Haberler

Van'da Ocak Ayının Zam Şampiyonu Patlıcan Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da ocak ayının zam şampiyonunun patlıcan olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van'da ocak ayının zam şampiyonunun patlıcan olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 Ocak ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,82 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 9,58 oranında artış gösterildiğini söyledi. TRB2 bölgesindeki Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de ise TÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 2,50'lik bir artış olduğunu dile getiren Coşğun, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 9,19 oranında artış meydana geldiğini kaydetti. Coşğun, "Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 9,60'lık oran ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 6,71 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 9,50'lik oranla alkollü içecekler ve tütün grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,59'luk oranla giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Alkollü içecekler ve tütün grubu içerisinde, Türkiye genelinde aylık bazda rakı fiyatının yüzde 11,23, biranın yüzde 10,29 ve sigaraların yüzde 8,91 oranında artması dikkat çekmektedir" dedi.

Coşğun, madde bazlı değerlendirmede ise yurt genelinde çarliston biber yüzde 52,99 ve patlıcan yüzde 52,44'lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu belirterek, "Van ilinin de dahil olduğu TRB2 bölgesinde ise patlıcan 53,99 ile en çok zamlanan ürün, onu yüzde 45,24 oranındaki artışla sürücü eğitim kurs ücreti takip etti. Portakal ise yüzde 8,21'lik bir oranda değer kaybederek ocak ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 13,73 oranında değer kaybeden kazak (çocuk için) en fazla ucuzlayan ürün oldu" diye konuştu.

Yurt İçi ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 0,55'lik bir artış gerçekleştiğini dile getiren Coşğun, "Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 5,94 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,96 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,56 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,20 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 2,20 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 3,21'lik oranla dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 13,80'lik oranla yine dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti" ifadelerini kullandı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Bitlis Muş Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title