Haberler

Vakıfbank'ın, Vakıflar'a Ait Hisseleri Hazine'ye Devrediliyor

Güncelleme:

Vakıfbank hisselerinden, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan yüzde 58.5 oranındaki pay, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek değer üzerinden Hazineye devredilecek.

Hükümetin, bugün Meclise gönderdiği tasarıdan Vakıfbank bombası çıktı. Tasarının 7. maddesi ile Vakıflara ait olan yüzde 58'lik hissenin tamamı, belli bir bedel karşılığı Hazine'ye devrediliyor. Menderes'in talimatıyla kurulan bankanın hisselerinin Hazine'ye devredilmesi 'kamulaştırma' olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, vakıf malının kamulaştırılamayacağını, bu düzenlemenin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden döneceği konusunda uyarıyor.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Hükümetin, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu başta olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısında Vakıfbank ile ilgili çok önemli bir değişiklik yer aldı. Tasarının 7.maddesi ile 6219 Sayılı Türkiye Vakıflar Bankası Kanunu'nun 6.maddesine yeni fıkralar eklenmesi öngörüldü.

BEDELİ HÜKÜMET BELİRLEYECEK!

Buna göre banka hisselerinden, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan yüzde 58.5 oranındaki payın tamamı, Bakanlar Kurulunca belirlenecek beher hisse değeri üzerinden Hazine'ye devredilecek. Hazine'nin ödeyeceği rakam; banka tarafından üç ayrı firmaya yaptırılan bedelin ortalaması göz önünde bulundurularak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Yine ödemenin nasıl yapılacağına da hükümet karar verecek.
Bankacılık yetkilileri, kamulaştırma adımının arkasından Vakıfbank'ın özelleştirilmesinin gündeme geleceğine dikkat çekiyorlar.

VAKIF MALI KAMULAŞTIRILAMAZ

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir bürokrat, Vakıflar Bankası'nın bizzat Adnan Menderes'in talimatıyla 1954 yılında kurulduğunu ve Menderes'in kendi cebinden 50 lira verdiğini anımsattı. Bürokrat, "Türkiye yüzölçümünün neredeyse yüzde 25'i vakıf malı. Vakıfların banka ihtiyacı mı kalmadı da Vakıfbank özelleştirilecek. Vakıflar'ın hangi malı bu kadar süre içinde böylesine değerlenmiş? Banka 1954'te 50 milyon lira sermayeyle kurulmuş. Bugün değeri 10 milyar dolar. Bunun yaklaşık yüzde 60'ının vakıflara ait olduğunu düşünürsek; 6 milyar dolar. Var mı böyle başka bir yatırım" diye sordu.

Aynı bürokrat, bunun yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi, orası olmaz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden döneceğini iddia etti. Hükümet gerekçesinde, BDDK'nin temettü izni vermemesinin gösterildiğini vurgulayan bürokrat, "Ne olmuş daha önce de izin verilmiyordu. Vakıfların paraya ihtiyacı varsı, yüzde 5 hissesini halka arz etsin, kendisine düşen miktarı, 300 milyonu cebine koysun" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Vakıflar Bankası Adnan Menderes Ekonomi Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (62)

Arslan Ateş:

Sırada bankasya var. Onuda halledin. Nasıl olsa, kanunları değiştirmek, bir anlık iş. Kul hakkını, mezarda değil, öteki dünyada da ödeyemeyeceksiniz.

75
5
yanıtYanıtla
Atif Akpençe:

Bu hükümetin ömrü, 2015 seçimlerine kadar. Dahası yok.

72
4
yanıtYanıtla
sinan:

vakıf malını kamulaştırıyolar malın biride çıkmış satın satın diyor hey Allahım haberi oku bari koyu cahil :))

10
65
yanıtYanıtla
murat:

fuatavni demişti dediği de çıktı o halde yakında halk bankta ziraatte de aynı sıkıntı yaşanır ee RTE ve yandaşları havuz medyası türgeve verilen krediler geri ödenmezse olacağı bu allah sonumuzu hayır etsin

69
5
yanıtYanıtla
Akif genç:

Fuat avni, bunların kanını biliyor muş. Baksana abi. Ne diyorsa , oluyor.

65
3
yanıtYanıtla
Avşar Beyi:

Ya bu çocuk doymadıysa bizim emekli maaşlarını da verelim Bilal e

63
4
yanıtYanıtla
meeeee:

koridormu acmislar bankaya, adinida ayn el padisah koysunlar. . . .

64
3
yanıtYanıtla
Çuhadaroğlu:

Ekstre çıkarmaktan aciz personel de özelleşince biraz utanır da başka kurumda belki çalışırlar.

8
53
yanıtYanıtla
SEZER KARA:

BU FUAT AVNİ HERŞEYİ BİLİYOR. DEMEKKİ HÜKÜMETİN KENDİ İÇİNDE AJAN VAR

46
2
yanıtYanıtla
xmen:

hazinedeki para suyunu çekti galiba? olacağı buydu. .

38
1
yanıtYanıtla
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title