Haberler

Van'da 'Türkiye-İran Forumu'

Türkiye- İran Sektörel ve Finansal Derinleşme Forumu Van'da başladı.

Bir otelde düzenlenen foruma İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Hoy Valisi Dr. Hosein Seivani, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İran iş adamları ve akademisyenler katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı Büyükelçi Murat Bilhan'dan sonra İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli kürsüye çıktı.

Komşular arasındaki ilişkilerin kalıcı olmasının kalkınmanın önemli bir sırrı olduğunu ifade eden Bikdeli, "İran ve Türkiye, coğrafyada önemli komşulardır. Dünyanın bütün bölgeleriyle ilişki içindedir. İki ülke Müslüman olup geçmişe yönelik büyük bir kültüre sahipler. İki ülke kapasiteleri seviyesinde iş birliği içinde olurlarsa kesinlikle büyük bir rol oynayacaklardır uluslararası siyasette. Bunun için kesinlikle kapsayıcı bir ilişki göstermek istiyoruz. İran ve Türkiye ilişkilerinde aynı anda 3 söylem mevcut olmuştur. Rekabete dayalı söylemler vardır. İki ülke arasındaki güvenin şekillenmesi ve derin iş birliklerinin oluşması için gerekli güveni etkilemektedir. Bu sizin medeniyetinize dayanmaktadır. Türkiye'de AK Parti ile bu söylem büyümek için büyük fırsat elde etti, aynı zamanda küçük bir fidan gibi büyümesi rekabet ve karşıtlık söylemlerinin altında kaldı. Yabancı odaklar kesinlikle bu söyleme karşı çıkanlardır. Yaptırımlara rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerde gelişmeler oldu ve son zamanlarda kurumsallaştı. İki ülke arasındaki ilişkiler halkların ilişkileri asla unutulmayacaktır. Halklarımız birbirini daha iyi tanıdı. Binlerce firma Türkiye'de faaliyet göstermektedir. 10 milyondan fazla İran vatandaşı Türkiye'yi yakından tanıyor ve geliyor. 5 bin İranlı öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor ve derinden bağ kurdular. İran'ın Türkiye ekonomisindeki payı resmi rakamların çok daha ötesindedir. Bu gibi büyümeler devam ettikçe Türk öğrencileri, şirketleri, iş adamları İran'a gittikleri takdirde halkların arasındaki bağlantı tam anlamıyla kurulacaktır ve etkileşim için gerekli altyapı oluşacaktır" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici ise, 2015 yılı sonu itibarıyla 30 milyar dolarlık hedef konulduğunu ve buna ulaşılmasını umduklarını belirtti. Bilici, "Yakın bölgemizde sınırlarımızda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bölgede iki büyük güç olan Türkiye ve İran'ın dostluğu bölgeye de huzur getirecektir. Zaten sömürgeci devletler tarafından sınırı belirlenmeyen tek sınırımız Türkiye-İran sınırıdır. Uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Van, tarih boyunca Türkiye-İran arasında ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerde kilit rol oynamıştır. Van'ın İran'la toplam 290 kilometre sınırı var. Buna rağmen Van'ın Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerinde pastadan hak ettiği payı alamadığı kanısındayız. Bu avantajlardan yararlanmak amacıyla Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü kurduk. Sonrasında Van ile Kapıköy arasında 120 kilometre demiryolu ağını yeniledik. Türkiye ile İran'da vatandaşlarımızın beklentileri vardır. Van'da İran Konsolosluğunun açılması konusu var. İnşallah Van'da konsolosluk açılır. Gelincik Sınır Kapısı var. Onun açılması İran ve Türkiye'deki sınır illerine, ilçelerine önemli katkılar sağlayacaktır. Sınır ticaretinin geliştirilmesi gerekiyor. Sınır kapısının faal hale getirilmesi ve serbest bölgenin sağlanması gibi beklentilerimiz var" şeklinde konuştu.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, toplantının ilk ve son olmayacağını belirterek, "Bundan sonra da karşılıklı olarak toplantılarımız devam edecektir. Herkesin fikirlerini açıklıkla dile getirmesi için bu yöntemle bir toplantıyı yapmayı planladık. 30 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için küçük sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Ekonomik gelişmişliğin devam ettirilmesi için küçük sorunların bu toplantıda ortaya konularak çözülmesi gerekiyor. Sınır ticaretini yeterince değerlendiremiyoruz. Çok emek veren ciddi bir çalışma yürütüldü" ifadelerini kullandı.

Forum yapılan oturumlarla devam etti. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Aydın İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title