Haberler

Vali Düzgün, Kutlu Doğum Haftası Programına Katıldı

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Valilik öncülüğünde İl Müftülüğü'nce düzenlenen "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" temalı Kutlu Doğum Haftası programına katıldı.

Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Vali Düzgün'ün yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, İl Müftü Vekili Galip Koçer, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Emekli İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Düzgün, programda yaptığı konuşmada, alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimizin dünyayı şereflendirmesi münasebetiyle kutlanan Kutlu Doğum Haftasının yoğun bir katılımla heyecanla karşılandığını belirterek, "O'nun güzel ahlakının örnek alınacağı, O'nun yaşam tarzının benimseneceği bir hafta olmasını diliyorum" dedi.

Hz. Peygamber'in barışı, hoşgörüyü, merhameti, şefkati ve doğruluğu ile tüm insanlara güzel bir örnek olduğunu kaydeden Vali Düzgün, günümüz dünyasında onun bütün insanlığı kucaklayan insan sevgisine her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Vali Düzgün, Kutlu Doğum Haftası'nın temasının "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" olduğunu belirttiği konuşmasında, Türk tarihinin ve kültürünün "Birlikte Yaşama Ahlakı" değerlerini en iyi şekilde barındırdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Osmanlı zamanında Müslüman ve gayrimüslim halkın, birbirlerine komşu olarak, aynı sokaklarda cami ve kiliselerin olduğu ortamlarda beraber yaşadıklarını görüyoruz.

Osmanlılar, atalarımız, ecdadımız bu hoşgörüyü ve saygıyı herkese göstermişler. Onların bu topraklarda yaşayan Ermenilere ve Rumlara gösterdikleri saygıyı, hoşgörüyü, birlikte yaşama ahlakını, bugün maalesef birbirimize tam anlamda gösterdiğimizi söyleyemeyiz. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlemiş olduğu bu tema gerçekten son derece önemli. Talas'taki eski tarihi sokakların restorasyonunu sırasında, Ermenilerin aynı sokakta yaşayan Müslümanlara karşı göstermiş oldukları saygıyı, Ramazan ayında açıktan yemeyip içmeyip, Ramazan Bayramı'nda Müslümanların bayramını tebrik ettiklerini, aynı şekilde Müslümanların da Ermenilerin paskalyasını kutladıklarını görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevim sırasında da bu hoşgörümüzü yansıtan çok güzel örneklere rastladık. Van'da Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nin restorasyonu sırasında ortaya çıkan bir mermer kitabede, Sultan Abdulhamit'e hitaben yazılmış, kilisenin yapılmasında verdiği desteklerden dolayı minnettarlığını ifade eden Ermeni Patriği'ne ait bir mermer kitabeye rastlamıştık. Yine Bulgaristan'da bir manastırı ziyaretimde, 'Bu manastır benim himayem altındadır ' ibareleri bulunan bir Osmanlı fermanını bize göstermişlerdi. Ecdadımız bu anlayışla 500 seneyi aşkın hoşgörünün merkezi bir dünya devleti olmuştur.

Bu nedenle kutlu doğum haftasının bu seneki teması olan birlikte yaşama hukukuna milletimiz arasında yaygınlaştırmak için farklılıkları ortaya koymak ayrıştırmak yerine, buluşturmak, ayrıştırıcı değil birleştirici olmak, dışlayıcı değil kavuşturucu olmak gerekir."

Vali Düzgün, konuşmasının sonunda peygamberimizin kutlu doğumunun kardeşliği ve birliği pekiştirmesini, Müslümanların onun getirdiği prensipleri anlayarak, birlikte yaşama bilincinin gelişmesi temennisinde bulundu.

Emekli İl Müftüsü Ali Maraşlıgil de, "Biz öyle bir milletiz ki ahlakı ve hukuku Resuller Resulü Muhammed Mustafa'dan miras almışız. Bizim türkülerimize, dizelerimize birlikte yaşamanın ahlakı ve hukuku beyinlerimize, gönüllerimize mermere yazılır gibi yazılmıştır" diyerek salondaki vatandaşlara veda etmek için kutlu doğum haftası kutlamalarına katıldığını belirtti.

İl Müftü Vekili Galip Koçer ise Kutlu Doğum Haftası'nın Türkiye'de 1989 yılından beri 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlandığını belirterek, 1444. Yıl dönümünü kutlanan bu yıl ki Kutlu Doğum Haftası kutlamalarının konusunun 'Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı' olduğunu anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdür Prof. Dr. Ali Erbaş'ın da konferans verdiği Kutlu Doğum Haftası programı, İl Müftülüğü'nün Tasavvuf Musikisi Korosu'nun konseri ile devam etti. Vali Düzgün tarafından hafta dolayısıyla düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve hutbe hazırlama yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın sonunda, Vali Düzgün

ve diğer protokol üyeleri tarafından konuklara aşure ikramında bulunuldu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Diyanet İşleri Başkanlığı Vali Orhan Düzgün Orhan Düzgün Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title