Haberler

Van'da "Umut Tohumları Projesi" Kapanış Töreni

Van depreminde yakınlarını kaybeden 15'i engelli 100 gencin istihdam edilebilirliğinin artırılması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde Van Valiliği işbirliğiyle yürütülen Umut Tohumları Projesi sona erdi.

Van depreminde yakınlarını kaybeden 15'i engelli 100 gencin istihdam edilebilirliğinin artırılması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde Van Valiliği işbirliğiyle yürütülen Umut Tohumları Projesi son buldu.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 298 bin 915 avro bütçeli proje için Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda düzenlenen kapanış töreninde konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, kentte yaşanan depremlerin ardından kentin yeniden ayağa kaldırılması için çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bunu çeşitli ortamlarda dile getirdiklerini bildirdi.

Kentte evi yıkılan vatandaşlar için binlerce konutun üretildiğini, bu konudaki çalışmaların halen devam ettiğini anlatan Doğan, kentlerin gelişmesinde en önemli unsurlardan birinin rekabetçilik olduğunu söyledi.

Beşeri sermayenin kentin rekabetçiliğinin gelişmesindeki en etkili unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Doğan, şöyle konuştu:

"Beşeri sermayeyle diğer eksiklikleri giderme şansına sahipsiniz. Ama bu yoksa rekabetçilikte birkaç adım geridesiniz demektir. Van'ın rekabetçiliğini artırmak için strateji geliştiriyoruz. Daha önce elimizde bir strateji yoktu. Türkiye'de eğitimin ulusal stratejisi ve sosyal sermayenin artırılmasına ilişkin planlar var. Yerel anlamda kendi ayakları üzerinde duran yapılar kurmakta çaresiz görünüyoruz. 2023 milli hedefimiz kapsamında bütün merkezi birimler hazırlıklarını tamamladı ama kaç ilin hazırlığı var diye bakıldığında etkili sözler söylemek mümkün değil. Van'da bu hazırlıkların tam anlamıyla yapıldığını söyleyemeyiz" dedi.

Doğan, 2023 yılı vizyonu kapsamında Van'ın nerede olacağını, neler üreteceğini ve bunu kiminle yapacağı sorularının cevabını aradıklarını kaydederek, kentin çok önemli güneş enerjisi potansiyeli olduğunu fakat bunu harekete geçirecek beşeri sermaye konusunda eksikliklerinin bulunduğunu dile getirdi.

-Müsteşar Çelik

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik ise bakanlık tarafından hazırlanan Umut Tohumları Projesinin 2012 yılında "Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı: Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri" faaliyet alanı kapsamında değerlendirilmeye uygun görüldüğünü anımsattı.

Proje ile kentte meydana gelen depremde mağdur olan ailelere destek olmaya çalıştıklarına değinen Çelik, Van'ın en önemli sorunlarından birinin eğitim imkanlarının istihdam ile desteklenememesi olduğunu, gençlerin aldığı eğitimi doğru kariyer planlaması üzerine inşa edemediklerini belirtti.

Çelik, projenin başında, 100 meslek lisesi öğrencisine İtalya'da güneş enerjisi sistemleri üzerine mesleki eğitim verilmesinin hedeflendiğine işaret ederek, şunları ifade etti:

"Bu sayede İtalya'dan sertifika verilmesi sağlanmıştır. Katılımcılar, aldıkları eğitim sonrasında hayatlarında yeni bir umut ışığı doğduğunu proje yöneticilerine iletmişlerdir. Van ili Türkiye'de en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip yerlerin başında gelmektedir. Van ili hem güneş enerjisi global radyasyon değeri hem de güneşlenme süresi bakımından miktar olarak Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Güneş enerjisindeki üretim verimliliği ve teknik uygunluk açısından en uygun bölgenin Türkiye'de Van bölgesi olduğu Elektrik Etüt İdaresinin enerji haritasında belirtiliyor. Bu nedenle projenin sürdürebilirliği bakımından Van'da güneş enerjisi yatırımı yapan şirket yetkilileri ile temas kurup öğrencilerin mezuniyet sonrasında bu sektörde staj yapmalarını sağlayabilmek önemli bir başarı olarak düşünülmektedir."

Proje sonunda 15'i engelli 100 gencin güneşe dayalı elektrik üretim tesislerinin bakımı, onarımı ve işletmeciliği konusunda mesleki eğitim almalarının sağlandığını bildiren Çelik, Van Valiliği tarafından proje katılımcılarının güneş enerjisi sektöründe istihdam edilebilirliğinin sağlanabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü sözlerine ekledi. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Van Valiliği Nezih Doğan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title