Haberler

Van Kedileri Ziyaretçilerini Bekliyor

Beyaz tüyü, renkli gözleri, duygusal ve narin yapısıyla bilinen Van kedileri, YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki yeni yavrularıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Beyaz tüyü, renkli gözleri, duygusal ve narin yapısıyla bilinen Van kedileri, YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki yeni yavrularıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, uzun ve kabarık kuyruğu, farklı renkteki gözleri ve suya olan düşkünlüğü ile dünya üzerinde melezleşmeyen canlıların başında gelen Van kedisinin nesli, 1990'lı yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile koruma altına alındı.

20 yılı aşkın süredir yapılan araştırmalarla kentin en önemli canlı kültür varlığının yok olmaktan kurtarıldığı merkezde, kedinin neslinin devamını sağlama ve saflaştırmaya yönelik başarılı çalışmalar da yürütülüyor.

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılını oldukça verimli geçirdiklerini belirterek, istedikleri düzeyde yeni yavrular elde ettiklerini söyledi.

Merkezde hayvanlara sağlanan imkanlarla eskiye nazaran daha çok yavru elde ettiklerini vurgulayan Kaya, "Van kedisinin, iki gözü turkuaz, iki gözü kehribar ve bir gözü turkuaz diğer gözü kehribar olanları var. İki gözü aynı olan sayılarında bu yıl epey bir artışımız var. Bu nedenle biz bu çeşit kedileri 15 Haziran itibarıyla sahiplendirme yapabiliyoruz. Artık isteyen hayvanseverlere belli bir ücret karşılığı bu hayvanları verebiliyoruz. Ama bir gözü turkuaz bir gözü kehribar sayısında hala sıkıntımız devam ettiği için bu tür hayvanları sahiplendiremiyoruz. İnşallah ileri ki senelerde sayımız yeteri kadar artınca bu türde de sahiplendirme yapabiliriz" diye konuştu.

Merkezdeki iki gözü aynı olan yavru kedileri sahiplenmek isteyen ailelerin çok fazla olduğunu anlatan Kaya, hayvan sayısının az olması nedeniyle ailelerin erken zamanda başvuru yapması gerektiğine bildirdi.

Kaya, Van kedilerini görmek için en uygun zamanın yaz dönemi olduğunu belirterek, ziyaretçilerin, havaların ısınmasıyla kedievinin bahçesine çıkan yavru kedilerle ilgilenebileceğini dile getirdi.

Bu yılki yavruların annelerinden ayrıldığını ve gezinti bahçelerine çıktığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla nezih, temiz, serin bir ortamda bu senenin iki, üç aylık yavrularının gezindiği bahçeleri ziyaret etmek insanlar için bir değişiklik olabilir. Bu anlamda isteyen vatandaşlarımız sabah 08.30 ile akşam 18.30 saatleri arasında kedievini ziyaret edebilirler. Haftanın 7 günü burası açık. Şu anda gezinti bahçelerinin içerisinde yavrular var. Van Kedievi'ni ziyaret etmek için en uygun zamandayız."

Kaynak: AA / Yerel

Abdullah Kaya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title