Haberler

"Uzun Dönemli Ticari Araç Kiralama Teşvik Edilmeli"

Güncelleme:

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir: "Türkiye'de maalesef uzun dönemli ticari araç kiralayamıyoruz."

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Türkiye'de uzun dönemli ticari araç kiralayamamanın bir sıkıntı oluşturduğunu belirterek, "Bu araçlar Türkiye'de üretildiği için ticari araç kiralanabilse, araç sayısı artacak ve fabrikalar daha fazla çalışacak. Dolayısıyla bunun teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Görgün Özdemir, AA muhabirine, otomotiv sektörünün ve Otokoç'un 2013 yılındaki 6 aylık performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kamyon dahil otomotiv pazarının yılın ilk 6 ayında yüzde 11 oranında geçen yılın üstünde bir performans sergilediğini belirten Özdemir, geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 357 bin adet olan pazarın bu yıl yaklaşık 396 bin adede çıktığını söyledi.

Bu büyümede otomobilin daha ağırlıklı olduğuna dikkati çeken Özdemir, otomobil satışlarının geçen yıla göre ilk 6 ayda yüzde 19-20 oranında arttığını, hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 7 civarında daralma olduğunu kaydetti.

Döviz kuru ve faiz oranlarındaki artışın tüketicinin cebinden çıkan parayı etkilediğini belirten Özdemir, "Bunun fiyatlara yansımasını haziran ayında görmedik. Onun için de bu ay pazar fena çıkmadı. Haziran ayı rakamlarında öne çekilen talep de etkili oldu. Fiyatlara zam gelecek diye araç kiralama şirketleri ve büyük filo alımı yapan şirketler taleplerini öne çekti. Onun da etkisiyle 74 bin adetlik pazar meydana geldi. Kamyonu da koyarsak yaklaşık 76 binlik bir pazar olacak. Temmuz ayı bir gösterge olacak. Yeni ayla birlikte fiyatlara yansıyabilecek kur ve faiz değişikliğinin pazarda ne etki yapacağını temmuz ayı içinde göreceğiz" diye konuştu.

Özdemir, döviz kuru ve faiz oranlarındaki artışın otomotiv pazarını etkileyeceğini ve yıl sonunda toplam pazarın 850 bin seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Otokoç'un yıl sonu ciro hedefi 3,2 milyar lira

Otokoç olarak yılın ilk 6 ayında satışlarını toplam pazarın yaklaşık 2 puan üzerinde yüzde 13 oranında artırdıklarını anlatan Özdemir, geçen yılın aynı döneminde 29 bin seviyesinde gerçekleşen satış rakamının bu yıl 32 bin adete çıktığını ve bu dönemde 1,5 milyar lira ciro yaptıklarının bilgisini verdi.

Araç satışlarında otomotiv pazarından geçen yıl sonu itibariyle yüzde 8,1 pazar payı aldıklarını, bu yılın 6 aylık sonuçlarına bakıldığında ise bu oranın yüzde 8,5'e çıktığını belirten Özdemir, yıl sonunda ciro hedeflerinin 3,2 milyar lira, satış adedi hedeflerinin ise 70 binli rakamlar olduğunu söyledi.

Otokoç çatısı altındaki markaların 6 aylık satışlarına ilişkin de bilgi veren Özdemir, şunları kaydetti:

"İlk 6 ayda Ford'da yüzde 32,1 pazar payı aldık. Fiat'ta da aynı pazar payındayız. Volvo'da ise yüzde 51,7'lik pazar payına sahibiz. Alfa Romeo, Lancia ve Jeep'te de yaklaşık yüzde 50'lik bir penetrasyon var. Yani premium markalarda yüzde 50, diğer markalarda ise yüzde 32 civarında bir performansımız var. Bir de kamyon işi yapıyoruz. Ford, Ford Trucks markası ile yeni bir yapılanmaya geçti. Biz de o yapılanmanın bir parçası olarak ilk 6 ayda yüzde 27,4 bir penetrasyon elde ettik."

"Ticari araç kiralanabilse, araç sayısı artacak ve fabrikalar daha fazla çalışacak"

Otokoç'un 2013 yılının ilk yarısındaki toplam cirosunun 235 milyon liralık kısmının araç kiralama tarafından geldiğini kaydeden Özdemir, bu alanda geçen yıla göre ciro büyüme oranlarının yüzde 14 olduğunu belirtti.

