Haberler

Validen Boğulmalara Karşı Havadan Çözüm Önerisi

Vali İbrahim Şahin, dronların (insansız mini hava aracı) boğulma tehlikesi geçiren kişiye can simidi atacağı sistemle boğulma vakalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Şahin, beraberindeki Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve daire müdürleriyle, Valilik  salonunda IBM Türk Teknoloji ve Sektörel Çözümler Satış Müdürü Server Tanfer tarafından verilen "Akıllı şehirler ve dünyadaki örnekleri" konulu sunumu dinledi.

Sunumda ulaşımdan altyapıya, haberleşmeden sağlığa kadar bir çok alanda kurumlar arası iletişim ve ortak yönetişimi sağlayacak çözümler ve Samsun'un ev sahipliğinde 2017 yılında yapılacak "23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları" için yapılması gereken altyapı çalışmaları değerlendirildi.

Samsun'da akıllı şehir teknolojileri kullanılması ve bu sistemlerin tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla tek bir sistem üzerinden yönetilmesiyle daha çağdaş ve yaşanabilir bir kent amaçlayan sunumun sonunda söz alan Samsun Valisi Şahin, kentte yaşanılan boğulma olaylarına dikkat çekerek sahil bandında, geliştirilen bir yazılımda boğulma olaylarının önüne geçilebileceğini savundu.

Kentte yaşanılan boğulma vakalarının önlenebilmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şahin, Türkiye'de faaliyet gösteren bir firmanın bu kapsamda yaptığı çalışmanın kendisini de heyecanlandırdığını belirtti.

Samsun gibi sahil kentlerinde kullanılabilecek sistemin dronlarla (insansız mini hava aracı) çalıştığını, yaşanacak boğulma vakalarında devreye girecek sistemin tahlikede olan kişiyi havadan takip ederek can simidi atabildiğini anlatan Şahin, "Türkiye'de bir firma gerçekleştirmiş benim de çok hoşuma gitti. Bizim gibi sahil bandında olan şehirler için çok geçerli olabilecek bir çalışma. Helicam gibi havada uçan aygıt can simidi taşıyor. Denizin ortasında boğulmak üzere olan, yardım isteyen şahsa hemen havalanıyor, iniyor ve can simidini bırakıp yeniden havalanıyor ve kenara geliyor. Hatta üç tane can simidi taşıyabiliyor" diye konuştu.

Söz konusu cihazın testlerinde can kurtaranların aynı boğulma vakasına aygıta göre çok daha uzun sürede ulaşabildiğini anlatan Şahin, çok iyi yüzücülerin dahi aygıtın hızına ulaşamadığını ve vakaların bu geçen süre içinde boğulabileceğini belirtti.

Birisinin kumanda etmesine ihtiyaç duymayan söz konusu benzer yazılımları Samsun'da tüm sahil bandında hayata geçirebilmek için kafa yormak gerektiğini ifade eden Şahin, bu sayede boğulma vakalarının ciddi oranda önlenebileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Yerel

Yusuf Ziya Yılmaz İbrahim Şahin Türkiye Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title