Haberler

Uzmanlardan Uyarı: Dövizle Borçlanma, Kredi Kartına Bulaşma, Nakit Harca

Güncelleme:

Uzmanlar, uzun zamandır devam eden döviz kurundaki artışların vatandaşın cebini dolayısıyla da ev ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

Yaşanan artışların Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)'ni ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE)'ni etkileyerek alım gücünde azalmaya yol açabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Durmuş Özdemir, "Döviz kurundaki artış, TÜFE'ye oranla ÜFE'yi daha yüksek oranda etkiler. Kriz dönemlerinde talebin kısıtlı oluşu nedeniyle, üreticiler bırakın fiyat artırmayı ürünlerini zorunlu olarak maliyet altında satmaya bile zorlanabilir. Bu tür durumlar, kriz ve iflasların başlangıcı olarak geçmiş örneklerde var" dedi.

"DÖVİZ ARTTIKÇA HAYAT DAHA PAHALI OLUYOR"

Döviz kurundaki artışların ekonomi üzerindeki olası etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Durmuş Özdemir, "Döviz kurundaki artış, ithal edilen hammadde, ara mal ve nihai mal maliyeti artışı olarak tüketici fiyatlarını da artıracaktır" diye uyardı. Özdemir, "TÜFE'de, sepette bulunan ve döviz ile ithal edilen tüm ürünlerin fiyatlarını, döviz artışı kadar arttıracağı malum. Bu ürünlerin sepetteki ağırlıklarına göre de döviz kurundaki bu artış enflasyonu artıracaktır. Örneğin, yurt içi petrol tüketimimizin yüzde 90'a yakın bir kısmını yurt dışından ithal ederken TÜFE içinde petrol tüketimini yansıtan yalnızca ulaştırma kaleminin sepetteki ağırlığı yüzde 16.73'dür. Kaba bir hesapla, döviz kuru yüzde 50 arttığında sadece ulaştırma kaleminin yol açtığı enflasyon artışı en azından yüzde 6 civarında olacaktır. Doğal kur artışı, sadece tek bir kalemi etkilemekle kalmaz. TL'nin değer kaybı, ithal edilen ve katma değeri yüksek tüm ürün fiyatlarına bire bir artış olarak yansır."

"DIŞARI KAÇAN SERMAYE ÜLKEYİ KRİZE SÜRÜKLÜYOR"

Döviz artışının ana gerekçesinin, siyasal koşulların doğurduğu risk faktörünün artması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu faktör devam ettiği sürece ki devam edecek gibi gözüküyor, ülke dışına kaçan finansal sermaye, döviz artışını devam ettirecek ve tamamen finansal kredilerden beslenen ekonomiyi ciddi bir krize doğru götürebilecektir. Vatandaşların, artan fiyatlar nedeniyle, alım güçlerinin azalması ve yaşam standartlarının düşmesi riski var. Dışarıdan ithal edip yurt içine satan sanayicileri de zor günler bekliyor. Ekonomide ciddi bir krize yönelim olmazsa, ihracatçı için bu seyir bu kez pozitif fırsatlar da doğurabilir"


ÖZDEMİR, "CEBİNİZDEKİNİ HARCAYIN"

Türkiye'nin tasarruf oranının dünya ortalamasının altında olduğunu hatırlatan Durmuş Özdemir, şunları söyledi: "Tasarruf artışı, yapısal sorunları olan Türkiye ekonomisi için çok zor. Zaten geliri düşük olan ücretlilerden böyle bir talep hiçbir işe yaramaz. Sermaye geliri olanların tasarruflarının arttırılmasına yönelik politikalar işe yarayabilir. Toplumu, yerli malı kullanmaya ve hatta teknolojik ürün kullanım israfından kaçınmaya teşvikler de işe yaramayacaktır. ya da ucuz olan kredileri 'kullanmayın' demek, zaten durgunlaşan ekonominin iç talebini daha da zor durumlara sokacaktır. Ancak kredi kartı kullanıcılarına, sadece var olan ve kesin gelecek olan paralarını kullanmalarını, asla dövizle borçlanmamalarını tavsiye etmek gerek. Türkiye, maalesef bir orta gelir tuzağına sürüklenmiştir. Çözüm, uzun vadeli, bilgi donanımı yüksek bireyler yetiştirip katma değeri yüksek ürünleri yurt içinde üretebilmekten geçiyor. Ulusal paranın değer kaybı da siyasal risk arttığı sürece devam edecektir."

