Haberler

    Uzaktan Kumandalı F-16'ya Füze Saldırısı

    Firmalar ürettikleri füze ve roket sistemlerini nasıl test ediyorlar dersiniz?

    Firmalar ürettikleri füze ve roket sistemlerini nasıl test ediyorlar dersiniz? İçinde pilot olan savaş uçakları kullanılmıyor doğal olarak.

    Boeing gibi savunma sistemleri üreten firmalar, bunları test etmek için birtakım hedeflere ihtiyaç duyuyorlar. Havadan yere atılan cinsten füzelerde, yerdeki hedef boş bir askeri araç veya eski hurda bir tank olabiliyor. Aynı şey deniz hedefleri için de geçerli, peki ya hava hedefleri?

    Havada hurda bir uçağı pilotsuz tutmak mümkün değil. Ama bu iş için insansız askeri drone kullanmak da mantıklı değil. Çünkü drone'lar hem normal savaş uçakları kadar manevra kabiliyetine sahip değiller, hem de çok pahalılar. İşte burada devreye uzaktan kumandalı savaş uçakları giriyor.

    Boeing daha önce füze sistemlerinin testleri için uzaktan kumandalı F-4 tipi uçaklar kullanıyormuş. Ama bu uçaklar artık eski oldukları için, modern füzelere karşı doğru birer örnek hedef oluşturamıyorlar. Bunun yerine firma QF-16 kodlu uzaktan kumandalı savaş uçakları kullanmaya başlamış.

    QF-16 hem hızlı, hem de manevra kabiliyeti yüksek bir hedef oluyor. Boeing testlerde bu türden uçakları pilot olmadan havalandırıp yerden havaya füzelerle testleri rahatlıkla yapabiliyor. QF-14 her ne kadar pilotsuz da olsa, yine de füzeler için iyi ve çevik bir hedef. Fakat yine de bir F-16 hala, her füze testinde birer birer yokedilmek için potansiyel müşterilere pahalı geliyor. O yüzden özel bir füze takip ve analiz sistemi kurulmuş.

    QF-16 havadayken, test için atılan füzeden kaçmaya çalışıyor. Füze uçağa çok yaklaşıyor ama çarpması özel bir programlama ile engelleniyor. Hem yerden, hem de uçağın verilerinden füzenin gittiği yok, uçağı takip mekanizması, ne kadar yaklaştığı gibi toplanan bilgiler analiz ediliyor. Füze yoluna devam etse uçağı vurup vurmayacağı böylece hesaplanıyor ve test tamamlanıyor. Boeing firması QF-16 gibi uzaktan kumandalı uçaklarını, bu türden savunma sistemleri üreten firmalara satıyor.

    Uzaktan kumandalı savaş uçaklarına en iyi alternatif, bir uçak simülatörü ve bir sanal gerçeklik gözlüğü olabilir ancak. Buraya tıklayın ve bu müthiş kombinasyonu kendiniz görün.

    The post Uzaktan Kumandalı F-16'ya Füze Saldırısı appeared first on Silikon Vadisi TV.

    Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji

    Boeing Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title