Haberler

Van Otlu Peyniri Artık Açıkta Satılmayacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni peynir tebliği uygulamasına bazı peynirciler tepki gösterdi.

Bakanlık tarafından yeniden düzenlenen tebliğe göre peynir artık ambalajsız satılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor. Van otlu peynirini kapsayan yeni tebliğe göre tüm yöresel peynirler vakumlanarak ambalajlanacak. Yeni tebliğe tepki gösteren Vanlı satıcılar, otlu peynirin kendisine has bir özelliği bulunduğunu, vakumlandığı taktirde bozulacağını belirtti. Otlu peynirin sezonluk dönemlerinin olduğunu ve bunun köylü vatandaşlarca titizlikle üretilerek kendilerine getirildiğini ifade eden satıcılar, böylesi bir düzenlemenin hem otlu peynirin bozulmasına hem girdi maliyetlerinin yükselmesine hem de istihdamı bitireceği gibi hayvancılığı da büyük oranda etkileyeceğini dile getirdiler.

"VAN OTLU PEYNİRİ KAPALI KUTULARDA BOZULUR"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yöresel peynirler ile ilgili çıkarttığı tebliğin sakıncalı olduğunu ifade eden Apaydın Şarküteri işletmesinin sahibi Rüstem Apaydın, bu tebliğin her peynire uymayan bir tebliğ olduğunu belirtti. Van otlu peynirini köylü vatandaşların çok hijyen ve şeffaf yerlerde ürettiğini, bu yüzden hiçbir sıkıntı olmadığını anlatan Apaydın, şöyle konuştu: "Van'a has olan otlu peynirlerin içerisindeki sirmo otu, eğer bu peynirimiz vakumlanmış kapalı kutularda olursa bozulma şansı daha fazladır. Çünkü peynirin suyu ile sirmo otu, suyunun içindeki bakteriler, peynirin bozulmasını daha çok etkileyecektir. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi halkının tadarak peyniri alma alışkanlığı vardır. Bir markete giderek vakumlanmış bir peyniri açarak tattıktan sonra 'almıyorum' diyemezsiniz. Yalnız daha hijyen şekillerde daha iyi ortamlarda satılması köylü analarımıza gerekli desteklerin verilerek hijyenik ortamlar sağlanmaları bakanlık olarak birinci vazifeleridir."

Van yöresinde bulunan otlu peynirde bu şekilde bir kararı uygulamanın imkansız olduğunu anlatan Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlık özel laboratuvarlarında bu işi yapsın bakalım, Van otlu peyniri kaç gün kaç ay dayanacaktır. Bu peynir ayrıca sezonluktur. Yaz sezonu ayrı kış sezonu ayrıdır. Otlu peynir oluyor, salamura peynir oluyor, taze peynir oluyor, tuzlu peynir oluyor bunların hepsinin çeşitli farkları vardır. Tüm bu peynirler ehil ellerden çıktığı için tatları aromaları farklıdır. Eğer vakumlama ve fabrikalama tipine gidilirse bu büyük bir kayba neden olur. Türk ekonomisine büyük bir zarar olur. Doğudaki istihdam kaybolur ve hayvancılık yok olur. Batıda bazı firmalar Van otlu peynirinin otunu satın alarak orada vakumlanmış peynir yapıyorlar ama bunun tadını vermiyor. Ayrıca böylesi bir uygulama Van otlu peynirin maliyetini yükseltecektir."

"VAN PEYNİRİ PASTÖRİZE OLARAK PİYASAYA SÜRÜLMEZ"

Böyle bir çalışmanın sadece kendilerini değil Van halkı başta olmak üzere Türkiye'yi de etkileyeceğini anlatan Sadıklar Süt Ürünleri İşletmesinin sahibi Tuncer Bilici de, "Bu bizi bayağı etkiler. Van peyniri pastörize olarak piyasaya sürülmez, bozulur. Bunun özelliği doğal olduğu içindir. Yeni tebliğe göre bu uygulamayı nasıl yapacağız. Peynirin bir parçalanma olayı vardır. Birer kilo olmaz. Çünkü bu peynir toprağa gömülüyor ya da suda bekletilen peynir oluyor. Doğal ortamda yapılan malzemelerden oluşmaktadır. Ayrıca buranın halkı başta olmak üzere dışarıdan gelen insanlar tadına bakmadan alışveriş yapmaz. Bu peynirin özelliliği bu olduğu için bizi çok etkiler. Bu şekilde pastörize veya kapalı bir şekilde olması işlerimizin durma noktasına gelmesine sebep olur."

"BU YÖRESEL PEYNİRDİR FABRİKASYON DEĞİL"

Doğa Süt Ürünleri İşletmesinin sahibi Emin Ayık da, "Van'a has olan bu peyniri biz köylüden alıyoruz. Köylü vatandaşlarımız nasıl yapacak? Bunun vakumunu nasıl yapacak? Bozuk olduğu zaman adam almak zorunda olacak. Her seferinde yeni tebliğ çıkartıyorlar. Bu peynir yöreseldir, fabrikasyon değil" diye konuştu.

"OTLU PEYNİRİN BOZULMAMASININ NEDENİ AÇIKTA OLMASI"

Özkayalar Peynir İşletmesinin sahibi Sercan Orhan da, "Böylesi bir uygulama bizim açımızdan pek iyi olmaz. Bizim buranın halkı yarım kilo veya 250 gram ile nüfusunu doyuramaz. Onun için açıkta satılması bizim için daha iyi olur. Bunların hepsini nasıl yapacağız? Bizim için açıkta olması daha iyi. Çünkü Van otlu peyniri kolay kolay bozulmayan bir yöresel ürün. Bozulmayışının tek nedeni açıkta olmasıdır" ifadelerini kullandı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title