Haberler

Vali Orhan Düzgün Yeşilhisar'a İnceleme Ziyareti

Vali Orhan düzgün inceleme ve değerlendirme gezisi kapsamında Yeşilhisar'ı ziyaret etti.

Vali Orhan düzgün inceleme ve değerlendirme gezisi kapsamında Yeşilhisar'ı ziyaret etti.

Vali Düzgün'ü Yeşilhisar'a gelişinde, Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Yeşilhisar Belediye Başkan Vekili Mehmet Seres, İlçe Emniyet Müdürü Özden Özden, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Başçavuş Nihat Karadağ ile birim yöneticileri ve bazı vatandaşlar karşıladı.

Kaymakamlık makamında Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar'dan ilçenin genel durumu hakkında brifing alan Vali Düzgün, daha sonra hayırsever Necati Kurmel tarafından yapımı başlatılan Meslek Yüksekokulu inşaatının fiziki durumunu yerinde inceleyip yetkililerden bilgi aldı.

Yüksekokulu inşaatının hemen yanında bulunan Yeşilhisar Anadolu Lisesi'ne sürpriz bir ziyarette bulunan Vali Düzgün, buradaki öğrencilere yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu. Vali Düzgün, öğrencilere derslerini ihmal etmeden mutlaka kitap okumaları tavsiyesinde bulunarak, "Kişinin hayattaki en büyük torpili kendisidir. Siz kendinizi en iyi şekilde yetiştirirseniz, en iyi yerlerde olursunuz" diye konuştu.

Yeşilhisar Kaymakamlığı tarafından yaptırılan ve içerisinde spor salonu, oyun parkları ve halı sahanın bulunduğu Aile ve Sosyal Eğitim Merkezi'ni de inceleyen Vali Düzgün, hentbol eğitimini başarıyla tamamlayan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eşofman takımı hediye etti.

Programının devamında Kayseri sınırları içerisinde yer alan Soğanlı Köyü'ne geçen Vali Düzgün, burada Soğanlı bebekleri yapıp satan yöre kadınlarıyla buluştu. Soğanlı bebekleriyle ilgili Köy Muhtarı Mustafa Ablak'tan bilgi alan ve yöre kadınlarının taleplerini dinleyen Vali Düzgün, Soğanlı bebeklerine karşı profesyonel bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Soğanlı bebeklerinin tüm Türkiye'ye yayıldığını biliyoruz. Ama daha çok bu yayılım amatör ellerle amatör ruhla yapılıyor. Bunu kooperatifleştirmeliyiz. Profesyonelce, biraz daha güzel ambalajlarla sunduğumuz taktirde, daha organize pazarlama olduğu taktirde bölge turizmi daha da gelişebilir. Yöredeki kadınların, çocukların hatta erkeklerin bile evde bu bebeklerden yaptığını biliyoruz. Onların emeklerini daha iyi bir şekilde değerlendirilebilmesi için bunları yapmamız gerekiyor."

"SOĞANLI, KAPADOKYA'YA AÇILAN İLK KAPI"

Soğanlı Vadisi'ndeki VI. Yüzyılda inşa edilen Karabaş Kilisesi ile Hz. İsa'nın arkadaşı ve havarisi olduğuna inanılan at üzerindeki Saint Jean'ın yılana ve kurtlara saldırısının tasvir edildiği Yılanlı Kilisesi'ni inceleyen Vali Düzgün, turist kafileleriyle de yakından ilgilenerek değişik ülkelerden gelen turistlerle bir süre sohbet etti.

Bölgedeki kültür turizminin çekiciliğine vurgu yapan Vali Düzgün, Soğanlı Köyü'nün Kapadokya Bölgesi'ne açılan ilk kapı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bölgede milattan önceki yıllardan başlayarak özellikle Hıristiyanlığın ilk yıllarında kullanılan pek çok kilise ve yer altı kenti var. Bugüne kadar kültür turizmi adına bazı tanıtımlar ve düzenlemeler yapılmış ama Kapadokya Bölgesi olarak isimlendirilen bu bölgeye gelen turistlerin yüzde 10'undan daha az bir kısmının Soğanlı'ya geldiğini fark ettim. Bunu seyahat acenteleriyle, tur operatörleriyle yapılacak olan tanıtım toplantılarında dile getireceğiz. Kapadokya Bölgesi'ne özellikle Nevşehir, Ürgüp bölgesine gelen turistlerden Soğanlı'ya gelenlerin büyük bir kısmının geldikten sonra Ürgüp tarafına tekrar geri döndüğünü görüyoruz. Bu nedenle Ürgüp tarafından Soğanlı'ya gelen turistleri Yeşilhisar ve İncesu üzerinden Kayseri'ye yönlendirmemiz gerekiyor. Bilindiği gibi İncesu'da Karamustafapaşa Kervansarayı var, yine Kayseri'mizin merkezinde özellikle Selçuklu dönemine ait pek çok eserimiz var. Talas ciddi bir kültür mirasına sahip. Yine Develi, Bünyan ve Pınarbaşı tarafında da pek çok kültür mirasımız var. Gelen turları bu bölgelere de yönlendirerek, Kapadokya'ya gelen turistlerin Soğanlı üzerinden Kayseri'ye ve çevremizdeki ilçelere turlarla dağılması bölgemizin Turizm ekonomisinin canlanması adına önemli olacaktır. Sahip olduğumuz kültür mirasının bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. "

