Haberler

Uzmanlar Açıkladı: Piyasadaki Balların Yüzde 20'si Sahte

Güncelleme:

Sektör temsilcilerine göre 40 bin ton üretime karşı 50 bin ton tüketim olan Türkiye bal ithal etmiyor. Aradaki 10 bin ton farkın sahte ürün ve kaçak olduğu öne sürülüyor.

Türkiye sahip olduğu iklim şartları, florası ve biyolojik çeşitliliği sayesinde bal üretimi açısından en şanslı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçtiğimiz yıl yaklaşık 95 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti. Ancak arıcılıkla uğraşan ve bal paketleme sektörü temsilcilerine göre ise Türkiye'de geçen yıl gerçekleştirilen toplam bal üretimi 35-40 bin ton seviyelerinde.

PİYASADA 10 BİN TON SAHTE VE KAÇAK BAL VAR

Türkiye'de bal üretiminin 35-40 bin ton seviyelerinde olmasına karşın tüketimin yıllık 50 bin ton civarında olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, aradaki yaklaşık 10 bin tonluk bal açığının nasıl temin edildiği konusundaki soru işaretlerine dikkat çekiyor. İşin özü, Türkiye'nin ciddi boyutta bal ithalatı olmadığı için aradaki 10 bin ton civarındaki bal açığının nasıl kapatıldığı sorusu akıllara kaçakçılık ve sahte ürün iddialarını getiriyor.

Özen Altıparmak bu konuyu şu çümlelerle özetliyor: "Türkiye'de 35-40 bin ton bal üretimi varken tüketimin 50 bin ton seviyelerinde olması ve Türkiye'nin bal ithalatının olmaması adeta bir havuz problem gibi."

8 KİLO BAL 100 LİRA OLMAZ

Zaman zaman televizyon kanallarında ve farklı mecralarda kilosu 8-10 TL'ye satılan ballar herkesin dikkatini çekmiştir. Hatta kampanya dahi yapılan bu ürünlerde 8 kilogram bal 100TL'ye satılırken yanında takı seti ya da saat gibi bazı aksesuarlar da hediye olarak sunuluyor.

Amacımız kimseyi suçlamak ya da zan altında bırakmak değil. Ancak arıcılıkla uğraşanların bal üretim maliyetlerinin 8-10 TL'den başlayıp 15-20 TL'ye kadar çıktığını belirttiği bir ortamda söz konusu fiyatlara satılan bazı ürünler tüketicilerin aklına ister istemez gıda güvernilirliliği konusunu getiriyor. Tabii ki fiyat, bir gıdanın kalitesi açısından tek kriter olmamalı.

KAÇAK BALLARDA SAHTESİ GİBİ

Sektörden konuştuğumuz isimler söz konusu ürünlerin İran'dan kaçak olarak katırlarla Van'a kilosu 4 TL'ye getirilen ve arıların şeker tüketmesi ile yapılan ballar olduğunu söylüyor. Daha sonra bunlar tırlarla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere dağıtılıyor. İddialara göre İran'daki bal üretiminde arılara yüzde 100 şeker veriliyor.

DENTİMLER YETERSİZ

Kaçak bal girişinin güvenlik güçlerinin alacağı tedbirlerle önlenebilecek bir durum olduğuna dikkat çeken Özen Altıparmak, "Farklı yörelerde, farklı rakımlarda, farklı çiceklerden alınan balın üretim maliyeti minimum 8 TL'den 15-20 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bal dünyada en kolay taklit edilen ve en zor tahlil edilen gıda maddelerinden birisi" diyerek aslında durumun ne kadar kritik önemde olduğuna dikkat çekiyor.

Balı 65-70 farklı parametrede analiz ettiklerini belirten Özen Altıparmak, bal sektörü açısından denetimlerin yeterli olmadığı görüşünde.

Altıparmak, "Bu maalesef tüm dünyada böyle. Denetim yetersizliği sadece Türkiye'ye mahsus değil. Türkiye'de arıcıların, bal sanayindeki paketleyicilerin denetlenmesi lazım. Bu noktada belki raflarda denetim daha kolay yapılabilir. Tüketicinin sağlığı açısından denetimler kesinlikle daha sıkı hale getirilmeli" diyor.

BAL ÜRETMEK PAHALI

Tıpkı tarım sektörünün diğer alanlarında olduğu gibi yüksek mazot fiyatları ve buna benzer birçok girdi maliyetindeki aşırı fiyat artışları arıcılar ve bal sektörü açısından da rekabet avantajını ortadan kaldırıyor.

TÜRKİYE'DEKİ BAL DÜNYADAKİNİN YÜZDE 3'Ü

Dünyada yıllık 1 milyon 300 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşiyor. Türkiye'nin bu üretimdeki payı yüzde 3 civarında.

Bal tüketiminde dünya ortalamasına göre iyi durumda olduğumuzu belirten Altıparmak, "Dünyada yıllık kişi başı bal tüketimi 183 gr seviyelerinde. Türkiye'de bu rakam 650 gr civarında. Almanya gibi ülkelerde ise yıllık kişibaşı bal tüketimi 1,5 kg. Aslında Türkiye'nin bal tüketiminde daha gidecek yolu var" diyor.

