Haberler

Validebağ Korusu'nda "Gölet Yapmak İçin Dereyi Kirletiyorlar" İddiası

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği, Validebağ Korusu'nun içinde akan derenin kirlenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği, Validebağ Korusu'nun içinde akan derenin kirlenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, dereye karışan atık su kanalı yüzünden, dere kenarındaki bitki örtüsünün kuruduğunu, bunun koru içine yapılması planlanan park projesinde yer alan göletin yapılabilmesi için bilinçli şekilde yapıldığını iddia etti.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Odası'nda düzenlenen toplantıya Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay ve Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin katıldı.

ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE LAĞIM SULARI DEREYE KARIŞIYOR

Validebağ Gönüllüleri'nin deredeki kirlilik ve pis koku nedeniyle yaptıkları şikayetler üzerine yaklaşık 1 ay önce korunun içinden ve dışından olmak üzere 2 adet numune aldıklarını belirten Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik incelemelerin sonucu hazırlanan Validebağ Korusu Deresi İnceleme raporunu kamuoyu ile paylaştı. Akçelik analiz sonuçlarıyla ilgili olarak, 'Lağım sularının Validebağ Korusu deresine karıştığını yorumladık. Derenin içinde bulunan mikroorganizma sayısının yüksek olduğu yani hastalık yapıcı maddelerin olduğu yorumunu yaptık. Derenin suyunun, 4'üncü sınıf yani 'çok kirlenmiş su' kriterlerine girmiş olduğunu gördük" dedi.

DEREDE KURUMALAR VAR

Derenin, korudaki canlıların içme su kaynağı olduğunu hatırlatan Akçelik, dere boyunca bulunan bitki örtüsünde kurumalar meydana geldiğini, dereyi kullanan leylek gibi kuş türlerinin de artık olmadığını gözlemlediklerini ifade etti. Akçelik, 'İlgili ve yetkili kurumlar defalarca yapılan şikayetlere rağmen hiçbir önlem almamışlar" diye konuştu.

GÖLET YAPMAK İÇİN AĞAÇLARIN OLMAMASI LAZIM

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk de dere kenarındaki bitki örtüsünün kuruduğunun altını çizerek, bunun 2006 yılında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in 'Çılgın Proje' olarak lanse ettiği projede yer alan göletin yapılabilmesi için bilinçli şekilde yapıldığını savundu.

Yılmaztürk 'Ağaçlar kuruyor, göletin yeri hazırlanıyor. Kanalizasyonun, çimentonun aktığı derenin kenarındaki ağaçlar kuruyor. Çünkü bu göletin yapılabilmesi için o ağaçların olmaması lazım. Bu ağaçları, doğayı yok etmek için bilinçli bir tavırdır. Kent içinde kanalın, dereye akıtılması bir suçtur ama İSKİ bağlıyor. Amaç o ağaçların kurumasıö dedi. Yılmaztürk, konuyla ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası, Mimar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ilan etti.

İSKİ'DEN YANIT ALAMADIK

Validebağ Gönüllüleri Sözcüsü Arif Belgin ise yetkililerin ilgisizliğinden yakınarak 'Validebağ Korusu'ndaki küçük dere, senelerdir kendisine kanalizasyon suyu karışarak akıyor. Bunu defalarca İSKİ'ye bildirdik, hiçbir yanıt alamadık" diye konuştu.

Toplantı salonunda 'Validebağ' harflerinin yazılı olduğu tişörtleri giyen gönüllüler, "Bir arada koruyu koruyacağız" şeklinde slogan attı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title