Haberler

Vali Özdemir: "Ekmek Bulamıyorsanız, Pasta Yiyin"

Edirne'de ekmeğiyle meşhur Kemalköy'e doğal arıtma tesisi açılışında köy halkıyla buluşan Vali Günay Özdemir'e, ekmek yerine kuru pasta ikram edilince, Vali Özdemir de esprili bir dille, "'Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler' diye bir söz vardır. Pasta yerine ekmek koysaydınız" dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, bölgenin ilk doğal arıtma tesisinin açılışına katıldı. Açılışın sonunda köy halkıyla kıraathanede çay içen Vali Özdemir'e köy halkı kuru pasta, meyve suyu ve çay ikram etti. Köy halkı, Vali Özdemir'e köyün meşhur ekmeğinden ikram etmeyince Vali Özdemir, esprili bir dille, "'Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler' diye bir söz vardır. Pasta yerine ekmek koysaydınız" dedi.

Daha sonra, köy halkının getirdiği ekmekten yiyen Vali Özdemir, "Bakın pasta yerine Kemalköy ekmeği yiyoruz. Pasta yemedik. Kemalköy ekmeği varken pasta yenmez" ifadelerini kullandı.

Edirne'ye ilk doğal arıtma tesisi

Edirne Kemalköy'e doğal arıtma tesisi açılışı yapıldı. İlk kez Kemalköy'e kurulan tesis, kanalizasyon sularını doğal ortamda arıtarak, sulamada kullanılacak.

İl Özel İdaresi tarafında 45 bin TL'ye finanse edilen doğal arıtma tesisi, bitki, kum ve çakıllar sayesinde, kanalizasyon atık sularını arıtarak çevreye zarar vermesinin önüne geçilecek. Bu sayede dereye akan kirli sular, arıtılarak doğaya kazandırılacak. Arıtılan temiz su dereyle birlikte tarımda sulama yaparak, organik ürünler yetiştirebilecek.

Vali Günay Özdemir, yapılan ilk tesisin bölgedeki sahil kentlerinde de yapılacağını vurgulayarak, "Bölgemiz Ergene Nehri'nden dolayı, Türkiye ve dünya gündeminde olan bir yerde. Devletimizin son günlerde Ergene'nin temizlenmesiyle ilgili ciddi çalışması var. Biz de dünyada ve Türkiye'de uygulanan sistemi Edirne'de uygulamak istedik. Edirne'de özellikle sahil kentlerimizde bu uygulamayı, daha yerinde bulduk. Aslında bizim amacımız öncelikle sahillerimizi, özellikle Saros Körfezimizi çok temiz hale getirmek. Bunun içinde çok daha ucuza, çok hızlı, işletme maliyetinin sıfır olduğu bir işletme yapmak" şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhammet Öztürk ise yapılan tesis hakkında bilgiler vererek, "Basılan kil tabakasının üzerine, kum, çakıl tekrar kumla beraber, üzerine bitki yetiştirmeye toprakla beraber doğal arıtma meydana getirdik. Şu anda 3 gündür su akıyor üstüne. Kanalizasyon buraya bağlı. Birazdan bakacağız temiz su akıyor. Temiz su aslında çakılın arıttığı su. Arıtmaya elverişli sazak bitkiler büyüyecekler, yeşerecekler, su yukarı çıktığında bu kez katı atıkları imha ederek doğal arıtma sistemini oluşturacak" dedi.

Köy halkı da yapılan tesisten memnun olduklarını ifade ettiler. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title