Haberler

Vali Kıraç,Yezidi Ailelere Ziyaret Etti

Güncelleme:

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Irak'ın Sincar bölgesinde IŞİD'in saldırıları sonucu kaçarak Diyarbakır'a gelen Yezidi ailelere ziyaret etti.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'na yerleştirilen Yezidi aileleri ziyaret eden Vali Kıraç'a aileler hakkında bilgi verildi.

Yezidi ailelerinin temsilcisini de dinleyen Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti olarak Suriye'de, Irak'ta ve Ortadoğu'da yaşanan insanlık dramı karşısında insani çaba ve destek içinde olduklarını söyledi.

Yaşanan vahşeti kınayan Kıraç, gelenlere kucak açan Diyarbakır halkına da teşekkür etti.

Hükümetin Mardin'in Midyat ilçesinde bir kamp kurduğunu ve arzu etmeleri durumunda gelen konukları buraya yönlendirmek istediklerini belirten Kıraç, "Kampta barınma, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet sunma imkanı olacak. Başbakanlığa bağlı AFAD tarafından Midyat'ta kurulan kampta, Yezidi sığınmacı aileler daha iyi şartlarda barınabilecek" dedi.

Kıraç, kampta kalanların talepleri doğrultusunda başka ülkelere gitmek isteyenlerin işlemlerinin yapılacağını ve bu konuyla doğrudan Dışişleri Bakanlığının ilgileneceğini sözlerine ekledi.

ÇOCUKLARA EĞİTİM

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Basın Merkezi ve Sanat Galerisi'ne yerleştirilen Yezidi ailelerin çocuk ve gençlerine yönelik bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında 7-13 yaş grubundaki 80 çocuğa yönelik atölyeler oluşturuldu. Atölyelerde drama, resim, yüz boyama, müzik, akıl oyunları, Kürtçe eğitim veriliyor.

YEZİDİ ANNE ÇOCUĞUNA KAVUŞTU

Irak'ta IŞİD'in saldırıları sonucu pasaportları olmayan çocuklarını bırakarak Türkiye'ye gelen Yezidi aile, 1 hafta sonra çocuklarına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Irak'ın Sincar bölgesinde IŞİD'in saldırıları sonucu kaçan baba Sıhıt Simi Şemu ve anne Zine Halif Saleh, pasaportları olmayan 4 ve 5 yaşındaki çocukları Mila Sıhıt ve Hınan Sıhıt'ı yakınlarının yanına bırakarak Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Silopi ilçesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan konutlarda kalan aile, çocuklarının da kaçak olarak yurda giriş yaptığını öğrenince bulunmaları için yetkililere başvurdu. Yapılan araştırma sonucu Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan çocuklar, aileye teslim edildi. Çocuklarına kavuşan aile, sevinç gözyaşları döktü.

Anne Zine Halif Saleh çocuklarına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu anlatarak, "Orada durum çok kötüydü. Kaçmaktan başka çaremiz yoktu. Yaklaşık bir haftadır çocuklarımızı göremiyorduk, onları çok merak ediyorduk. Kaldığımız kamp çok güzel, buradan ayrılmak istemiyoruz. Çünkü burada bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar" ifadelerini kullandı.

Baba Sıhıt Simi Şemu ise Türkiye'de herkesin kendilerine çok iyi davrandığını, her konuda yardımcı olduklarını dile getirdi.

Şemu, "Yardımlar sayesinde çocuklarımıza kavuştuk. Şuan çok mutluyum. Bir daha ne olursa olsun asla çocuklarımızı bırakmayacağız. Çünkü onlardan ayrı durmak çok zor" dedi.

YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI

Bu arada sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan 400'ü aşkın kişi Silopi'deki Yezidi aileleri ziyaret etti.

Siirt'te 50 sivil toplum kuruluşunun organizasyonunda toplanan temel gıda maddeleri ile battaniye ve giyecekten oluşan bir kamyonluk acil ihtiyaç malzemesi, Silopi'deki Yezidi ailelere gönderildi.

Mardin'in Derik ilçesinde de Yezidi aileler izin ilaç, tıbbi malzeme, gıda ve temizlik maddelerinden oluşacak insani yardım kampanyası başlatıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Sincar Dağı Cahit Kıraç Diyarbakır Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title