Haberler

Van'daki "Yargısız İnfaz İddiası" Davasında Karar

Van'ın Çaldıran ilçesinde 2009'da yakalanan iki terör örgütü mensubu ile bu teröristlerin kaçırdığı ileri sürülen kişiyi öldürme emrini vermekle suçlanan emekli Albay Vecihi Halil İyigün ile 'kanunsuz emri yerine getirdikleri' iddiasıyla 17 kişinin yargılandığı davada, sanıkların beraatine karar verildi.

Van'ın Çaldıran ilçesinde 2009'da yakalanan iki terör örgütü mensubu ile bu teröristlerin kaçırdığı ileri sürülen kişiyi öldürme emrini vermekle suçlanan emekli Albay Vecihi Halil İyigün ile 'kanunsuz emri yerine getirdikleri' iddiasıyla 17 kişinin yargılandığı davada, sanıkların beraatine karar verildi.

Güvenlik gerekçesiyle Van'dan Ankara'ya nakledilen davanın Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasına, İyigün'ün de arasında bulunduğu 18 sanık, bazı müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Müşteki avukatlarından Senem Doğanoğlu, yeniden keşif talebinde bulunarak olay yerinin canlandırılmasını istedi.

Cumhuriyet savcıcı Alper Türközmen, katılan vekillerinin ve müdahillerinin tahkikat talebinin, davanın geldiği durumun göz önünde bulundurularak reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, suç tarihini göz önüne alarak mevcut delillerin yeterliliği doğrultusunda tahkikat talebinin reddine karar vererek duruşmaya devam etti.

Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını bildiren Doğanoğlu, "Mütalaaya iştirak edebilirdik, üç kişinin varlığı, davaya konu olmasalardı. Mütalaada adeta 'neyin peşindesiniz' denilmekte. Keşke bu üç kişi öldürülmeseydi. Yargılama sonucunda etkin soruşturma ve inceleme yapılmamıştır" diye konuştu.

Diğer müşteki avukatları da mütalaaya katılmadıklarını söyledi.

Cumhuriyet savcısı Türközmen, bir önceki duruşmadaki mütalaasını tekrarladığını belirtti.

Türközmen, kesin, her türlü şüpheden uzak, yeterli delil elde edilemediğinden sanıkların beraatini istemişti.

Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ileri sürerek beraatlerini talep etti.

Son sözü sorulan sanıklardan Vecihi Halil İyigün, "Biz bu suçu işlemedik, beraatimizi talep ediyoruz" dedi. Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını savunarak beraatlerini istedi.

Kararı açıklayan mahkeme, sanıkların üzerilerine atılı "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye azmettirme" suçlarını oluşturacak yeterli delil olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

İddianamede İyigün, Çaldıran'da yakalanan iki terör örgütü mensubu ile bu teröristlerin kaçırdığı ileri sürülen kişiyi öldürme emri vermekle, diğer 17 sanık ise kanunsuz emri yerine getirmekle suçlanıyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Çaldıran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title