Haberler

Uzmanından 'Sigara' Uyarısı

Özel Star Medica Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Bülent Koş, sigaranın insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli bağımlılık türü olduğunu söyledi.

Özel Star Medica Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Bülent Koş, sigaranın insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli bağımlılık türü olduğunu söyledi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün farkındalık oluşturması açısından önemli bir gün olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Koş, sigaranın önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu söyleyerek, "Sigara hem önemli sağlık sorunlarına neden oluyor, hem de vatandaşları ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

"SİGARA, İÇİNDE YAKLAŞIK 3 BİN 700 ZEHİRLİ MADDE BARINDIRAN ENDÜSTRİYEL BİR ÜRÜNDÜR"

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Özel Star Medica Hastanesi'nde görev yapan Uzm. Dr. Koş, sigaranın vücuda temas etmeye başladığı ilk andan itibaren vücudu olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek, "Nabız sayısı artar, kişinin nefes fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir. Sigara, içinde yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran endüstriyel bir üründür ve bu maddelerin büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararlıları, karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışmaktadır. Bunun sonucunda zaman içinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sigara kullanan kişilerin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara daha sık yakalanırlar" dedi.

"SİGARA, BAŞTA AKCİĞER KANSERİ VE KOAH GİBİ ÇOK CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİNE SEBEP OLABİLİYOR"

Her yıl dünya üzerinde yaklaşık 2,5 milyon insanın sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Koş, "Sigara, başta akciğer kanseri ve KOAH gibi çok ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra iç organlara önemli ölçüde zarar verebiliyor. Ancak tüm bunlara karşın sigara bırakıldığı andan itibaren vücuttan olumsuz etkileri atılmaya başlanır. 10 yıl içerisinde de vücut hiç sigara içmemiş gibi temizlenir" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN SİGARAYA ELVEDA DİYELİM"

Sigarayı bağımlılığından kurtulma konusunda önemli çalışmalar olduğunu aktaran Uzm. Dr. Koş, "Biliyorsunuz kapalı alanlarda sigara içilmesi yasak. Kapalı alanlarda sigara içildiği tespit edilmesi durumunda, Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefonu aranmalıdır. Vatandaşlarımız da Sağlık Bakanlığı'nın 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayabilir ya da Tekirdağ KETEM ve Sigarayı Bırakma Polikliniklerine başvurabilir. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyorum. Bugün sigaraya elveda diyelim. Etrafınızdakileri sevindirin. Daha uzun ve daha sağlıklı yaşayın" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleymanpaşa Tekirdağ KOAH Star Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title