Haberler

Üstat Fuat Başar'dan Büyükşehir'e Sanat Teşekkürü

Güncelleme:

Hattat ve ebru üstadı Başar, Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarına sahip çıkan Büyükşehir'i kutladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerini Türkiye'nin yetiştirdiği değerli üstatlar ile buluşturmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi geçen hafta, hattat ve ebru üstadı Fuat Başar'ı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerinin atölye çalışmasında bir araya getirdi. Başar, dikkatle dinlenen sohbetinde Geleneksel Türk Sanatları'na sahip çıkan ve bu çerçevede Konservatuvar bünyesinde bölüm açan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni kutlayarak, teşekkür etti.

BÜYÜKŞEHİR'İ KUTLUYORUM

Üstat Fuat Başar'ın ilgiyle izlenen sohbeti Geleneksel Türk Süsleme Sanatları'nın Sekapark içindeki binasında gerçekleşti. Geleneksel Türk Süsleme Sanatları'nın önemine değinen ve unutulmaması için çaba harcanması gerektiğini söyleyen Başar, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda son derece duyarlı bir adım attı. Konservatuvar bünyesinde Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü açması ve burada öğrencilerin yetişmesini sağlaması son derece önemli bir adım. Bu konuda hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediyesi'ni kutluyor ve teşekkür ediyorum" dedi.

EBRU VE HAT SANATINI ANLATTI

Başar, Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerine, ebru ve hat sanatı ile bu iki sanat dalı arasındaki farklardan bahsetti. Ebrunun bir hocadan ders alınarak öğrenilebileceğini kaydeden Başar, "Ebru sanatı tekne başında öğrenilmeli. Diğer bütün sanatlar gibi ebru da usta-çırak münasebeti ile gelişebilir ve yükselebilir" şeklinde konuştu. Ebrunun Farsça bir isim olduğunu aslının ise "ebri" olduğunu kaydeden Başar, "Türkçemize ebru olarak dönüştürmüşüz. Bulut manasına veya buluta benzeyen şekiller manasına gelir. İsmiyle sanatın kendisi arasında çok enteresan bir bağ var. Bu sanki bulutumsu şekillere benzeyen bir takım hareketlerin boyamalar vasıtasıyla su yüzündeki kağıda tespitine dayanıyor. Çok eski bir Türk sanatıdır" dedi.

HAT YENİDEN GELİŞMEYE BAŞLADI

Başar konuşmasında hat sanatı ile ilgili de bilgi verdi. Hat sanatının geçmişinin 1400 yıldan öteye dayandığını kaydeden Başar, "Fakat ne yazık ki, 1900'lerin başından bu yana, işte Osmanlı'nın, Anadolu'nun durumunun biraz sarsılması dolayısıyla unutulmaya yüz tutmuş. Fakat şükür şu günler gelişmeye başladı" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADI

Söyleşinin sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan üstat Başar, kendisini Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencileri ile bir arayı getiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür​

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fuat Başar Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title