Haberler

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Üyesi Figen Kılıç, internete bağlanan cihaz sayısında önemli artışların öngörüldüğünü belirterek, "2014-2020 yılları arasında internete bağlı nesne sayısının 10,3 milyardan 29,5 milyara çıkacağı tahmin ediliyor" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Üyesi Figen Kılıç, internete bağlanan cihaz sayısında önemli artışların öngörüldüğünü belirterek, "2014-2020 yılları arasında internete bağlı nesne sayısının 10,3 milyardan 29,5 milyara çıkacağı tahmin ediliyor" dedi.

Kılıç, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliğiyle düzenlenen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri"nde, Türkiye'de e-ticaret pazarının büyüklüğünün 2015 itibarıyla 18 milyar liraya ulaştığını, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 35 arttığını söyledi.

Türkiye'de elektronik haberleşme hizmeti sunan 4 işletmecinin yıllık toplam yatırımının 4 milyar lira civarında olduğu bilgisini veren Kılıç, 4,5G ihalesine değinerek, "İlk defa 4,5G yetkilendirmesi ile işletmecilerin şebekelerine yapacakları nitelikli yatırımlarını kademeli olarak yüzde 45 oranında yerli malı belgesine sahip ürünlerden karşılaması yükümlülüğü getirildi" dedi.

İnternette bir dakikada 47 bin uygulamanın indirildiğini, 547 bin tweet atıldığını aktaran Kılıç, "Google'da 2,4 milyon arama sorgusu yapılmakta, Youtube'da 2,78 milyon video görüntülenmekte, 104 binden fazla Skype araması gerçekleştirilmekte ve 293 bin Facebook kullanıcısı güncelleme yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan internete bağlanan cihaz sayısında da önemli artışların öngörüldüğüne işaret eden Kılıç, 2014-2020 yılları arasında internete bağlı nesne sayısının 10,3 milyardan 29,5 milyara çıkacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

Kılıç, bu muazzam büyüme karşısında güvenlik bakış açısının yeterince gelişmemesinin, tasarım aşamasından başlamak üzere bilişim sistemlerinde önemli açıklarla  olumsuzlukları beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Bu durumun siber ortamda zararlı faaliyetlere alan açtığına dikkati çeken Kılıç, istatistiklerin internette sadece 1 dakikada 30 bin kimlik bilgisinin çalındığını, siber saldırı yapmak için kullanılan bilgisayarların sayısının ise 1,9 milyona ulaştığını gösterdiğini kaydetti.

"Geçen yıl yapılan siber saldırıların yüzde 60'ı KOBİ'leri hedef aldı"

Kılıç, bilgisayar korsanlarının girdikleri sistemlerde fark edilmeden kaldıkları sürenin 205 gün olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Geçen yıl yapılan siber saldırıların yüzde 60'ının KOBİ'leri hedef aldığını ve geçen yıl 317 milyon zararlı yazılımın bulunduğunun tespit edildiğini belirten Kılıç, ülkeler ve toplumlar için siber güvenliğin sağlanmasının öneminden bahsetti.

Kılıç, güçlü bir Türkiye için siber güvenliğin sağlanması, güçlü altyapıların kurulması ve sürekli teyakkuzda olunması gerektiğini dile getirdi.

TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül'ün de kısa bir selamlama konuşması yaptığı etkinlikte daha sonra "Kamuda Bilişim Proje Yönetimi" başlıklı panel gerçekleşti.

Panelde Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürü Lütfi Aydın ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Zehra Gangam söz aldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı Türkiye Türksat Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title