Haberler

Ustalık Ölünce Gümüşten Süleymaniye Camii Yaptı

İstanbul Süleymaniye Camisi, İzmirli kuyumcu ustası 77 yaşındaki Vedat Yavuzbalkan’ın ellerinde yeniden hayat buldu.

Kuyumculuk makineleri çıkıp ustalık ölünce 18 ayını caminin minyatürünü yapmak için harcayan Yavuzbalkan, 5,5 kilo gümüşten oluşan minyatür gümüş camiyi 90 bin liraya satışa çıkardı. 15 yaşında gümüşe hayat vermeye başlayan 77 yaşındaki İzmirli kuyumcu Vedat Yavuzbalkan, 1551-1557 yıllarında I. Süleyman adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen İstanbul'daki Süleymaniye Camisinin gümüşten minyatürünü yaptı. 5,5 kilo gümüşten oluşan minyatür cami için 18 ay boyunca emek veren Yavuzbalkan, has gümüşleri küçük atölyesinde eriterek onlara tek tek şekil verdi. Süleymaniye Camisinin tıpatıp aynısını yapan Yavuzbalkan, 90 bin liraya satışa çıkardığı minyatür cami satılırsa, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden açılışı yapılan İstanbul Ortaköy’deki Büyük Mecidiye Camisinin de gümüş minyatürünü yapacak.

“MAKİNE ÇIKTI USTALIK ÖLDÜ”

“Makine çıktı, ustalık öldü” diyen Yavuzbalkan, tek bir kalıpla ortaya çıkan binlerce ürüne karşı dededen kalma testeresi ve penseleriyle mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Küçük atölyesinde 15 yaşından beri yaptığı mesleğini ayakta tutmaya çalışan Yavuzbalkan, gazetelerde çıkan tarihi yapıların fotoğraflarını biriktirip sırası gelince onların da gümüş minyatürlerini yapacağını söyledi.

DEDEDEN KALMA TESTERE VE PENSE

Kuyumcu ustalığı diye bir şey kalmadığını belirten Yavuzbalkan, “Bizim meslek öldü. Artık hep makine. Yüzük istiyorsun kalıbını çıkarıyorlar. Ondan istersen binlerce dök. O artık sıra malı oldu. Bir şeyin kıymeti azlığından ve el emeği olmasındadır. Bizim elimizde dededen kalma testere ve penseler var o kadar. Bir tane kalıp veriyorsun üç saatte binlerce çıkar” dedi.

“BENİM DEVRİM KAPANDI”

Eskiden çok müşterisi olduğunu ancak şimdilerde fazla müşteri gelmediğini söyleyen Yavuzbalkan, müşteri sık gelmeyince gümüş minyatür yapımına daha çok vakit ayırdığını ifade ederek şöyle konuştu: “Benim devrim kapandı. Oturursan öbür tarafa yolcu olursun. Bu hayata bağlıyor beni. Bana yaşama sevinci veriyor. Allah sıhhat verirse daha çok şey tasarlayacağım.” 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleymaniye Camii İstanbul Gümüş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title