Haberler

Van'a 'Can Suyu' Lazım

Van'da TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Hollanda Büyükelçiliği desteği ile sürdürülen 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Girişimciler için Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi' toplantısı yapıldı.

Van'da TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Hollanda Büyükelçiliği desteği ile sürdürülen 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Girişimciler için Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi' toplantısı yapıldı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, "Doğu'nun zenginleşme yönündeki her adımı, Batı'nın gelişmişliğine katkı sağlıyor. TÜRKONFED olarak Avrupa Birligi üyeliğimize taraf olduğumuz gibi 'Barış Süreci'ne taraf olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

Van'da Elite World Otel'de yapılan toplantıya Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hatice Çoban, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Suat Çiftçi, Doğu Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, STK, dernek üyeleri katıldı. DOĞUSİFED Başkanı Suat Çiftçi, Van'ın bölge ve Türkiye için çok önemli bir kent olduğunu buradaki her yatırımın bölge ve Türkiye'ye yapılacağını söyledi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise, Türkiye'deki iş insanları olarak arkasında oldukları çözüm ve barış sürecini sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Van'ı büyütmenin Türkiye'yi büyütmek olduğunu anlatan Onatça şöyle konuştu:

"VAN'A CAN SUYU LAZIM"

"Bazı kentler varki onları gıptayla izliyorum. Sanayi, tarım, turizm, hayvancılık, enerji, neredeyse her sektörde varlar. Bir de beni şaşırtan kentler var; Van gibi. Van'ın hayvancılık, tarım sektöründe potansiyelini biliyoruz. Turizim de, yenilebilir enerji kaynağına sahip, sınırda olması nedeniyle ihracata da elverişli bir Van var. Bunca imkana rağmen Van, Türkiye'nin kişi başına geliri en düşük kentlerinden biridir. Burada bir terslik var. Van'a 'Can suyu' verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Van'ın büyümesi; Türkiye'nin büyümesi demek. Tüm yatırımları Batı'ya yapmakla Türkiye sağlıklı büyümeyecek. Kişi başına düşen gelirde 10 bin dolar seviyesine çakılıp kalacak."

"BARIŞ SÜRECİNE TARAFIZ"

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'yu barış, kardeşlik, sevgi, eğitim ve yatırımla donatmak zorunda olduğunu belirten Onatça, "Barış sürecinin' başladığı günlerde, bir rapor hazırladık. Bu rapor bize şunu gösterdi; Eğer barış süreci sağlıklı bir şekilde çözülürse, bölgede yatırımlar hızlandığı müddetçe buradaki büyüme artışı Türkiye'deki büyümesine 1.5 puan fazladan bir artış sağlayacak. TÜRKONFED olarak Avrupa Birligi üyeliğimize taraf olduğumuz gibi 'Barış Süreci'ne taraf olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

Van yapılacak her türlü yatırımı kaldırabilecek potansiyele sahip bir kent olduğunu da anlatan Onatça, ildeki güneş enerjisi potansiyelinin bile tek başına ile muazzam bir ivme kazandırabileceğini anlatırken şöyle konuştu:

"Yine ülkelere olan yakınlığı ile Van 150 milyonluk nüfus yoğunluğuna sahip bir kenttir. Buraya yatırım yapılır, Van gelişirse bu 150 milyonluk nüfus yoğunluğunun tamamı Van'a gelir. Ülkenin her coğrafyasına yapacağınız yatırım ile ancak Türkiye'yi büyütebilirsiniz."

Onatça, 7 Haziran yaklaştıkça, siyasetin hareketlendiğini, bunun ekonominin daha az gündemde kalmasına neden olduğunu ifade ederken, "Seçim ekonomisi ve istikrara yönelik güven endeksindeki düşüş kurlara yansıyor. Ekonominin en önemli enstrümanı kurdaki yükseliş başta KOBİ'ler olmak üzere her kesimi olumsuz etkiliyor. Bilançolarında dövizle borçlu KOBİ'ler, girdi maliyetlerinin artışıyla adeta çapraz ateşte kalıyor. Bu çerçevede gelişmeleri kontrol altında tutacak Merkez Bankası'nın müdahale yerine bağımsızlığının korunması konusunda her kesimin üzerine düşeni yerine getirmesini istemeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Van Valisi İbrahim Taşyapan da, 'Çözüm sürecine' değinerek, Türkiye'de çeşitli etnik grupların yaşadığını kaydederek, "Bu ülke hepimizin. Ülkemizin her tarafı değerli. Van ileri teşvik alan bölgedir. Yatırımlar istenen seviyeye gelmiyorsa bazı şeylerin farkında olmamız gerekir. Onun için bu süreçleri hep beraber, toplum, devlet olarak girişimciler olarak destekleyerek belli bir seviyeye getirirsek, sermaye buralara gelecektir" diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hatice Çoban ise, ilin tarım ve hayvancılık alanlarında çok büyük bir potansiyel barındırdığını Van'daki mera varlığının Türkiye'nin mera varlığının yüzde 10'una tekabül ettiğini söyledi. Van'ın mera varlığı açısından Türkiye'nin 4'üncü büyük kenti olduğunu vurgulayan Çoban, TÜİK verilerine göre Van'ın, tarımsal, hayvansal ve kişi başına düşen bitkisel üretim değerinde 81 il arasında 79'uncu sırada yer aldığını belirtti. 90'lı yılları öncesi Van'daki küçükbaş hayvan sayısının 4 milyonun üzerinde olduğunu hatırlatan Çoban, "90'lı yıllarda yaşanan zorunlu göç-köy boşaltmaları, mera yasakları ile birlikte bu sayı 2.5 milyona, bugün neredeyse 2 milyonun altına düşmüştür. Van'ın üretim değerinin yüzde 91 hayvancılığa dayalı olmasına rağmen, yaşanan olağanüstü süreçler nedeniyle yeterince bu veri insanların yaşamlarına maalesef sirayet etmemiştir" dedi. Türkiye'de Ağrı ilinin ardından en fazla yeşil kartlı olan ilin Van olduğunu da anlatan Çoban, şöyle konuştu:

"1 milyon 100 bin nüfusu olan Van'da tam 544 bin 659 kişi yeşil kartlı. Yani kentin yüzde 53.28'i yeşil kartlı. Van merkezde hiç bir geliri bulunmayan, dışarıdan gelen desteklerle yaşamını sürdürmeye çalışan aile sayısı 20 bin civarında. Bu oran neredeyse nüfusun yüzde 10'unu aşıyor. Yani nüfusun yüzde 10'una yakını kurumların verdiği yardımla yaşamlarını sürdürüyor. Yoksulluk insanların bir kaderi olmamalıdır. Mutlaka buna dönük çözümleri zorlamalı ve bu tablodan kurtulmalıyız. Kuşkusuz bu tabloyla sadece kentimiz gerilemiyor, bu tablo ülkenin tamamını etkiliyor. Bu kötü tablodan kurtulmanın bir tek yolu var. O da toplumsal barışı sağlamak ve ülkede şuanda yürütülmeye çalışılan barış sürecinin başarıya ulaşmasıdır. Bu sürecin başarıya ulaşmasıyla birlikte, kentimiz çok kısa bir sürede 81 il içerisinde ilk 20'leri, ilk 10'ları zorlayacak bir konuma gelecektir. Bu nedenle iyileşmemiz için tek reçetemiz barıştır. Hepimizin tek umudu budur. Umuyor ve diliyorum, hepimizin çabasıyla bu süreç toplumsal bir barışla sonuçlanacaktır." - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title