Haberler

Usta Çırak İlişkisini 29 Yıldır Yaşatıyorlar

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 58 yıldır terzilik yapan 72 yaşındaki Zeki Durğun, 29 yıldır çırağı olan Adnan Aydınalp ile kıyafet dikiyor.

MUHYEDDİN BEYCA - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 58 yıldır terzilik yapan 72 yaşındaki Zeki Durğun, 29 yıldır çırağı olan Adnan Aydınalp ile kıyafet dikiyor.

Hasankeyf ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası Durğun, mesleğini ustası Hasan Cihan'dan öğrendi. Zeki Durğun, 1958 yılında kendi iş yerini açtı. Meslek hayatında 2'si kendi çocuğu olmak üzere 8 çırak yetiştiren Durğun, 29 yıldır da aynı çırakla müşterilerine hizmet veriyor.

Zeki Durğun, "evladı gibi" gördüğü çırağı Adnan Aydınalp ile çeyrek asırdan fazla sürede usta çırak ilişkisinde güzel bir örnek oluşturuyor.

"Usta çırak el ele verip bugünlere geldik"

Durğun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Usta çırak el ele verip bugünlere geldik. Böyle olmasaydı çoktan bu işi bırakmak zorunda kalacaktık." diyerek, ustanın yetiştirdiği çırağı "geleceğe yatırım" olarak görmesi gerektiğini söyledi.

"Sanatta usta, bütün bildiklerini çırağına anlatması lazım ve çırağın ustasını geçmesi gerek. Eğer çırak ustayı geçmezse, o sanat ölür. Bu anlayışla çıraklarımı yetiştirdim." ifadelerini kullanan Zeki Durğun, çırağının yaptığı iyi işleri görünce mutlu olduğunu belirtti.

Adnan Aydınalp ile çalışmaya devam edeceğini kaydeden Durğun, Türkiye'nin 81 ilinden sipariş aldıklarını, siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını aktardı.

Son dönemlerde gelişen teknoloji ile terzilik sanatının ilgi görmediğini dile getiren Zeki Durğun, şöyle devam etti:

"Eskiden ütü yoktu. Elbiseyi dikip öyle sahibine veriyorduk. Bazı gömleklere düğme dikmiyorduk, iliksiz veriyorduk, isteyenler evde düğmelerini dikiyordu. Tabi o zamanlar elbiseler ucuzdu. Bir gömleği iki liraya dikiyorduk. Elektrik yoktu, 1973 yılında ütülerimiz kömürle ısıtılıyordu, ilikler elle açılıyordu. Daha sonra işi ilerlettim. Eski dönemlerde Hasankeyf denilince akla incir, üzüm ve gömlek gelirdi. Bu nedenle Türkiye'nin bütün bölgelerinden müşterilerimiz var. İstanbul, Bursa, Çorum, Antalya, Muş, Gümüşhane ve Mardin'e kadar diktiğimiz kıyafetleri gönderiyoruz."

Adnan Aydınalp ise 29 yıllık çıraklık yaşamında ustasından mesleki anlamda çok şey öğrendiğini, çocukluğundan bu yana Durğun'un yanında çalıştığını bildirdi.

Aydınalp, "29 yıllık çıraklık yaşamımda ustamdan sadece meslek değil, ahlaki açıdan da birçok şey öğrendim. Dürüst olmayı öğrendim. Ustamın yanında çalışmaktan memnunum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hasan Cihan Hasankeyf Türkiye Batman Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title