"TASARRUF MUTFAKTAN BAŞLAR"

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise gıda ve ev ekonomisi adına yapılacak tasarruflara değindi. Daha verimli ve sürdürülebilir mutfaklar için tasarruf reçetesi sunan Dr. Fadıloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Haftalık bir yemek listesi oluşturarak, eksiklerinizi tespit ederek gıda alışverişinizi yapabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket ederek ekstra ödeme yapmazsınız. Market alışverişlerinde, ürünü farklı seçeneklerle ve farklı fiyatlarla bulma şansına sahip olabilirsiniz. Sebze ve meyve ihtiyaçlarınızı haftalık olarak semt pazarından daha taze ve hesaplı şekilde temin edebilirsiniz. Pazarlarda akşam saatlerinde fiyatların düşmesine bağlı olarak daha uygun fiyatla alım yapabilirsiniz. Ayrıca mutfak alışverişine çıkarken gereksiz harcama yapmamak adına karnınızın tok olmasında fayda var."

DÖVİZDEKİ ARTIŞ TÜM ÜRÜNLERE YANSIMADI

Öte yandan, İzmir'in Kemeraltı Çarşısı esnafı, dövizdeki artışın ihracat oranı yüksek olan bazı sebze ve meyve fiyatlarını artırdığını, özellikle yurt dışından ithal edilen plastik gibi kalemlerde yüzde 20'ye yakın fiyat yükselmesi olduğunu belirtti. Esnaf, talep azlığı nedeniyle, henüz peynir, zeytin, tavuk eti, kırmızı et gibi ürünlerde zam olmadığını, ancak dövizdeki artışın sürmesi halinde ilerleyen dönemde zam ihtimali olabileceğini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Durmuş Özdemir Türkiye Memur Alışveriş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (70)

atakan:

Recep tayip Erdoğan sağolsun onun sayesinde Türkiye bitiyor zaten

36
20
yanıtYanıtla
ALİ CİNAR....:

Siz haber sitesi olarak......Denize Batan Turk Bayragi Resmini inadinami yayinliyorsunuz....Her seferinde itiraz etmemizmi gerekecek...Bayragi O sekilde Gostermek Hicmi vicdaninizi yaralamadi....Arkadaslar lutfen Tepki koyun.....

37
7
yanıtYanıtla
TAMK:

Suya bayrak mı atılacak ?

38
3
yanıtYanıtla
HERKES MUTLU OLDU İFADE ETMİYOR:

Süpersin tebrikler

yanıt5
yanıt3
pala:

ampule oy verin hayatınızı karartsın

24
9
yanıtYanıtla
vanlı laz:

Bayrağımızı suda batıyor şekilde göstermek anayasal suçtur buradan yüce adaletimizin savcılarına duyurulur

22
6
yanıtYanıtla
Özgür isvicreMobil-IOS:

Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP Ölümüne baris icin HDP

13
14
yanıtYanıtla
allah soyletir:

Boyuna ölümüne deyip duruyorsun ayıp bu sözü zor durumda olanlar söyler öyle söyleme dua yerine geçer ölümüne deyip durma

yanıt5
yanıt4
türk:

öl ozaman olmadı isvicreyede gidebilirsin

yanıt7
yanıt6
HERKES MUTLU OLDU İFADE ETMİYOR:

Ölümüne daa anladik dur bekle gelim

yanıt0
yanıt1
Tüm 70 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title