Haberler

Üzüm Rekoltesinde Düşüş Bekleniyor

Ülke genelinde üretilen yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 13'ünün karşılandığı Manisa'nın Saruhanlı İlçesinde, bu yıl iki kez etkili olan dolu nedeniyle ürün rekoltesinde düşüş bekleniyor.

Ülke genelinde üretilen yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 13'ünün karşılandığı Manisa'nın Saruhanlı İlçesinde, bu yıl iki kez etkili olan dolu nedeniyle ürün rekoltesinde düşüş bekleniyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "üzümün başkenti" olarak bilinen ve 14 milyon 500 bin asma ağacının bulunduğu ilçede bu yıl üzüm hasadının bir buçuk ay sonra başlayacağını bildirdi. Hasada sayılı günler kaldığını ancak üreticinin umutsuz olduğunu dile getiren Okur, bu yıl Mayıs ve Haziran ayında iki kez yağan dolu ve zirai don olayı nedeniyle üzüm rekoltesinde düşüş beklendiğini kaydetti.

9 BİN DEKAR BAĞDA HASAR VAR

Mayıs ayında etkili olan dolu yağışında Kumkuyucak beldesi ve Lütfiye köyünde 3 bin 500 dekar bağın zarar gördüğünü belirten Okur, bu iki yerleşim yerinde toplam 207 çiftçinin doludan etkilendiğini söyledi.

İlçe merkezi ve Mütevelli beldesinde 13 Haziran'daki dolu yağışında 5 bin 500 dekar bağda hasar oluştuğunu ifade eden Okur, bundan etkilenen üretici sayısının da 432 olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "İki ay içinde iki kez yağan dolu nedeniyle toplam 9 bin dekar bağ alanı zarar gördü. Doludan etkilenen üretici sayısı 639 olarak kayıtlara geçti. Bağlarda oluşan hasar oranı da yüzde 10 ile 60 arasında tespit edildi. Bunun yanı sıra Mart ayında zirai don meydana geldi. Bu durumda bağları olumsuz etkiledi. Bu yıl üzüm rekoltesinde mutlak bir düşüş bekleniyor."

Başkan Okur, geçen yıl ülke genelinde 310 bin ton kuru üzüm üretildiğini, bunun 279 bin tonunun Manisa'da, bu rakamın 47 bin 430 tonunun da Saruhanlı'da gerçekleştiğini anımsattı.

Bu arada, çekirdeksiz kuru üzümün kilo fiyatı Manisa Ticaret Borsası'nda son bir haftadır 3 lira 95 kuruş ile 4 lira 15 kuruş arasında işlem görüyor. Üzüm fiyatının, hasat döneminde daha da artması öngörülüyor. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Saruhanlı Aydoğan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title