Haberler

Bir Banka Çalışanı Vatandaşı Nasıl Soyduklarını İtiraf Etti

Güncelleme:

Eski bir banka çalışanı vicdan azabına dayanamayıp konuştu. Sırf kar etmek için bankaların vatandaşın hesabından habersiz aldıkları paraları açıkladı.

17 yıllık eski bankacı E.Ö. vatandaştan alınan hizmet gelirlerindeki usulsüzlükleri anlattı: "Şube yöneticisinin kendisine baskı yaparak, 'hedefler tutmazsa kafaya kül tablası yersiniz' diye tehdit etti. Ruh sağlığım bozuldu." diyor.

Aldıkları ücret ve komisyonlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 60'dan 20 kaleme düşürülmesine rağmen bankaların gelirlerinin azalmaması soru işareti yarattı.

Banka yöneticilerinin şube hedeflerini tutturabilmek için personele yoğun baskıda bulunduğu iddia ediliyor. Konu mahkemelere yansımış durumda. Son dönemde çalışanların kurumuna açtığı dava sayısında yüzde 50 artış var. BDDK'nın ücret ve komisyonları tırpanladığı yönetmelikten sonra hırslı şube yöneticilerinin "Testere sırtındayız, hedefleri tutturalım" emirlerinin yerini "Hedefler tutmazsa, kafanıza kül tablası yersiniz" gibi tehditlerin almaya başladığı öğrenildi.

'BURAYA PARA KAZANDIR'

Türkiye'nin büyük bankalarından birinde Şube Müdür Yardımcılığı yapan E.Ö. yaşadığı baskıyı anlattı. Müşterilerinin hesabından yasadışı şekilde para kesilmesine razı olmadığı için müdiresinden tehditler aldığını belirten E.Ö., Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastenesi'nden rapor aldığını öne sürüyor. Kadın bankacı, ayrıca işyerine dava açtı. E.Ö., yaşadıklarını şöyle anlattı: "17 yıllık bankacıyım. Usulsüz kredi komisyonu kesmem için çok baskı gördüm. İtiraz ettiğimde, 'Çalışmak istiyorsan, buraya para kazandıracaksın' deniliyordu. Yöneticiler, 'Mevduat ve krediden yeterli kârı yaptırmıyorum' diyordu. Şube müdiremiz, 'Ben agresifim, kredi hedefi tutmazsa, kafanıza kül tablası yersiniz' diye tehdit ediyordu. Ruh sağlığım bozuldu."

'MÜŞTERİ FARK ETMİYOR'

Yöneticilerinin en çok baskıyı hizmet geliri kalemi için yaptıklarını söyleyen E.Ö., "Çünkü bu gelir doğrudan kâr hanesine yazılıyor. Kredi verilen dosyalardan iki tür masraf alınıyor. Biri, sabit diğeri de şubenin inisiyatifinde olan masraflar. Yasal olmayanlar işte bu şube inisiyatifindekiler. SMS kredilerinde bu daha çok yapılıyor. Çünkü, SMS kredisi otomatik olarak müşteriye gittiği için 100 lira dosya masrafı kesiliyor. Müdürler bize, 'Bu 100 liraya bir 100 lira daha koyacaksın, öyle masraf alacaksın. İkinci 100 lirayı hizmet geliri adı altında kesin' diyorlar. Müşteri bunu çoğunlukla fark etmiyor. Fark ettiğinde de geri ödememek için ikna edilmesi isteniyor. İtirazında devam ederse o zaman mecbur kalınıp iade ediliyordu. Ama bu 10 krediden birinde oluyordu" diye konuştu. Avukat İsmail Altay da "Personele, her türlü krediyi 'müşterinin ağzından gir, burnundan çık ne olursa olsun sat' deniyor" açıklaması yaptı.

