Haberler

Vali Küçük, Kürt ve Arap Aşiret Liderleri ile Görüştü

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Kürt ve Arap Aşiret Liderleri ile bir araya geldi.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Kürt ve Arap Aşiret Liderleri ile bir araya geldi. Toplantıya Suruç'ta ele geçirilen bombalar damga vurdu.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki sınır mahallelerinden Ziyaret mahallesindeki AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın evinde Kürt ve Arap aşiret liderleri ile buluştu. AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de katıldığı buluşma yemek, meyve ve tatlı ikramlarıyla başladı. Toplantı alanında yoğun güvenlik tedbirleri alınırken, Vali Küçük, Türkiye'de yaşayan Kürt ve Arap aşiret liderlerinin sorunlarını dinledi. Kobanili bir aşiret lideri, taleplerini de soran Vali Küçük'ten Mürşitpınar Sınır kapısının, giriş ve çıkışlara izin verilmesini istedi. Akçakale sınır kapısından ekmek geçişine bile izin verilmediğini belirten Vali Küçük, sınır kapısı konusunda aşiret liderlerinin yardımını istedi. Toplantının yapıldığı saatlerde Suruç kent merkezinde yakalanan bomba yüklü aracı hatırlatan Küçük, sınırdan geçişler konusunda anlayış beklediğini ifade etti. Bombaların Kobani'den getirildiği yönünde imada bulunan Küçük, "Akçakale sınır kapısı gibi yaparsak, o zaman ekmek bile giremez. Akçakale kapısından şu anda ekmek bile geçmiyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı konusunda bize anlayış göstersinler. Çünkü, karşıda ne olup bittiğini bilmiyoruz. Pek çok silah var, bomba var. Şu var, bu var. Suruç'ta 22 bomba yakaladık. Nerden geliyor bunlar. Bize anlayış gösterin. Onun için söylüyorum" dedi.

Türkiye'nin en büyük çadırkenti konusunda bilgi veren Vali Küçük, çadırkentte insanların istediği zaman dışarı çıkamadığını ve dışarı çıkması konusunda izin verilmediği yönündeki söylemlere ise, "Bu doğru değil. Son derece modern, güvenli, sıcak ve konforlu çadır kentimize istedikleri kadar girip çıkabilirler. İzin bile almalarına gerek olmuyor. İsterse 10 sefer bile dışarı çıkıp girebilirler. Hatta çarşıya ve hastaneye gidebilmeleri için servisler tahsis ettik" cevabını verdi. Tüm Kobanilileri çadırkente davet eden Küçük, aşiret liderlerinden de adam gönderip, çadır imkan ve koşullarının yerinde görülmesini istedi.

Çadır kent imkanlarının duyuldukça, doğru olmayan söylemlerin yanlışlığı anlaşıldığı ve çadırkente ilginin arttığını kaydetti. Çadır kente yerleşen sayının 10 günde 6 bin 500 kişiye ulaştığını vurgulayan Küçük, "Bu çadırları Suriyeli kardeşlerimiz için yaptık. Böyle son derece güzel ve sıcak ortamlar varken insanlar, barakalarda, çamurda kalmasınlar. Biz Suruç'ta yaşayan insanların da sağlığını ve güvenliğini düşünüyoruz, çadırlarda kalan insanlarında sağlığını ve güvenliğini düşünüyoruz. İnsanların çadıra yerleşmesi konusunda bize yardım etmeniz lazım" diye konuştu. Bazı aşiret liderleri kendilerine, çadırların 'işkence odası, hapishane gibi' olduğu yönünde uyarılarda bulunulduğu söylemesi üzerine ise Küçük, aşiret liderlerini kampı gezmelerini, Suriyelilerle konuşmalarını ve belirleyecekleri ailelerin de kapma gelerek, koşulları bizzat görmelerini istedi.

Toplantıda, Valilik tarafından Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak basılan çadır kenti tanıtım broşürleri de dağıtıldı.

Aşiret liderleri bu öneriye sıcak bakarak, kampı gezeceklerini kaydetti.

Dışarıda kötü koşullarda barınan ve yaşam mücadelesi veren Suriyelileri uyaran Vali Küçük, yeni çadıra geçilmesi için 1 aylık zaman tanıdı. Yaklaşan ağır kış koşullarının odluğunu hatırlatan Küçük, ne kadar kalırsa kalsın, ne olursa olsun, canları malları ve namuslarının bize Allah'ın emaneti olduğunu ifade etti. Küçük, şöyle devam etti:

"Her zaman başınızın üstünde yerleri var. Özelikle çadır kente mensuplarının geçmeleri konusunda telkinde bulunduk. Karşılıklı talepler oldu, bunları görüştük. Çadır kentin varlığı, Suriyeliler için bir büyük kurtuluş oldu. Çadır kent dışında kalınan yerlerin, hiçbir sağlık, hijyen, güvenlik ve ısınma imkanı da yok. Tamamen alt limitlerde şartlara sahipler. Çadırkentte her imkan var. Duyuldukça, gördükçe ve birbirlerine söyledikçe gelen insanların sayısı artıyor. Burada kalıyorlarsa en azından iyi imkanlar içerisinde kalmalılar."

Aşiret liderleri ise yeni çadır kenti çok merak ettiklerini gezip, koşulları yerinde göreceklerini ve çadır kente geleceklerini söyledi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mürşitpınar Şanlıurfa Akçakale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title