Avis ve Budget markaları ile bulundukları araç kiralama işinde haziran ayı sonu itibariyle yaklaşık 23 bin araçları bulunduğunu belirten Özdemir, bunun 6 bin 500 adedinin kısa dönemli araç kiralama, 16 bin 500 adedinin de uzun dönemli araç kiralama işinde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Kısa dönemli araç kiralamada şu anda yüksek sezonda bulunulduğunu ve temmuz ve ağustos aylarında bu alandaki araç parklarının 7 bin 500'e çıkacağını ifade eden Özdemir, yıl sonunda araç kiralamada toplam araç parklarının ise 25 bine çıkmasını hedeflediklerini kaydetti.

Araç kiralama alanında Azerbaycan ve Kuzey Irak'ta da faaliyet gösterdiklerine değinen Özdemir, 2013 yılı içinde Kazakistan'da da araç kiralama faaliyetine başlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Özdemir, araç kiralama tarafında bu sene itibariyle Ford Trucks markasıyla işbirliği halinde kamyon kiralama faaliyetine de başladıklarını ve 3 aylık dönemde yaklaşık 100 araç kiraya verdiklerini, bunun da kamyon için iyi bir rakam olduğunu dile getirdi.

Uzun dönemli ticari araç kiralayamamanın kendileri için bir sıkıntı oluşturduğunu dile getiren Özdemir, "Özellikle araç kiralama işi KOBİ'lerde yaygınlaşıyor. KOBİ, 5 araç alsa, aracın tanesi 30-40 bin lira olsa, 200 bin lira parasını ya nakit olarak oraya verecek ya da kredibilitesinden oraya kullanacak. Dolayısıyla çoğu KOBİ ticari araç istiyor. Ama Türkiye'de maalesef bu araçları kiralayamıyoruz. Zaten ticari araçlar geçen seneye göre geri gidiyor. Bu araçlar Türkiye'de üretildiği için ticari araç kiralanabilse, araç sayısı artacak ve fabrikalar daha fazla çalışacak. Otomotivin değer zinciri o kadar büyük ki fabrikadan bankalara, sigortacılıktan servis ve yan sanayiye kadar etkisi var. Dolayısıyla bunun teşvik edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Araç kiralama alanında İDO ile işbirliği

Araç kiralama alanında işbirlikleri önemli olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Bu sene nisan ayında Türk Hava Yolları (THY) ile Avis ve Budget markası ile tüm dünyayı kapsayan global bir anlaşma yaptık. Onun yanında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ile bir işbirliğimiz var. Onun lansmanını henüz yapmadık. Yenikapı'dan biniyorsunuz, Bandırma'ya indiğiniz zaman aracınızı alabiliyorsunuz. Aynı şekilde Yenikapı'ya geldiğinizde de aracınızı alabileceksiniz. Bunu zamanla diğer diğer deniz otobüsü noktalarında da yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Araç kiralamada şu an 101 olan ofis sayılarını yıl sonu itibariyle 125'e taşımayı hedeflediklerini kaydeden Özdemir, "Bu sene yaklaşık 570 milyon liralık bir yatrıım yapacağız. 12-13 bin adetlik araç yatırımı olacak. İstanbul'da bir kamyon tesisi açacağız. Ford Trucks kamyon tesisi çalışamalarımız var. Gaziantep'te bir Volvo tesisi açacağız. Birmot ile Ataşehir'deki yeni tesiste satışa başladık ama servisiyle birlikte onu devreye alacağız. Başka yenileme yatırımlarımız da var" diye konuştu.

"Türkiye'de en çok ikinci el işi yapan şirket olmak istiyoruz"

Özdemir, Otokoç olarak gerçekleştirdikleri ikinci el satış rakamlarına ilişkin, "İkinci el bizim hem sıfır araçlarımızı destekliyor hem de araç kiralama işinden çıkan araçlarımızı orada satma imkanı buluyoruz. Geçen sene yaklaşık 17 bin adet ikinci el araç satmıştık. Bu sene 18-19 bin seviyelerine taşımak istiyoruz. Türkiye'de en çok ikinci el işi yapan şirket olmak istiyoruz. Şu anda ikinci sıradayız" diye konuştu.

Otokoç'un sigorta ve kredi faaliyetlerinde bulunduğuna da değinen Özdemir, bugün itibariyle yaklaşık 120 bin sigortaya ve yaklaşık 25 bin krediye de aracılık ettiklerini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Otokoç Otomotiv Ford Trucks Türkiye Otokoç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title