Haberler

Uyku Sorunları İhmale Gelmez

Güncelleme:

Türk Toraks Derneği Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Hikmet Fırat, uykunun yaşam için gerekli, tüm vücudun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım süreci olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Fırat, günümüzde insanların uykuya yeteri kadar zaman ayıramadığı ve az uyuduğunu belirterek, "Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir. İnsanların yaklaşık yarısı hayatlarının bir döneminde uyku sorunundan etkileniyor. Yatağa girip saatlerce uyuyamama, yeterli süre uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma, gündüz uyuklama, yüksek sesle horlama, uykuda bazı anormal hareketler yapma, uykuda nefes durması bunlardan yalnızca bazılarıdır. Diğer yandan artan obezite nedeniyle uyku apne sendromu başta olmak üzere pek çok uyku bozukluğu daha sık görülmektedir. Sağlıksız bir uyku, çoğu zaman gündüz uyanıklığı sürdürme güçlüğü oluşturuyor. Dalgınlıklar ve istemsiz uyuklamalar, okul ve işte başarısızlığa, yanı sıra kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir" dedi.

UYKU APNESİ SIRASINDA ÖLÜM GÖRÜLEBİLİR

Uyku apnesi olan hastalarda gece boyunca yakınlarının fark ettiği, apne denilen nefes durmaları görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalarda erkeklerin yüzde 4, kadınların yüzde 2'sinde uyku apnesi olduğu bildirilmektedir. Özellikle 40-65 yaşlar arasında ve erkeklerde sıktır. Şiddetli ve sürekli horlama, uykudan boğularak uyanma, kalitesiz uyku nedeniyle sabahları yorgun uyanma ve gündüz aşırı uyku hali sık saptanan diğer yakınmalardır. Gündüz uyuklamaları sebebiyle bu hastaların ev, iş ve trafik kazası yapma riskleri fazladır. Uyku apne hastaları çoğu kez uyurken horladığının ve nefesinin durduğunun farkında olmadığı için doktora başvurmaz veya geç başvururlar. Hastaların yarısından fazlasında yüksek tansiyon olduğu bilinmektedir. Bu hastalarda kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp ritim bozukluğu ve inme riski yüksektir. Ayrıca kan lipidlerinde artış, şeker hastalığı ve insülin direnci de sıktır. Uyku apnesinin en kötü sonucu ise uyku sırasında ölüm görülebilmesidir."

UYKU TESTİ

İnsanların yaklaşık yarısının hayatlarının bir döneminde uyku sorunundan etkilendiğini ve 85'ten farklı uyku hastalığının tanımlandığını bildiren Doç. Dr. Hikmet Fırat, uyku bozuklukları tanısı için polisomnografi denilen uyku testi yapılması gerektiğini belirterek; "Uyku testi, hastanın bir gece uyku laboratuvarında yatırılarak uykusunun değerlendirildiği bir tetkiktir. Gece boyunca uykuda, hastanın vücuduna ait pek çok biyolojik sinyal bilgisayara kaydedilir ve bu kayıtlar analiz edilerek uyku hastalıklarının tanısı konulabilir" dedi.

DÜNYA UYKU GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Dünya Uyku Tıbbı Derneği tarafından 2008 yılından bu yana tüm dünyada Mart ayında "Dünya Uyku Günü" etkinlikleri yapıldığı da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Hikmet Fırat, "Sağlıklı bir uykunun önemine ve başta uyku apne sendromu olmak üzere uyku bozukluklarına dikkat çekmek amaçlanmaktadır. Bu yıl da 'Sağlıklı Uyu, Sağlıklı Yaşa' sloganı ile çeşitli etkinlikler düzenlendi" diye konuştu. Doç. Dr. Fırat, "Bu amaçla 13 Mart günü ve haftasında, hastaları bilgilendirme toplantıları yapıldı ve Türk Toraks Derneği Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu tarafından hazırlanmış olan halk bilgilendirme kitapçıkları dağıtıldı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title