Haberler

Van'daki Avukatlar X-Ray Cihazından Geçmeyi Reddedip Eylem Yaptı

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında şehit edilmesinin ardından Van'daki Adalet Sarayı'nda X-Ray cihazından geçirilmek istenen avukatlar, bu duruma tepki gösterdi. X-Ray cihazından geçmeyi reddeden avukatlar eylem yaptı. Van Barosu Başkanı Murat Timur, bir tür sıkıyönetim rejimi uygulanarak güvenlik zafının giderilebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamayı kabul etmediklerini söyledi.

Bugün sabah saatlerinde Van Adliyesi'ne gelen avukatlar, geçen cuma günü Adalet Sarayı'nın girişlerine Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün imzasıyla asılan 'Kamu düzenin korunması açısından girişlerde avukat, personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarını X-Ray cihazından geçirilmesi şeklinde güvenlik amaçlı denetim yapılacaktır' yazısıyla karşılaştı.

X-Ray cihazından geçmeden İçeri girmek isteyen avukatlar, polis tarafından uyarılınca Van Barosu'na bağlı avukatlar duruma itiraz edip, eylem yaptı. Van Baro Başkanı Murat Timur ve yönetim kurulu üyeleri de X-Ray cihazının kaldırılması ve durumun düzeltilmesi için Başsavcılık'la görüşme yaptı.

Görüşme sonrası Baro Başkanı Timur, adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Timur, taleplerinin Başsavcı tarafından olumlu karşılanmadığını söyledi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı sonrası avukatların adliye girişi ile ilgili ciddi problemlerin yaşandığını belirten Timur, "Adliyenin güvenliği, hakim savcı, avukat diğer adliye çalışanları ve yurttaşlar bakımından ortak öneme sahip bir sorundur. Bunla birlikte yaşanılan olayın ve bunun ortaya koyduğu güvenlik zaafının avukatların adliye girişi ile ilişkilendirilerek, yaşanılan olayın haksız ve mesnetsiz bir şekilde faturası avukatlara çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde toplumda avukatlar birer olağan şüpheli şekilde görülerek hedef tahtasına konulmuştur. Adliyede bir tür sıkı yönetim rejimi uygulanarak güvenlik zafının giderilebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi.

Bu gibi olaylar karşısında suskun kalmayacaklarını da kaydeden Baro Başkanı Timur, "Meslek onurumuz ve saygınlığımızdan ödün vermemiz beklenmemelidir. Bu tür davranışlar, kalıcı bir çözümü zorlaştıracağı gibi, yargı bileşenlerinin sergilemesi gereken dayanışma, karşılıklı saygı ve güven ortamını derinden sarsabilecektir. Baromuzun gösterdiği hasasiyeti, tüm yetkililerden bizler de bekliyoruz. Güvenlik sorunununun çözümünde yargı görevi yapan diğer paydaşlarımızla eşit muamele ve meslek onurumuzun olduğunun bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Avukatlar yapılan basın açıklamasın ardından ise tekrar içeri girdiler. Ancak X-Ray cihazından geçmedikleri için de polisler tarafından üst katlara alınmadılar. Bunun üzerine avukatlar girişte bulunan alanda oturma eylemine başlayıp, ıslık çalarak 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganı attı. Bir süre oturma eylemi yapan avukatlar, adliye girişinde halay çekti. Baro Başkanı Timur, X-Ray cihazının avukatlar için kaldırılmasını istediklerini, kaldırılıncaya kadar da eylemlerine devam edeceklerini söyledi. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Selim Kiraz Çağlayan İstanbul Politika Güncel Haberler

title