Haberler

Van'da Ortaçağ Sığınağı Kaya Yerleşimleri Bulundu

Gürpınar'a 70 kilometre uzaklıktaki Taşdönderen Mahallesi'ni çevreleyen yüksek tepelerde bulunan kaya yerleşimleri, labirent şeklindeki çok sayıda odasıyla dikkati çekiyor Vadiye hakim noktalara kayaların yontulmasıyla iç içe inşa edilen 3 katlı yapıda, yaklaşık 24 metrekare genişliğinde odalar bulunuyor.

ALİ İHSAN ÖZTÜRK-ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Taşdönderen Mahallesi'nde Ortaçağ dönemine ait kaya yerleşimleri bulundu.

İlçe merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Taşdönderen Mahallesi'ni çevreleyen yüksek tepelerde bulunan ve ilk kez görüntülenen kaya yerleşimleri, labirent şeklindeki çok sayıda odasıyla dikkati çekiyor. Vadiye hakim noktalara kayaların yontulmasıyla iç içe inşa edilen 3 katlı yapıda, yaklaşık 24 metrekare genişliğinde odalar göze çarpıyor.

Yerleşimde incelemelerde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, AA muhabirine, kayalıklara yontulmuş yerleşimin 3 katlı yapılardan oluştuğunu anlattı.

Kaya yerleşiminin, yaptığı ilk tespitlere göre Ortaçağ dönemine ait olduğunu vurgulayan Top, bu dönemde bölgede Hristiyanların yoğun olarak yaşadığını söyledi.

Top, manastır kompleksi gibi tasarlanan yapının, özellikle asıl yerleşime uzak olmasının ve ulaşılması güç bir noktaya yapılmasının önemine işaret ederek, "Bizim bile günümüz imkanlarıyla bir saat süren zorlu tırmanışla buraya ulaşmış olmamız gösteriyor ki aslında burası sığınma yeri olarak kullanılmış" dedi.

-Bin yıllık geçmişi var

Üç katlı yapılan ve en üst katı teras olarak kullanılan yerleşimdeki her katta iki oda bulunduğunu belirten Top, odaların 6 metre uzunluğa, 4 metre genişliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Top, yaklaşık bin yıllık bir geçmişi bulunan kaya yerleşiminde insanların uzun yıllar yaşadığını gösteren izlere rastladıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"O dönemde buralarda hayat süren insanlar olduğunu gösteren izler var. Tek tük de olsa bazı seramik parçaları bulduk. Burası hem tarihsel hem de jeolojik açıdan incelenmesi gereken bir yer. Buraya ilk gelişimiz ve keşif amaçlı geldik. Bu ziyaretimizde görüntüleme yaptık. Sonrasında buranın hem tarihsel boyutu hem de diğer özellikleriyle ilgili daha detaylı araştırmalar yapıldığında biz de daha fazla fikir sahibi olabileceğiz." - Van

Kaynak: AA / Yerel

Gürpınar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title