Haberler

    Uzay Efsanesi, Veda Etti!

    İnsanoğlunun Uzay macerasında çok önemli bir yere sahip olan ünlü isim, geçtiğimiz gün hayata gözlerini yumdu!

    ABD'nin öncü astronotu ve uzun zamandır senatörlük yapan ismi John Glenn, Perşembe günü Columbus, Ohio'da 95 yaşında hayatını kaybetmiş durumda.

    Glenn, 20 Şubat1962 tarihinde Friendship 7 aracı içerisinde iken Dünya'nın çevresinde yörüngeyi tamamlayan ilk Amerikalı olmuştu. 4 saat 56 dakikalık bu uçuş sırasında Glenn, saatte 28.000 kilometreye varan hız ile gezegenin çevresinde üç tur atmış ve Bermuda'nın 1.300 kilometre açıklarında Atlantik Okyanusu'na başarılı bir iniş yapmıştı.

    Glenn'in bu ilk yörünge uçuşu için seçilmesi de şansa kalmış bir karar değildi. Glenn, ABD askeri olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında 59 savaş görevinde ve daha sonra da Kore Savaşında 63 görevde uçmuştu.

    Glenn, ülkenin en iyi test pilotlarından biri olarak ünlendi ve 1957 yılında, Rusya'ya karşı yeni uzay yarışına katılacak olan yedi Mercury astronotundan biri olarak seçilmeden önce, New York'tan Los Angeles'a 3 saat 23 dakikada uçtu ve kıtanın bir ucundan diğer ucuna ses hızının üzerinde bir ortalama ile ilerleyen ilk pilot oldu.

    NASA'nın söylediğine göre Glenn, Mercury programı içerisinde kokpit yerleşimi ve kontrol görevlerinin yanı sıra, Apollo Projesi'nin erken tasarımlarına odaklandı.

    Dünya'nın yörüngesinde tur atan ilk kişi olmak, Glenn'i Dünya genelinde ünlü bir kişi yaptı ve bu ün genel olarak yörünge uçuşundan kaynaklanmaktaydı. Ohio'daki oy sahipleri, 1974 yılında Glenn'i ABD Senatosu için seçtiler ve Glenn senatoda, 1999 yılında emekli olmadan önce altı dönem bulundu.

    Glenn, Senato emekliliğinin hemen öncesinde, bir kez daha astronot olma şansını yakaladı ve Discovery uzay aracının 9 günlük STS-95 görevine mürettebat olarak katıldı. Kısa bir süre sonra da NASA, Cleveland, Ohio'daki Lewis Araştırma Merkezi'nin adını NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi olarak değiştirdi...

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Atlantik Okyanusu Ohio Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title