Haberler

Vali Karaloğlu, Samsunlu İşadamlarını Kabul Etti

Vali Karaloğlu, Karadenizli İşadamlarına Bölgenin Turizm Potansiyeli Ve İran Pazarını Anlattı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Vangölü Havzası'nın Türkiye'nin gelecekteki çok önemli destinasyon merkezlerinden biri olacağını belirterek: "Ahlat'ta dünyanın en büyük İslam mezarlıkları, Van'da hem İslam hem de Hıristiyanlık için çok önemli yapılar ve Doğubayazıt'ta ise İshakpaşa Sarayı var. Bir havza olarak düşündüğünüzde bu bölgenin önemli bir destinasyonu var." dedi.

Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (VASİAD) davetlisi olarak Van'a gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) üyeleri Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Samsunlu misafirlerini Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda kabul eden Karaloğlu, Karadenizli hemşerilerinin sıcak bir şekilde karşıladı. Karaloğlu, misafirlerine Vangölü Havzası'nın yatırım potansiyelini ve 75 milyon nüfuslu komşu ülke İran pazarını anlattı. Vangölü Havzası'nın Türkiye'nin gelecekteki çok önemli destinasyonlarından biri olacağını belirten Karaloğlu: "Ahlat'ta dünyanın en büyük İslam mezarlıkları, Van'da hem İslam hem de Hıristiyanlık için çok önemli yapılar var. Doğubeyazıt'ta ise İshakpaşa Sarayı var. Bir havza olarak düşündüğünüzde bu bölgenin önemli bir destinasyonudur." dedi.

Bölgenin önemli sektörlerinin başında turizmin geldiğini vurgulayan Karaloğlu, 80'li yıllarda Türkiye'ye gelen 2 milyon 500 bin yabancı turistten 100 bininin Van'a ve bölgeye geldiğini bildirdi. Son yıllarda yaşanan olayların yabancı turist sayısında bir düşüşün yaşanmasına sebep olmasına karşın 2004'ten sonra tekrar hızla arttığına dikkat çekti. Bölgedeki huzur ve güvenin artmasıyla birlikte turizm sektöründeki yatırımların da artmaya başladığını kaydeden Karaloğlu: "1990'lı yıllarda yaşanan olaylar sonrası 3 binlere kadar düşen yabancı turist sayısı geçen yıl 85 bine ulaştı. 2011 yılının ilk 8 ayında ise yerli ve yabancı turist sayısında önemli bir artış var. Turizm sektöründe de yatırımlar başladı. Van'da şu anda 5 yıldızlı bir otel açıldı, ikincisinin inşaatı devam ediyor. İki otel inşaatı da proje aşamasında. Bölgenin inanç turizmi ile birlikte kış turizm potansiyeli de mevcut. 1.700 rakımda oturup kış turizminden istifade etmemek komiktir. Kar'ın sadece cefasını çekip sefasını sürmemek olmaz. Van olarak 2 yıldır Abalı bölgemizde kayak merkezini faaliyete açtık. Geçen yıl bu tesisimizde telesky vardı, bu sezon telesiyej'de hizmete girdi. Bu yıl Erzurum'da yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade) bölgedeki kış turizmine yönelik yatırımları artıracaktır." dedi.

Van'ın; hem Osmanlı'nın hem de Türkiye'nin serhat şehirlerinden biri olduğunu anımsatan Karaloğlu, Van ile İran arasındaki sınır 1637 yılında imzalanan Kasri Şirin Antlaşmasından sonra hiç değişmemiş olduğunu bildirdi. Van'ın, Türkiye'nin son şehri olması münasebetiyle dezavantajlı gözükmesine karşın aslında ciddi bir avantaja sahip olduğunu düşündüklerini ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti: "Bizim İran'la 300 km'lik bir karasal sınırımız var. Maalesef bu 300 km'lik karasal sınırda bugüne kadar bir kapımız bile olamamış. İlk defa 2011 yılının Nisan ayında Saray ilçemizdeki Kapıköy'den, daha önce trenlerin gelip gittiği ve gümrük işlemlerinin yapıldığı bir kapımız vardı. Kapıyı transit taşımacılığa açmakla ilgili bir girişimimiz oldu ve şu anda küçük araçlar gidip geliyorlar. İran'la yaptığımız protokol çerçevesinde önümüzdeki günlerde kamyonlar da gidip gelmeye başlayacak. Fakat İran tarafında yol sorun var. Bu yol tamamlandığı zaman artık büyük araçlarda gidip gelmeye başlayacak."

Kapının faaliyete girmesiyle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'nın Gürbulak'tan sonra İran pazarı ve Türkiye'nin doğusundaki büyük pazarlardan biri olacağına inandığını kaydeden Karaloğlu: "Büyük pazara açılan ikinci önemli kapı, Kapıköy Sınır Kapısı olacaktır. Öyle hedefliyoruz. Devletin planlaması da bu. İran 75 milyonluk nüfusu ile büyük bir pazar. Ne üretseniz satabileceğiniz büyük bir pazar. Onun arkasında büyük orta Asya ve uzak Asya var. Nihayetinde hepsi doğumuzda olan pazarlar. Biz Van'ın, konumu gereği, bir lojistik üstü olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Samsun heyeti adına konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, Vali Münir Karaloğlu'nun Van'da mülki idare amiri olarak görev yapmasını şans olarak gördüklerini belirterek, kendilerine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret sonrası Samsun heyetine; Van'a ait tanıtım materyallerinin olduğu çanta hediye edildi. Vali Karaloğlu'nu ziyarette Vasiad Başkanı Ali Çiçeksay, Tuskon Başkan Yardımcısı Osman Reis, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Turan Çakır da yer aldı. 2 günlük bir gezi programı düzenleyen Samsunlu işadamları; Erek dağı, Van Kalesi, Akdamar Adası'nı gezdikten sonra kentten ayrılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title