OFF ROAD'UN STARTI VALİ DÜZGÜN'DEN

Antalya'dan başlayan ve toplam 2300 kilometre sürecek olan Off Road Rallisi'nin Kapadokya etabının startını Vali Düzgün verdi.

7 farklı ülkeden 40 yarışçının katıldığı Off Road Rallisi'nde Bulgar Pilot Zomitksa Todorova'ya start veren Vali Düzgün, organizasyonu gerçekleştiren Trans Anatolia Grup Başkanı Orhan Çelen'den etaplar hakkında bilgiler aldı.

Vali Düzgün, St. George'nin mezarının bulunduğuna inanılan ve bu yönde Brezilyalıların anıt yaptırılması yönünde proje geliştirdiği Yeşilhisar'ın Güzelöz Köyü'nü de ziyaret ederek, anıtın yapılması düşünülen Güzelöz köyü sakinleri ile bir süre görüştü.

"SULTANSAZLIĞI ÇOK ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP"

Vali Düzgün, gezinin son bölümünde Sultansazlığı Milli Parkı'nı ziyaret etti. Ziyaretçi karşılama bölümünde Orman ve Su İşleri Kayseri Şube Müdürü Orhan Ceylan'dan Sultansazlığı hakkında brifing alan Vali Düzgün, Türkiye'de ilk kez yaptırılan hiperaktif zeminde, doğa içerikli değişik demolar üzerinde yürüyerek, Milli Parkı ziyarete gelenleri nelerin beklediğini bizzat görmüş oldu.

Kuş Gözetleme Kulesi'nde dürbünle kuş cennetini inceleyen Vali Düzgün, sazlık üzerinde doğaya uyumlu oluşturulan parkurdan yürüyerek kuş gözlem evlerinde bir süre kuşları gözlemledi.

Vali Düzgün, burada yaptığı açıklamada, Sultansazlığı'nın Türkiye'nin milli parkları içerisinde çok özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Sultansazlığı'nın Osmanlı Sultanları'nın sefere giderken konakladıkları bir yer olduğunu, Kanuni Sultan Süleyman ile Revan Seferi'ne çıkan 4. Murat'ın da Sultansazlığı'nda konakladığını ve adının buradan geldiğini hatırlatan Vali Düzgün, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca, 300'e yakın kuş türünün birlikte yaşadığı, bu anlamda gerek bilim adamlarının gerekse bu konuyla ilgilenenlerin yakından takip ettikleri, inceledikleri, ziyaret ettikleri bir yer. Geçtiğimiz yıllarda Orman ve Su İşleri Teşkilatımız tarafından bölgede kuş gözlemevleri, ziyaretçi karşılama yerleri, Sultansazlığı'nın içine doğru yürüme parkurları yapılmış. Buranın tanıtımı adına, çevre düzeni adına gerçekten güzel çalışmalar yapılmış, bundan sonra da benzeri çalışmalar devam edecektir. Buranın doğa ve kuş tutkunları için, meraklıları için, gerek bilimsel anlamda araştırma yapmak isteyenler, gerekse doğayla ilgilenenler için iyi bir merkez olduğunu düşünüyorum. Bu unsurların ön plana çıkması, aynı zamanda bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik kalkınması adına da önem taşımaktadır.

Vali Orhan Düzgün'e, Yeşilhisar programlarında, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Sadettin Aydın, Özel İdare Genel Sekreteri Bayar Özsoy ile daire müdürleri ve ilgili birimlerin yöneticileri eşlik etti. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Vali Orhan Düzgün Yeşilhisar Kapadokya Kayseri Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title