Haberler

Uyarılara Rağmen Yine Dolandırıldı

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde telefon dolandırıcıları, tüm uyarılara rağmen bir kişiyi daha mağdur etti.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde telefon dolandırıcıları, tüm uyarılara rağmen bir kişiyi daha mağdur etti. Emniyet Amiri Mehmet Emin Şahan, insanları kumpasa düşüren dolandırıcıların yöntemlerini teker teker açıkladı ve "Sakın bu yöntemlere kanmayın" dedi.

Çermik İlçesinde son haftalarda birçok kişi tarafından telefon dolandırıcılarının kendilerini aradığını ihbar etmesi üzerine, Çermik ilçe Emniyet Amiri Şahan'dan telefon dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler hakkında açıklama geldi. Son olarak Çermik'te M. K. isimli vatandaşı polis olarak arayıp, "Telefonunuz suç örgütü tarafından kullandırıldı. 15 bin lirayı şu hesaba yatırırsanız biz olayı çözeceğiz" diyip, arkada telsiz efekti kullanarak dolandıran şebekeye karşı dikkatli olunmaları istendi.

Emniyet Amiri Şahan, hiçbir kamu görevlisinin suçu çözmek için vatandaştan para veya ziynet eşyası talep etmeyeceğini vurgulayarak, özetle şöyle konuştu;

"Son zamanlarda telefon dolandırıcılığı konusunda ilçemizde vatandaşlardan yoğun ihbarlar alıyoruz. Son olarak bir vatandaşımızın bu dolandırıcılara 15 bin lirasını kaptırdığını öğrendik. Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemler; telekonferans yöntemi, polis-hakim-savcıyım diyerek operasyon yalanı, banka hesabınız terör örgütü tarafından boşaltılacak, soygun yerinde kimliğiniz bulundu, suç örgütü sim kartınızı kopyaladı yalanı, ikna edici ses tonuyla konuşma ve telsiz sesi kullanmadır"


Telekonferans yöntemi


"Telekonferans yöntemi" hakkında bilgi veren Emniyet Amiri Şahan şu açıklamada bulundu:
"Dolandırıcılar iki ekip halinde iş bölümü yaparak çalışmaktadırlar. Önce mağdurun ev telefonu aranır, kendilerini polis, asker ve Cumhuriyet savcısı olarak tanıtarak belirtilen yöntemlerin birisi ile para isterler, bu sırada bayandan eşinin adı soyadı ve ne iş yaptığını sorarlar ve telefon numarasını isterler. İkinci gurup eşinden almış olduğu numara ile müştekiyi arayarak aynı yöntem ile para isterler, ikna etmek için de kendilerinin evinde olduklarını ve eşi ile görüştürebileceklerini beyan ederler. Telekonferans sistemi ile eşler ve dolandırıcı aynı anda birbirleri ile konuşurlar. Mağdur vatandaş bu konuşmalardan sonra evde polislerin olduğuna ikna olunca kendisini arayan dolandırıcılara istenilen parayı vermiş oldukları hesaba yatırmaktadır"

Telsiz efekti ile ikna, sonra "telefonu asla kapatma yöntemi"

Dolandırıcın kendisini hakim, savcı, polis olarak tanıtıp operasyon yaptıklarını, teröristleri yakalamalarının an meselesi olduğunu belirterek, telefonla görüştüğü şahsın yakının kimlik bilgilerinin kullanıldığını söylediğine dikkat çekilen açıklamada şu uyarılara yer verildi:

"Kimliği kullanılan şahsın hayatının tehlikede olduğunu söyledikten sonra kendilerine yardımcı olunmasını istedikleri, hesaplar arasında işlem yapılması için para yatırılmasını isterler. Vatandaşların yatırdığı paranın kendisine iade edileceğini söylemektedirler. Dolandırıcıların mağduru olmamak için kendisini polis, asker gibi kamu görevlisi olarak tanıtarak, 'Sakın telefonunuzu kapatmayın, bu operasyon gizli sakın kimselere bahsetmeyin' gibi sözlerle sizden para gönderilmesini isteyen şahıslara itibar etmeyiniz. Dolandırıcı vatandaşımızı arayarak, telefonunda kullandığı sim kartın teknolojik yöntemler kullanılarak organize bir suç örgütü tarafından kopyalandığını ve bu kopya sim kart kullanılarak maliyeti yüksek meblağlara varan telefon görüşmeleri yapıldığını söyler. Olayı gerçekleştirecek olan dolandırıcı şahıs, vatandaşımızı telefon ile arayarak, ikna edici bir ses tonuyla yavaş ve tane tane konuşur. Genellikle arka planda telsiz sesi duyulur, konuşmaları dinlemeye başlayan mağdur ikna olmaya baslar. Dolandırıcı aradığı şahsın konuşmalara ikna olduğunu anladığı andan itibaren irtibatın kesilmemesi ve başka yeri aramaması için sürekli olarak telefonun açık tutmasını sağlar"

Emniyet Amiri Mehmet Emin Şahan, bu tür dolandırıcı şebekelerinin tuzağına düşmemek için vatandaşların 155 Polis İmdat hattını aramalarını veya Emniyet Amirliği'ne suç duyurusunda bulunmalarının kendilerinin suçlulara daha çabuk ulaşmayı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title