Haberler

Utso Başkanı İsmail Karaman Uşak'taki Kobileri Değerlendirdi

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (Utso) Başkanı İsmail Karaman Yaptığı Açıklamada, İlin Sanayi Gelişimi Yanında Sosyal ve Kültürel Gelişimi İçin de Önem Arz Eden Sivil Toplum Kuruluşlarının AB Sürecinde Öneminin Arttığını Söyledi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman yaptığı açıklamada, İlin sanayi gelişimi yanında sosyal ve kültürel gelişimi için de önem arz eden sivil toplum kuruluşlarının AB sürecinde öneminin arttığını söyledi.

AB sürecinde odaların bünyesinde bulundurduğu üyelerden aldığı güçle onların sorunlarını çözmenin yanında, ilde lokomotif görevi de görmek zorunda olduğunu ifade eden UTSO Başkanı İsmail Karaman, "Uşak Ticaret ve Sanayi Odası da bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da gündem belirleyen, kanaat önderliği yapan, vizyon koyan, sadece üyelerinin değil Uşak ve bölge halkının sorunlarına da çözüm üreten konumunu sürdürecektir.dedi.

UTSO olarak ekonomi, ticaret ve sanayinin yanında kültürel ve sosyal alandaki faaliyetlere de katkı sağlamaya devam edeceklerini söyleyen İsmail Karaman, "Uşak 2 Adet Organize Sanayi Bölgesinde alt yapısı ve arıtma tesisleri bitmiş, kojenerasyon elektrik santralleri, doğalgaz kullanımıyla ve 5350 Sayılı teşvik imkanlarıyla, lojistik kara, hava ve demiryolu ulaşımıyla, İzmir Limanına olan yakınlığıyla yerli ve yabancı yatırımcıya cazip imkanlar sunmaktadır. Türkiye'de, organize sanayi bölgeleri, gelişmelerin bölgeler açısından dengeli olması bakımından özel sektör yatırımlarının belirli yörelere yönlendirilmesi veya mevcut yatırımların desteklenerek teşvik edilmesi için parasal ve fiziksel teşviklerin verilmesinin bir aracıdır. OSB'lerin oluşturulmaması durumunda, her bir işletme için altyapıların, sosyal tesislerin, enerji ve diğer girdilerin temini birbirinden bağımsız olarak sağlanacağından; kaynak savurganlığına yol açılmaktadır. Organize sanayi bölgeleri makro politikaları uygulamanın etkili bir aracı olmanın yanı sıra; sanayinin gelişmesini sağlayan, sanayi kuruluşlarını dönemin koşullarına göre çağdaş yapıya kavuşturan, kaliteyi geliştiren, maliyetleri düşürerek verimliliği ve kârlılığı artıran önemli bir araçtır."dedi.

Odalar ve Borsalar Birliği kayıtlarına göre 234.000 üretici firmadan sadece 1.000 tanesinin AB normlarında üretim yaptığını ifade eden Karaman, " KOBİ'lerimizin müzakere sürecinde ne kadar zorlu bir süreçten geçeceğini göstermektedir. İngiltere Odalar Birliği ile yaptığımız akreditasyonla odanın hizmet türlerinin artırılması, hizmet kalitelerinin daha da iyileştirilmesi amacıyla akreditasyon belgesini aldık. Bölgesel, ulusal ve uluslararası gelişim konularında Türkiye ve Avrupa'da etkin görevler üstlenmek vizyonu ile hareket eden odamız bunu üyelerinin üretimlerini AB normlarına taşıma konusunda kararlıdır. Bölgesel entegrasyonlara dayalı yeni dengelerin oluştuğu ve eko­nomik sınırların kalkarak, rekabetin küresel boyuta taşındığı bir dünyaya doğru adeta sürükleniyoruz. Bu ortamda, refahın tüm ülkelere ve bölgelere yayılması ve yoksulluğun azaltılması, dünya pa­zarlarına çok sayıda rekabet edebilir KOBİ'ler kazandırmakla müm­kün olacaktır. Çünkü KOBİ'ler tüm ülkeler için ekonominin olduğu kadar sosyal ya­pının da temel taşı ve denge unsurudurlar" diye konuştu.

Uşak Sanayi ve Ticaret Odasına kayıtlı 3 bin 701 firmanın yüzde 5'inin anonim şirket, yüzde 43'ünün limited şirket ve yüzde 52'sinin de şahıs şirketi ve adi ortaklıktan oluştuğunu söyleyen İsmail Karaman, "Anonim Şirket sayısının az oluşu büyük oranda akraba şirketlerinden oluşan yapıyı bize gösteriyor. Bu da kurumsallaşmanın önündeki en büyük engeldir. KOBİ'lerin hissedar, yönetici, ve çalışan­larının, gelişen teknolojileri ve yeni yönetim yaklaşımlarını takip et­melerini sağlamak amacıyla odamız bünyesinde; Ege Üniversitesi EBİLTEM Araştırma Merkezine bağlı IRC-EGE Yenilik Aktarım Merkezi, Patent Enstitüsüne Bağlı Patent Bilgi ve Doküman Birimi oluşturduk. Bu sayede üyelerimizi yeniliğe, marka ve standart üretim yapma konusunda eğitim ve seminerlerle hazırlamaya çalışıyoruz. KOSGEB Sinerji Odağı ile de 430 firmayı KOSGEB veri tabanına kaydederek 15 milyon YTL'lik finans ve destek imkanı sağlandık. Bunun yanında 54 firmaya 3,5 milyon YTL istihdam, 42 Firmaya 5,5 milyon dolarlık ihracat kredisi kullandırıldı. Böylece KOBİ'lerin içinde bulundukları finansal problemler halledilmeye çalışıldı" şeklinde konuştu.

(KY-YK)

10.01.2007 10:23 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title