Bal konusu çok hassas ve önemli. İnsan sağlığı açısından çok değerli bir gıda ürünü olan balda tüketimin artırılması için denetim ve gıda güvenilirliğine yönelik soru işaretleri ortadan kaldırılmalı.

Arıcılık ekonomik açıdan da stratejik bir sektör. Bugün bitkisel üretimdeki kaliteyi belirleyen ana unsurlardan birisi mevcut arı nüfusu. Bunun yanında bal, üretimde verimliliği artırarak ihracat potansiyeli yaratılabilecek bir alan.

Ancak bu fırsatları değerlendirmek için doğru üretim politikası ve girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesini sağlayacak adımlar atılması şart.

Bloomberg HT Editörü

İrfan Donat

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu İran Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (18)

devlet.:

devlet aciz olmamalı her şeyin sahtesini yapıyorlar cezalar teşvik gibi adam cezayı ödüyor başka firma adına devam ediyor öyle ceza olmalıki anasından emdigi süt burnundan gelmeli

10
0
yanıtYanıtla
herkes sahtekar:

Balı çok tüketmek gerekmiyor. Az yiyelim ama gerçek bal yiyelim. Fiyatı önemli değil

9
0
yanıtYanıtla
Hamdi Kara:

Bal da sahtearlik oldugunu 5 yasindaki cocuklar da biliyor. En endise verici sahte ilac uretimi ve satisidir;Insanlar resmen olume gonderiliyor. Devlet baba ne yaparsan sen yaparsin

6
0
yanıtYanıtla
Mustafa doganMobil-ANDROID:

gerçek balı nasıl anlayacağız

6
0
yanıtYanıtla
alican:

o iş karışıkı biraz, eskiden çocukken bu işler yokken yediğin köy balı hafızanda varsa o tat. ozaman hemen anlarsın. kimse onu taklit edemez. bir diğeride labaratuarsonucu anlaşılır. parfumler esanslar, katkılar mısır şurubu hemen anlaşılır orada.

yanıt0
yanıt0
alican:

bir diğer anlama şeklide kavanozu( çam), kesinlikle metal olmayan bı kap, koyarsın milkro dalga fırına birkaç dakikada balı bitarafa şekeri varsa şurubu esansı ayrışır deneyin görün sonra sogutun balı bakın nasıl ayrışmışlar. alın içinden kaşıkla hileli kısmı atın alın size gerçek bal.

yanıt0
yanıt0
bursalı:

doğru balı nereden alıcaz doğru satan yer varmı dını verin o zaman sahte balın yerini söylüyorsunuz deoğru olan balın nerreden alınacağını yazın o zaman o doğru balı üreten kilosuna 30 40 bin lira iztiyor oda şeker veriyor arılara vatandaş alır yer arkadaş o 8 kilo bala 100 tl verir ondoğru balı satan da versin aynı fiyata yiyelim o balıda ha kelasan ha hasan

4
1
yanıtYanıtla
VaTaNdAs:

marketlerde satilan ballarin hepsi sahte demekki denetim olmayan bir ulkede ati alan uskudari geciyor balin fiyati 60-70 tl olmasi gerekirken dukkanlarda 15-20 liraya cok bal var televizyonlarda satilan sahte ballara ne demeli bunlara hic engel olan yok demekki devlet bunlara izin veriyor boyle oluncada halkin sagligini devlet dusunmuyor

4
0
yanıtYanıtla
cihan kaan:

ADAMLAR SAHTESİNİ TELEVİZYONDA BAĞIRA BAĞIRA SATIYOR, GÜMRÜK KAÇAĞI KOCA TIRLAR GİRİYOR ÜÇ KURUŞ MAAŞ ALAN GÜMRÜK MUAYENE MEMURLARI LÜKS YAŞIYOR DEMEK Kİ SORUMLULAR BU İŞTEN PAY ALIYOR NAMUSLU İHRACATÇI VE İTHALATÇI DA PRİŞAN OLUYOR MÜŞTERİ KAYBEDİYOR BASİT BİR TEKSTİL ANALİZİ 10 DAKİKALIK İŞ 15 GÜN SÜRÜYOR SORUMLUSU BELLİ AMA DİKKATLER BAŞKA YÖNE ÇEKİLİP YOLSUZLUKLAR ÖRT BAS EDİLİYOR

3
0
yanıtYanıtla
alican:

kardeşim hakınvar. !tamda söylemişsin. bile bile seslenmiyorlar demekki. devletin heryerinde aynışeyler yaşanıyor bunu inkar edebilecek adamın anlını karışlarım. irhalatta ve ihracatta oynanan dümeni en iyi, o kesimde çalışanlar bilir. tırların nasıl konrol edildiğini, dorselerin nasıl diğer kamyona indirildiğini , sabıkalı firmaların nasıl konrolü, temiz denenlerin renkleri yeşik kırmızı olduğunu . . .

yanıt0
yanıt0
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title