Haberler

Van'da "Barış ve Kardeşlik Sofrası"

Akdamar Kilisesi'nde bu yıl beşincisi düzenlenen ayine katılan misafirlere Gevaş Belediyesi tarafından kurulan Barış ve Kardeşlik Sofrası'nda Van'ın yöresel yemekleri ikram edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi'nde bu yıl beşincisi yapılan ayine katılan din adamları ve vatandaşlar, Gevaş Belediyesince kurulan Barış ve Kardeşlik Sofrası'nda bir araya geldi.

İlçe merkezindeki Belediye Çay Bahçesi'nde verilen yemekte konuşan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, misafirlere Türkçe, Kürtçe ve İngilizce "hoş geldiniz" dedi.

Bugünün kendileri için önemli bir gün olduğunu belirten Hakan, şöyle konuştu:

"Bu insanların ataları, binlerce yıl beraber, gönül gönüle, omuz omuza, kardeşçe, dostça büyük bir medeniyetin tohumlarını attı. Bugün Gevaş bölgesine, Van'a bakıldığında, o büyük medeniyetin parçalarını görmek mümkün. Tarihimizde mutlaka içimizi acıtan olaylar da olmuştur. Fakat bizim geçmişimizi, o acılarımızı, o süre içerisinde değiştirme imkanımız yoktu. Buna mukabil el birliğiyle bize ait olan en kutsal şey olan sevgiyle, kardeşlik duygusuyla ortak bir gelecek tesis etmek gibi bir imkanımız var. Bugün ümit ediyorum ki buradaki birlikteliğimiz, bize yakışan, medeniyetimize yakışan, o ortak birlikteliğin, o bir arada yaşama arzusunun bir adımı olacaktır. Bugünden sonra ümit ediyorum ki bu yemeğimiz de geleneksel hale dönüşecektir."

-"Barış ve kardeşlik için dua ettik"

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Van'a ilk kez geldiğini bildirerek, akşam saatlerinde geldiği kentte şimdiye kadar kaç medeniyetin, kaç inancın geçtiğini düşündüğünü ifade etti.

Bugünkü atmosfere ortak olmanın mutluluğunu yaşadığını anlatan Bartholomeos, şunları kaydetti:

"Bugünkü atmosfer içinde birbirine yakın ve samimi bir şekilde dua ettik. Barış ve kardeşlik için dua ettik. Van ve yöresinden kimler geldi kimler geçti. Yanılmıyorsam böyle bir şarkı var. Bugün Müslümanlar, Ermeniler, Rumlar olarak kim varsa bu manastırlarda, bu kiliselerde dua ettik. Bizim için, memleketimizin ve dünyanın barışı için yüce Allah'a dua ettik. Din adamları olarak bu istikamette her gün dua ediyoruz. Burada hazır bulunanların hepsinin duası, temennisi eminim ki aynıdır. Karşılaştığımız dostluğu, misafirperverliği unutmayacağız."

Konuşmaların ardından Barış ve Kardeşlik Sofrası'na katılan misafirlere, Van'ın yöresel yemeklerinden helise, ayranaşı, otlu peynir, cacık, cevizli un helvası ve salata ikram edildi.

Yemeğe Türkiye Ermenileri Patrikvekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, New York Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan, ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza, din adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Gevaş Belediyesi Akdamar Kilisesi Bartholomeos Van Gölü Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title