AİHM'YE KADAR GİDECEĞİM

Bu tür işlemleri yapmadığı için 2013'te işten ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen E.Ö., daha sonra işe iade davası açtığını belirtti. Bilirkişi raporu lehine olduğu halde mahkemeyi kaybettiğini belirten E.Ö., ardından Yargıtay'ın da dosyanın kapağını bile açmadan kararı onadığını belirterek, "Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdüm. Dilekçemiz kabul edildi. Burada da kaybedersek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğim" dedi.

DAVALAR YÜZDE 50 ARTTI

Bankacı E.Ö.'nün avukatı İsmail Altay da, daha önce yapılan usulsüzlükleri kabul etmediği için bankasına dava açan Hamit Başer gibi örneklerin çoğaldığını söyledi. Bankaların kâr hırsı nedeniyle çalışanlarına giderek artan oranda baskı yaptığını söyleyen Altay, "Son yıllarda banka personeli arasında kurumlarına karşı işe dönüş ve mobbing davaları açan sayısında yüzde 50 artış var" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İsmail Altay Memur Alışveriş Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (54)

IstanbulmobilWeb@haberler.com:

Ekmeğimizle oynamayın boş işlerle uğraşmayın bankalar ollmaSa Türkiye olmaz

5
57
yanıtYanıtla
memet:

evet bende emekli maaşımı vakıflar bankasından alıyorum maaş kartımın süresi dolduğundan bankadan yeni kart istemi yaptım benden kart bedeli olarak 6 lira istediler. nibunu benden talep ediyorsunuz dediğimde istediğin yere şikayet edebilirsin dedi bu saçmalığa bir anlam vermek mümkün değil . hani nerede BDDK ve almış olduğu kararlar biz millet olarak neyi kime nasıl şikayet edeceğiz. . !!!!!!!!!!

39
1
yanıtYanıtla
muhammet.33:

vatandaş ne yapsın. tüketici hakem heyetleri kuruk. aynı olay neden direk emsalle verilmez ki. illa hakem heyetine gidicek sıra bekleyecek, iş yerinden izin falan sorun oluncada kimse uğraşamıyor tabi. . . ç

28
1
yanıtYanıtla
şaşkın yorunmcu ):

FAKİRİN GÖZÜNÜ SEVEYİM ZENGİN FAKİRDEN DAHA AÇ ŞUNA BAK ZENGİN FAKİRE MUHTAÇ KALMIŞ FAKİR GÜNÜ BİTİRME DERDİNDE ZENGİN CEBİNİ DOLDUMA DERDİNE DÜŞMÜŞ!!!!

26
0
yanıtYanıtla
memo:

Biz olmazsak bankalar olmaz. . . . . . .

24
2
yanıtYanıtla
mustafamobilWeb@haberler.com:

Belki yüz vatandaştan bir kişi hakkını arayıp parasını geri alabiliyor. Diğerleri uğraşmak bile istemiyor. Hal böyle olunca bankalar yine karını koruyor.

21
0
yanıtYanıtla
can:

halk cahil arkadaşlar. bilmiyor hak hukuk bilmiyor. gözünün içine bak baka parasını al ne yapacağını bilmiyor. hem kendisi araştırmıyor hemde bilinçli bir şekilde öğretilmiyor. yüksek ciro yüksek matrah demek. devlet vergi için vatandaşını pazarlıycak nerdeyse

21
0
yanıtYanıtla
ak gençlikkkkkkkkkkk:

ak partimiz ile birlikte bu soygunları hamdolsun bitirdik. . artık vatandaşı yolmak yok. . bankalar yola geldi iktidarımızda. .

4
14
yanıtYanıtla
1453 kakaduları1:

yaşasın recep tayyip erdoğan

11
5
yanıtYanıtla
caner zetmobilWeb@haberler.com:

Resmen kanim dondu demeyecegim. Ozel yada devlet her kurum vatandasi tirtikliyor. Bugunun ahiretide var

16
0
yanıtYanıtla
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title