Haberler

Van Kanalizasyon Bendimahi Çayı'nda Yaşamı Bitirdi

Van Gölü Havzası'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en önemli çayı olan Bendimahi Çayı'nın 4 kilometrelik bir kısmında kanalizasyon akıtılmasından dolayı yaşam son buldu.

Van Gölü Havzası'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en önemli çayı olan Bendimahi Çayı'nın 4 kilometrelik bir kısmında kanalizasyon akıtılmasından dolayı yaşam son buldu. Çayda balık popülasyonu üzerinde araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, önlem alınmaması halinde Bendimahi Çayı'nın tamamında ölü bölge haline geleceğini ve burada balık yaşamının son bulacağını söyledi.

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 12 aydır balık popülasyonunu etkileyen faktörlerle ilgili Bendimahi Çayı üzerinde yaptığı araştırmada ilginç bir sonuçla karşılaştı. Prof. Dr. Sarı, Van Gölü Havzası'nda biyolojik çeşitlilik bakımından önemli bir değere sahip olan 30 kilometrelik Bendimahi Çayı'nın 4 kilometresinde tek bir balık bulamayınca ölü bölge oluştuğunu belirledi.

KANALİZASYON YAŞAMI BİTİRDİ

Bunun üzerine özellikle çayda ölü bölgenin oluştuğu kısımda araştırmaları yoğunlaştıran Prof. Sarı ve ekibi, ölü bölgenin Muradiye İlçesi'nin arıtma tesislerinin çalışmamasından dolayı kanalizasyonların çaya akıtılmasından kaynaklandığını belirledi. Prof. Sarı, "12 aydır Bendimahi Çayı'nın 30 kilometrelik bölümünde araştırmamızı yürütüyoruz. Bu çalışmada çayda 5 tür balık gözlemledik. Bu balıklar 100 yıldır bu çayda yaşıyordu. Ancak son 10 yıldır Muradiye İlçesi'nin kanalizasyonun döküldüğü 4 kilometrelik bölgede tek bir balık yok. Yani burada ölü bölge oluştu. Biyoçeşitlilik bakımından bu kadar kıymetli olan bir çayda, önlem alınmaması halinde yaşam son bulacak. Oluşacak ölü bölgelerin yeniden ortadan kaldırıması ise uzun zaman alacaktır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Van Gölü Havzası Muradiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title