Haberler

Uzunköprü'de Buğdaydaki Erken Sararmalar İncelendi

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde buğdaydaki erken sararmalar incelendi.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde buğdaydaki erken sararmalar incelendi.

Buğday üreticilerinin talepleri üzerine Uzunköprü Ticaret Borsası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları, tarlalarda inceleme yaptı.

İncelemelere Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer, Serin İklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinden ziraat teknikeri Nadi Aygen de katıldı.

Heyet, Uzunköprü merkez, Kırkavak ve Kurtbey köylerinde ekinlerdeki erken sararmaların nedenlerini araştırdı.

Lokal sararmaların nedeninin kış mevsiminin ortalama sıcaklıkların üzerinde seyretmesi olduğu belirtildi.

Bitkilerin vejatatif gelişiminin hızlı olması neticesinde yaprak biti oluştuğu tespit edildi. Normal şartlarda mayıs ayında oluşması gereken hastalığın erken gelişme neticesinde bu sene nisanda etki yaptığı ve gözle görüldüğü bildirildi.

İncelenen bölgelerde tespit edilen köpüklü ağustos böceğinin zararlı miktarda olmadığı kaydedildi.

Arpa cücelik virüsüyle ilgili de sıkıntı olmadığı belirtildi.

Sarı pas ve külleme hastalığıyla ilgili ilaçlama yapıldıktan sonra kahverengi pas hastalığıyla ilgili üreticilerin dikkatli olmaları konusunda uyarı yapıldı.

Sami Süzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarı pas hastalığının buğdayda en erken görülen pas türü olduğunu dile getirerek, buğday yapraklarının üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluştuğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Sami Süzer Uzunköprü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title