Haberler

Van Gölü'ndeki Gizli Tarihi Ayıp Ortaya Çıkarıldı

Güncelleme:

Van'ın Gevaş İlçesi'nde Van Gölü kıyısında yıllardır gizli kalan tarihi bir ayıp ortaya çıkarıldı.

Van'ın Gevaş İlçesi'nde Van Gölü kıyısında yıllardır gizli kalan tarihi bir ayıp ortaya çıkarıldı. Tarihi Selçuklu mezar taşlarının yaklaşık 70 yıl önce sökülüp iskele yapıldığı ve bu iskelenin de sular altında kaldığı YYÜ bilim insanları ile Sualtı Görütülü Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan tarafından fotoğraf ve görüntülerle belgelendi.

MEZAR TAŞLARINDAN İSKELE YAPILMIŞ

Bir dönem var olduğu öne sürülen 'Van Gölü Canvarı'nın gündeme geldiği 1994 yılında Van Gölü'nde çalışma yapan Sualtı Görüntü Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan, tesadüfen Gevaş kıyılarında çektiği fotoğraflarla tarihi bir ayıbı yıllar sonra ortaya çıkardı. Yaklaşık 22 yıl önce çektiği fotoğrafları önceki gün tesadüfen yapılan bir konuşmada Gevaş kıyılarında çektiğini hatırlayan Ceylan, Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mustafa Sarı ve Dalgıç Murat Kulaç ile birlikte belirledikleri bölgeye tekrar dalış yaptı. Dalış yaptığı bölgede 22 yıl önce çektiği mezar taşlarının aynısını gören Ceylan, bunları görüntü ve fotoğraflayarak belgeledi.

''SU ALTI FOTOĞRAFÇILARI İÇİN BULUNMAZ BİR MEKAN''

Ceylan, şöyle dedi: "İlk fotoğrafları 1994 yılında çektim. Yıllar sonra geldiğimde o bölgeyi aradım ancak bulamadım. Geçen gün Gevaş'ta yapılan bir organizasyonda Belediye Başkanı Sinan Hakan'ın konuşmasıyla tarihi mezar taşlarını burada olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlandım. Hemen Prof.Dr. Mustafa Sarı, dalgıç Murat Kulaç ile birlikte o bölgeye daldık. Tarihi mezar taşlarının iskele yapıldığını bir kez daha fotoğraf ve görüntülemeyi başardık. Burası şimdi su altı fotoğrafçıları için bulunmaz bir mekan durumunda."

"SU ALTI MÜZESİ YAPILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Dalış ekibinde bulunan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise Van Gölü'nün dünyada eşi bulunmayan bir eko sisteme sahip olduğunu belirterek, tarihi eserlerinde Van Gölü'ne ayrı bir önem kazandırdığını ifade etti. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, daha önce burada Salçuklu Mazarlıklarının taşlarını söküldüğü yönünde duyumlarının olduğunu belirterek, "Bu duyamlarımız gerçek oldu. Bu taşların barbarca sökülüp burada iskele yapıldığı belgelendi. Bundan sonra yapacağımız çalışmayla burayı su altı müzesi haline getirerek su altı dalış turizmine açmayı amaçlıyoruz" dedi.







Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tahsin Ceylan Selçuklu Van Gölü Gevaş Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (1)

islamdaki gercek:

Hac suresi 5 te; Yeryuzu kupkuruyken , yagmur yagdiririz yer ( toprak) titresir , kabarir ve bir cok urun cikar der''biolog Robert brown topragi arastirmis. yagmur yagdiginda topraktaki farkli molekuller arasinda elektrik akimi olusur. toprak parcaciklari iyonlasir. elektrik akimi dususunde pozitif iyonlar , yukselisinde negatif iyonlar olusur. iyonik molekuller titresir( . titresmek) kuranda acikca anlatilmistir. bu bilgiye 19 yuzyilda ulasilmistir.

7
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title