Haberler

Valiliğe, Alakır İçin 'Hukuk' Çağrısı

ANTALYA Kumluca'da Alakır Nehri üzerindeki Dereköy HES için alınan 'ÇED Olumlu' kararının 2 kez iptal edilmesine rağmen inşaat faaliyetlerinin yasadışı sürdüğü, 30 günlük süre dolmasına rağmen valiliğin yürütmeyi durdurma işlemini uygulamadığı öne sürüldü.

ANTALYA Kumluca'da Alakır Nehri üzerindeki Dereköy HES için alınan 'ÇED Olumlu' kararının 2 kez iptal edilmesine rağmen inşaat faaliyetlerinin yasadışı sürdüğü, 30 günlük süre dolmasına rağmen valiliğin yürütmeyi durdurma işlemini uygulamadığı öne sürüldü.

Kumluca İlçesi'nde uzun yıllardır doğaseverler ile HES firmaları arasında devam eden mücadelede, nehir üzerinde 8 projeden biri olan Dereköy HES'in 'ÇED Olumlu' raporu, Alakır Vadisi'nin 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı olması nedeniyle Danıştay tarafından iptal edildi. Bu karara karşı 5.8 megawattlık projeye 1.3 megawattlık kapasite artırımı yapan firma, bu kez 'ÇED Gerekli Değildir' raporu alarak HES inşaatını devam ettirdi. 'ÇED Gerekli Değildir' raporu da Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından geçen 15 Haziran'da iptal edildi.

VALİLİĞE ÇAĞRI

Meslek örgütlerinin oluşturduğu Antalya Eşgüdüm Kurulu, mahkeme kararına rağmen firmanın inşaat çalışmalarını sürdürmesi üzerine Antalya Valiliği'ne çağrıda bulundu. Kurul adına açıklama yapan avukat Tuncay Koç, hukuk devletinin en önemli ilkelerinden birinin kanunlara uymak, mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Tuncay Koç doğal güzellikleri, ormanı, nehri ve SİT kararıyla Alakır Vadisi'nin Antalya'nın en önemli doğal alanlarından biri olduğunu belirtti. Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından alınan kararın halen geçerli olduğu ve firmanın ÇED'ler konusunda hiçbir yasal dayanağı kalmadığını vurgulayan Koç, bu durumun davacılar tarafından Kumluca Kaymakamlığı'na bildirildiğini, ancak 30 gün içinde uygulanması gereken yürütmeyi durdurma işleminin 40 gün geçmesine rağmen halen uygulanmadığını söyledi.

'İDARENİN SORUMLULUĞU'

Dereköy HES'in devamı olan Reis şirketinin halen faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren Koç şöyle dedi:

"Hukuk devletinin bir gereği olarak ve tabiat değeri tartışılmaz Alakır Vadisi'nde bu doğa kıyımına bir an önce son verilmesini, idareden ve OHAL yetkileriyle donatılmış sayın Antalya Valiliği'nden talep etme gereği doğmuştur. Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmek her demokratik hukuk devletinde idarenin sorumluluğundadır."

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danıştay Dereköy Kumluca HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title