Haberler

Üzüm ve İncirde İlk Ürün Borsada

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, zeytin, zeytinyağı ile üzüm ve incirde dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithalata asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde, 2015-2016 sezonunun ilk ürününün İzmir Ticaret Borsasına gelmesi dolayısıyla tören düzenlendi.

Bakan Zeybekci, törende yaptığı konuşmada, kendisinin de bir Egeli olarak bu törenleri heyecanla karşıladığını dile getirdi. Aile olarak geçmişte tütün tarımıyla uğraştıklarını, 5 yaşından 18 yaşına kadar tütün tarlasında çalıştığını ifade eden Zeybekci, tütün fiyatlarının açıklandığı dönemde yaşadığı duyguları halen hatırladığını belirtti.

İzmir'in, yüzyıllardır tarım ürünlerinin dünya pazarlarına satıldığı bir merkez olduğunu, dünyaya kalite ve lezzet sunmanın, kentin genlerinde bulunduğunu kaydeden Zeybekci, kentin tekrar dünyada çok aktif bir role soyunması ve merkez şehirlerden birisi haline gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan Zeybekci, İzmir ile ilgili önerilerinin zaman zaman yanlış algılanabildiğini aktararak, "Her ne söylüyorsam bunu bir Egeli, İzmirli olarak söylüyorum. Hiçbir zaman siyasi bir kaygı, bir ön alma niyeti, bir şeyler devşirmek, siyasi kazanç elde etmek gibi bir niyetim yok. Böyle algılanmamasını istirham ediyorum" diye konuştu.

Zeybekci, İzmir'in sadece İzmiriler'in değil, Anadolu'nun tamamına ait olduğunu, kentle ilgili planlama yapılırken tüm bölge kentlerin hatta Burdur, Isparta gibi kentlerin de hesaba katılması gerektiğini de söyledi.

"Fiyatı biz belirlemeliyiz"

Türkiye'nin üretiminde ön sırada yer aldığı ürünlerde dünya fiyatlarını belirleyen pozisyonda olması gerektiğine işaret eden Zeybekci, bu konuda bakanlık olarak proaktif bir politika izlediklerini, yerli üretimi rahatsız edici ürün girişlerini engellediklerini ifade etti.

Dahilde işleme izin belgesiyle mısır, pamuk ve buğdayda ithalat yapılabildiğini ancak zeytin, zeytinyağı, kuru üzüm ve kuru incirin özel koruma altında olduğunu anlatan Zeybekci, şunları söyledi:

"Bursa bölgesinden arkadaşlar geldi, zeytinyağıyla ilgili endişeye düşmüşler, 'fiyatları arttığı için ithalatına müsaade edilir mi' diye. Pamuk, mısır ve buğdayda dahilde işleme izin belgesiyle ürün girişine izin veriyoruz. Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ithalat izni vermediğimiz ve asla izin vermeyeceğimiz ürünler zeytin ve zeytinyağı, incir ve üzümdür. Bunlar bizim aklımızdan dahi geçirmeyeceğimiz ürünlerdir. Ürünlerin az olmasının fiyatlarla dengeleneceğini, alın terinin biraz daha yüksek fiyatlarla karşılığını bulacağını düşünüyorum."

"Spekülatif bant kalkacak"

Türkiye'nin 1,5 senede 4 seçim yapacak bir ülke olmasına rağmen ekonomik verilerin krizi işaret etmediğini, bu konuda spekülatif girişimlerinin amacının ise " Türkiye'yi yine vergisinin yüzde 80'ini faiz olarak yurtdışına transfer ettiği" bir duruma düşürmek olduğunu savunan Bakan Zeybekci, "İlla kriz çıkacak diye kriz tellallığı yapmanın vatanseverlikle, milliyetçilikle bir alakası var mı ' Tüm kavga Türkiye'nin yeniden dizlerinin üzerine çökmesi için. Allah'ın izniyle bir daha o günler gelmeyecek" dedi.

İhracatta geriye bir gidişin söz konusu olmadığını, geçen senenin dolar avro paritesine göre hesaplandığında yüzde 13 artışın gözüktüğünü aktaran Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçimlerin ekonomiye zararı olur mu ' Evet. Ekonomi seçimlerden pek hoşlanmaz. Çünkü durgunluk getirir. 'Seçimler geçsin bir bakalım' denir ama Türk özel sektörü artık seçimlerle hareket etmiyor. Yeter ki birlik beraberlik içinde olalım, yeter ki siyasi ve ekonomik istikrarla ilgili şüpheler olmasın. Merak etmeyin Türkiye belirsiz, sıkışık ortamdan seçimlere doğru giderken şu an itibarıyla rahatlamıştır. Geçen yıl 'Mayıs'ın 10'un itibaren, seçim sonuçları öngörülmeye başlandığından itibaren faiz ve dövizin üzerindeki spekülatif bant kalkar' demiştik. Şimdi yine aynı oranda söylemiyorum ama bu belirsizlik ve spekülatif ortam daha net ortaya çıkmaya başladığında, önümüzdeki günlerde spekülatif bant kendiliğinden ortadan kalkmaya başlayacaktır"

Önder pozisyonu korumalıyız

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise her yıl üretim bayramını kutlamak amacıyla geleneksel olarak ilk ürün töreni düzenlediklerini ancak artan terör eylemleri nedeniyle bugünü bayram gibi kutlayamadıklarını belirterek, "Bu ülke, bu zor günleri de atlatıp yoluna güvenle devam edecek, buna inancımız tam" dedi.

Dünya kuru üzüm üretiminin yüzde 26'sının Türkiye'de yapıldığını, ABD'nin ardından ikinci sırada olduklarını anlatan Kestelli, kuru incirde ise üretimin yüzde 65'inin Türkiye'de yapıldığını ve açık ara lider olduklarını kaydetti. Kestelli, bu ürünlerdeki önder pozisyonun korunmasının gerekli olduğuna işaret etti.

Törende ilk ürünlerin 100 kilogramlık bölümleri için sembolik açık artırma yapıldı. Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin yönettiği açık artırma sonucu Menemen ilçesi üreticilerinden İrfan Zeki Adıgüzel'in getirdiği çekirdeksiz kuru üzümü, kilogramı 110 liraya Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın'ın Nazilli ilçesi üreticilerinden Şakir Karaerkek'in getirdiği kuru inciri ise kilogramı 100 liraya İzmir Ticaret Borsası aldı.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Isparta Burdur İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title