıt0
yanıt0
ASABİ:

TÜRKİYEDE DEVLET MİLLETİN SIRTINA BİNMİŞ DOLAYLI DOLAYSIZ VERGİLERLE BÜYÜK FİRMALAR AVUKATLAR DOKTORLAR TÜCCARLAR VERGİ ÖDEMİYOR OTOYOLLARDAN GEÇTİM TUVALETLERE BİLE AKBİL TAKMIŞLAR HİÇ BİR DÖNEMDE BÖYLE SOYULMADIK

2
0
yanıtYanıtla
vatandaşta et yemesin:

pastırma yesin

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title