Haberler

Uzmanından 'Bonzai' Uyarısı

Güncelleme:

Diyarbakır  Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik, bonzai ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır  Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik, bonzai ile ilgili açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda gençler arasında sıkça kullanılan sentetik uyuşturucu olan 'Bonzai' hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik gençlerin bu zehirde olabildiğince uzak durması gerektiğini savundu.

'Ciddi yan etkileri var'

Bonzai'nin son yıllarda gençler arasında hızla yayıldığını belirten Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik, "Son yıllarda özellikle gençler arasında yayılan, bağımlılık yapan "Bonzai", "sahte ot", "K2", "Jamaika" gibi sokak isimleriyle bilinen sentetik kannabinoid , ciddi yan etkileri ve zararları olan bir uyuşturucu türüdür. Üreticileri tarafından içeriğindeki bileşenler sürekli olarak değiştirildiğinden sentetik kannabinoid olarak piyasada satılan maddelerin farmakolojik profillerinin saptanamıyor olması sağlık sektörü için ciddi tehlike yaratmaktadır. Kullanıcılar tarafından bilinen Bonzai ismi nedeniyle zararsız olduğuna dair oluşturulan yanlış algı sentetik kannabinoidler özellikle gençler arasında kullanımını kolayca popülerleştirmiştir" dedi.

'Ürkütücü Boyutlara Geliyor'

Bonzai'nin her geçen gün popüleştiğini ve bunun ürkütücü boyutlara geldiğini de belirten Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik "Sentetik kannabinoid (Bonzai) maddesinin her geçen gün popülerleşerek kullanıcı sayısının hızla artması nedeni ile oluşturduğu zararlar daha fazla göz önüne serilmektedir. Üreticiler sentetik kannnabinoidlerin bileşimlerinin formüllerini sık sık değiştirerek piyasaya farklı türler sürmekte ve ülkelerin bu bileşimlerin içeriğindeki maddeler hakkında yasal düzenlemeler yapmalarının önüne geçmektedir. Sentetik kannabinoidler marihuanadan daha ciddi ve zararlı yan etkileri vardır. Mide bulantıları, kusma, kalp çarpıntıları, tansiyon yükselmesi, aşırı terleme, titreme, ağız kuruluğu, uyuşukluk gibi fiziksel etkilerinin yanı sıra merkezi sinir sistemi üzerine olan zararlar ve bazı sentetik kannabinoid bileşenlerinin kullanımının nöbet, böbrek iflası ve ölüm ile sonuçlanmaktadır" diye konuştu.

'Kullanım yaşı 15-30 arası'

Türkiye'de bonzai kullanımının 15 ile 30 arasında ve en çok erkeklerde görüldüğünün de altını çizen Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik "Bonzai kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle 15-30 yaş arasında ve daha çok erkeklerde görülmektedir. Bunun arkasında sosyokültürel birçok etken bulunmaktadır. Örneğin ergenlik, büyüme arzusu, yaşanan sosyal veya psikolojik değişiklikler, travmalar, arkadaş ortamı, sınav stresi bunlar arasında sayılabilir" dedi.

Psikiyatrist Uzman Dr. Mustafa Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

Madde kullanan kişilere ailenin yaklaşımı: Çocuğumun madde kullandığını nasıl anlayabilirim?

"Davranış olarak okul başarısında düşme, okul devamsızlığı, yeni arkadaşlar edinme, ani duygusal değişimlerin olması, spora, hobilerine ilginin azalması, aile ile geçirilen zamanın azalması, tek başına odada vakit geçirme, daha fazla para harcama, hırsızlık olayları, özbakımına dikkat etmeme veya saç modeli giyim tarzının değişmesi, sinirlilik, saldırganlık, eşyalarında alışılmışın dışında lekeler, koku veya başka işaretlerin olması gibi belirtiler olabilir. Bedensel olarak ise dalgınlık, dikkat eksikliği, uykulu hal, bitkinlik, gözlerde kızarıklık, göz bebeklerinde büyüme veya küçülme, yürümede dengesizlik, konuşmada güçlük veya yavaşlama, kollarda veya vücudun başka bölgelerinde kesi izleri, iştahsızlık, kilo kaybı, uyku değişiklikleri görülebilir. Çocuğunuzun madde kullanımından şüpheleniyorsanız öncelikle panik yapmadan madde kullanımı hakkında bilgi edinip çocuğu dikkatle gözlemlemek gerekir. Şüpheleriniz devam ediyorsa uygun bir zaman ve ortamda bunu çocukla konuşabilirsiniz. Eğer anne baba kendini konuşmak için hazır hissetmiyorsa beklemek gerekebilir. Sorunu konuştuktan sonra çocuk inkar edebilir, bu durumda ısrarcı olup tartışmaya girmek yerine çocuğun hazır olacağı daha uygun zamanlara ertelemek gerekir. Madde kullandığı kesin olarak ortaya çıktıysa önce onun fikri alınmalı, dinlenmelidir. Tedavi gerekliliği konusunda net ve gerekirse ısrarcı olmalıdır. Burada baskıcı ve eleştirel tutumdan ziyade destekleyici tutum önemlidir. Çocuğu yargılamadan dinleyip yardımcı olmak istendiği açıkça anlatılmalı, ne olursa olsun onun yanında olunacağı söylenmelidir"

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Mustafa Çelik Gazi Yaşargil Diyarbakır Jamaika Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Türk Bayrağı Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title