Haberler

Üstün Zekalı Torunu İçin Yatılı Okul Arıyor

İstanbul'da anne ve babasının bakmadığı, üstün zekalı 10 yaşındaki Efe Reis Balcı'nın, bakımını ilk günden bu yana sürdüren anneannesi Meliha Balcı, "Onu çok seviyorum. Ancak, yokluğuna dayanamam. Ancak, okuyabilmesi için yatılı eğitime alınmasını istiyorum" dedi.

Avcılar'daki Cihangir Mahallesi'nde dedesi ve anne annesi ile birlikte oturan, özel ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ayrı ayrı 'Üstün zekalı' raporu verdiği Efe Reis Balcı, ilkokulu eğitiminin son günlerine girilirken, diploma sevincini yaşayamadan yakınları ile gelecek kaygısına kapıldı.

ÖĞRETMENİ: ÇOK ZEKİ

Her dönem karnesi 'pekiyi' notları ile dolu, takdirname alan Efe Reis Balcı'nın Avcılar Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu 4'üncü sınıf öğretmeni Bilge Güner, öğrencinin arkadaşları ve yaşıtlarına göre çok zeki olduğunun bunun hemen fark edilebildiğini, ailevi sorunların arkadaş ilişkilerini etkilediğini söyledi. Güner, Efe Reis Balcı'nın mutlaka iyi bir eğitim alması gerektiğine inandığını, hasta dönemde girdiği sınavlardan beklenen başarıyı sağlayamadığını iyi eğitim görebilmesi için arayış içerisinde olduklarını bildirdi.

AİLE DRAMI

İlkokulu eğitiminin son günlerine devam eden Efe Reis Balcı'ya doğduğu günden itibaren bakan, nüfus kayıtlarında 'annesi' görünen anneannesi Meliha Balcı, bugüne kadar büyük çaba ile torununu okuttuklarını ancak, bundan sonrası için kaygı duyduğunu söyledi.

Kızı G.?nin 18 yaşındayken Ticaret Lisesi son sınıfta, karşı çıkmalarına rağmen sevdiği K.G.'ye kaçtığını, bu kişinin başka biriyle evli olduğunu 3 ay sonra öğrenince dönmek istediğini ancak, şiddetle karşılaştığını, kaçmasının önlenmesi için eve kapatıldığını anlattı. Meliha Balcı, K.Ş.'nin kızının dönmesini önlemek için hamile bıraktığını ve eşinin kendisine şiddet uygulamaya devam etmesi, evlerine gelerek şiddet uygulaması üzerine ona sığınma evine gitmesini önermekten başka çare bulamadığını söyledi. Balcı, Küçükçekmece'de kadın sığınma evinde kalan kızının sezeryanla dünyaya getirdiği 'Efe Reis' ismini verdikleri torununa ilk günden bu yana baktıklarını belirtti.

Meliha Balcı, aralarında resmi nikah bulunmayan kızı ve damadının sahip çıkmadığı gibi istemedikleri torununu kendi nüfusuna kaydetmekten başka çare bulamadığını bildirdi. Balcı, büyük babası veya baba annesinin de istemediği torunu Efe Reis'e 10 yıldan bu yana baktığını, bunun yanı sıra bir ara eşi ile barışan kızının dünyaya getirdiği kısmen yürüme, zihinsel engelli bir çocuğuna daha bakmak zorunda kaldığını ifade etti. Kirada oturduklarını, eşinin aldığı emekli işçi aylığı dışında gelirleri bulunmadığını, bugüne kadar yardım istemediği nüfusta çocuğu görünen torununun eğitimine devam etmesi için çaresizlik içinde olduğunu belirten Meliha Balcı, şunları anlattı:

"İLKOKULUN SONUNA GELDİK"

"Kızımı artık biz de reddediyoruz. O ve başı suçtan kurtulmayan, yılın büyük bölümü cezaevine kapatılan torunumun babası ayrı kişilerle birlikte yaşıyor. İkisi de çocuklarını bile görmek istemiyor. Torunlarım, nüfusta benim adıma kayıtlı. Efe Reis çok zeki bir çocuk. Özel rehabilitasyon merkezinin verdiği raporun yanı sıra resmi işlemler için kullanılmak üzere Milli Eğitim Rehabilitasyon Merkezi'nden de 'Üstün zekalı' raporu verildi. Derslerine katkı sağlaması için Avcılar Belediyesi'nin bazı dersler için verilen kursa kaydettik. Öğretmeni onunla yakından ilgileniyor. 4+4+4 sistemi uyarınca ilkokul eğitimi bitiyor. Bundan sonra ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yatılı eğitim veren Darüşşafaka Lisesi sınavlarına girmesi için başvurduk. Anne ve babası olarak hayatta göründüğümüz için olmadı. Benim yaşım; 54, dedesinin; 64. Kaç yıl daha yaşarız Allah bilir. Bu çocukların durumunun ne olacağını kara kara düşünüyorum. Efe'den ayrılmaya dayanamam. Bu kadar zeki torunumun yatılı da olsa okutulmasını istiyorum. Onun okuması, eğitimini sürdürmesi gerek."

Efe Reis Balcı, 'Annem' dediği anne annesi ve dedesini çok sevdiğini, hiç görmediği diğer dede ve baba annesinin yanı sıra kendisini ziyarete bile gelmeyen anne ve babasını istemediğini anlattı. Efe Balcı, anne annesinden ayrılmak istemediğini, büyüyünce savcı olmak istediğini belirtti.

"ÇOK ÜSTÜN SINIRINDA ZEKA" RAPORU

Efe Balcı için yapılan testte sözel IQ oranı 134, Performans IQ oranı 131, Toplam IQ oranı 137 çıkarken, "Bireyin saptanabilen entelektüel işlevsellik düzeyi 'Çok üstün' sınırları içerisindedir" raporu verildi. Raporda, şu tespitler yer aldı:

"Genel bilgi, benzerlikler, aritmetik, sözcük dağarcığı, yargılama, resim tamamlama, resim düzenleme, küplere desen parça birleştirme, şifre ve labiretler alt testlerinde yaşının üstü performans gerçekleştirmiştir. Bu verilen doğrultusunda bireylerle ilgili uyaranları anımsama, anlık kısa süreli hafıza, işitsel öğrenme, görsel-mekan koordinasyon ve parça bütün ilişkilerinde üretim yeteneği yaşına uygun olduğu söylenebilmektedir. Fakat bireyde uzun süreyi hafıza, görsel dikkat ve detayları ayırt etmesi, dikkati görsel uyarana yoğunlaştırma, soyutlama, kavram, oluşturma, genelleme, mantıksal, ilişki gören kategorik düşünme, olaylar dizisini algılama, neden sonuç ilişkisi kurma, muhakeme gücü, planlama yeteneği, sıralama yeteneği, konsantrasyon, sayısal düşünme, akıl yürütme ve mantıklı düşünme, el-göz koordinasyonu yetilerinde yaşına göre üstün bir performans göstermektedir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Cihangir Avcılar Balcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title