Haberler

Van'daki Kadın Cinayetine İlişkin Davanın Bozulması

Yargıtay'ın, Çaldıran ilçesinde 2012'de öldürülen kadınla ilgili yerel mahkemenin kararını usulden bozması, kentteki kadın dernekleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Yargıtay'ın, Çaldıran ilçesinde 2012'de öldürülen kadınla ilgili yerel mahkemenin kararını usulden bozması, kentteki kadın dernekleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Çaldıran ilçesine bağlı Direkli köyünde, 4 yıllık evli olan Ayşe H. (23), 11 Şubat 2012'de uzun namlulu silahla öldürülmüş, olayla ilgili Ayşe H'nin eşi M.H, eşinin ağabeyi B.H. ve amcası S.H. tutuklanmıştı.

Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2013 yılındaki karar duruşmasında B.H. ile S.H, "kasten adam öldürmek" suçundan "ağırlaştırılmış ömür boyu hapis", M.H. ise "kasten adam öldürmeye iştirak" suçundan 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay'ın usulden bozduğu karar üzerine dün Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, S.H. ile B.H. tahliye edilirken, suçu üstüne aldığı iddia edilen M.H'nin tutukluluğunun devamına karar verildi.

Karar üzerine açıklama yapan Van Kadın Derneği'nden (VAKAD) Selen Özümver, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da müdahil olduğu davada alınan kararın Yargıtay tarafından usulden bozulmasına rağmen Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Temmuz 2015 tarihindeki duruşmada gerçek katilleri tutuksuz yargılanmaları üzere serbest bıraktığını ileri sürdü.

Özümver, şöyle devam etti:

"Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı bu karar azmettirenlerin ve gerçek katillerin kadınları katleden zihniyetleri daha da cesaretlendirecektir. Kadın katliamlarının failleri arkalarına adalet sistemini alarak cezasızlıkla ödüllendirilmektedirler. Bu böyle devam ettikçe kadın katliamlarının önüne geçilemez. Adalet sistemi kadın katillerinin lehine kararlar verdikçe bu suça ortak olmaktadırlar. Van Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'ni suça ortak olma niteliğindeki ve biz kadınların adalet duygusunu zedeleyen bu kararı verdiği için kendilerini kınadığımızı ifade etmek istiyoruz. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı ayrıca bir skandal niteliğindedir. Hukuka aykırıdır."

Kaynak: AA / Yerel

Çaldıran Yargıtay Erciş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title